Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w identyfikacji osłonki zamieszczonej na foto.

Dostałem gratis kilkanaście metrów w sklepie sprzedającym art. do wyrobu wędlin lecz nie bardzo wiedzą do jakiego wyrobu jest przystosowana i czy można ją wędzić.

Średnica 28mm.

 

 

 

 

Dzięki i pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie wygląda na osłonkę celulozową nadającą się do wędzenia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87680
Udostępnij na innych stronach

a mi sie wydaje ze jest do parowek

Przecież osłonka celulozowa stosowana jest właśnie do wyrobu parówek.

http://www.wyroby-domowe.pl/op01-oslonka-celulozowa-24mm-p-111.html

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87696
Udostępnij na innych stronach

BonAir, ok napisales ze celulozowa , ale jak myslisz czy kazdy - kto nie wiedzial do tej pory - od razu zalapie ze to do parowek .Mysle ze nasze odpowiedzi uzupelnily sie we wspanialy sposob . :grin:

 

Teraz gdy podales link sprawa jest klarowna dla wszystkich :D

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87875
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku jest to osłonka celulozowa i nadaje się do wyrobów parzonych i wędzonych.

Są również osłonki na parówki które nadają się tylko do parzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87885
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku jest to osłonka celulozowa i nadaje się do wyrobów parzonych i wędzonych.

Są również osłonki na parówki które nadają się tylko do parzenia.

Gdzie różnica?

W tych czerwonych kreskach? Czy gdzie indziej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87888
Udostępnij na innych stronach

Różnica nie wynika z kresek.

Kreski, czy kolor stosuje się w celu rozróżnienia gotowego wyrobu.

Parówki drobiowe, wieprzowe z tłuszczem, bez tłuszczu etc.

 

Różnica wynika z zastosowanego materiału.

Celuloza przepuszcza dym i nadaje się do wędzenia.

Osłonki na parówki wykonane z cienkiego poliamidu nadają się tylko do parzenia.

Zapach dymu zastępuje się dymem w postaci np. soli wędzonkowej.

Wiadomo nie ma wędzenia nie ma strat. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-87928
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dzięki Miro za identyfikację. Zrobię w nich parówki.

 

Pozdrawiam

Robert

Robert, bardzo Cię proszę, abyś dla "celów naukowych" wrzucił trochę tego farszu, który zamierzasz upchać w osłonki celulozowe, również w jelito naturalne. I proszę abyś podzielił się wrażeniami/spostrzeżeniami.

 

U mnie dzieciom ten sam farsz w osłonce celulozowej zawsze gorzej smakuje niż w naturalesie.

I nie wiadomo czemu ? ;)

Może rozwikłasz tę zagadkę ? ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88125
Udostępnij na innych stronach

Ja również dostałem sztuczne osłonki na parówki i rezygnuje z nich .Córka woli takie parówkowoparówki

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88137
Udostępnij na innych stronach

Te zdjęcia to ze sztuczną osłonką ? raczej nie chyba że to osłonki kolagenowe? to oki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88146
Udostępnij na innych stronach

To są jelita wieprzowe cienkie - kiełbaśnice. W osłonkach sztucznych trzeba pilnować temperatury , przekroczenie powoduje utworzenie się drugiej skórki i zaczyna się problem w karmieniu malucha . Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88157
Udostępnij na innych stronach

Robert, bardzo Cię proszę, abyś dla "celów naukowych" wrzucił trochę tego farszu, który zamierzasz upchać w osłonki celulozowe, również w jelito naturalne. I proszę abyś podzielił się wrażeniami/spostrzeżeniami.

Ok. Zrobię taki test i podam wyniki.

 

U mnie dzieciom ten sam farsz w osłonce celulozowej zawsze gorzej smakuje niż w naturalesie.

I nie wiadomo czemu ?

Naturalna to naturalna osłonka. To samo miałem z pasztetową. Robiłem w jelicie, osłonce poliamidowej i słoiku. Każda inaczej smakowała, najlepsza była w jelicie. Miała bardziej intensywny smak.

 

 

Dzięki i pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3226-co-to-za-os%C5%82onka/#findComment-88194
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.