Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wolałbym taka średnice jak u ciebie :grin:

http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-wolowe-proste-kaliber-4555-p-39.html

mógłbym użyć do suszenia mojej lodóweczki :grin:

Cały czas w lodówce to niebardzawo, chyba, że masz wewnątrz wiatraczek, przewiew lekki powinien być :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-193464
Udostępnij na innych stronach

wolałbym taka średnice jak u ciebie :grin:

http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-wolowe-proste-kaliber-4555-p-39.html

mógłbym użyć do suszenia mojej lodóweczki :grin:

Cały czas w lodówce to niebardzawo, chyba, że masz wewnątrz wiatraczek, przewiew lekki powinien być :D
jest specjalna szuflada na mieso z nawiewem :grin:

podsuszam swoje wyroby i jak na razie daje rade :lol: ale takiej dużej w przekroju to nie wiem :grin: zastanowię się jak zrobię :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-193466
Udostępnij na innych stronach

jest specjalna szuflada na mieso z nawiewem :grin:

podsuszam swoje wyroby i jak na razie daje rade :lol:

No to teraz bierz się do roboty :lol: Powodzenia w wyrobach :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-193467
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Farsz na kiełbasy gotowy, 1/30 porcji z 16-ki, ale... :cool:

 

 

Jałowcowa tak jak stoi w 16-ce napisane.

 

Żywiecka z małymi modyfikacjami(a'la żywiecka). Zwiększyłem trochę ilość wołowiny, czosnku i pieprzu dałem więcej, czosnku to tyle co lubię :grin: Pozostały skład i obróbka cieplna będzie tak jak w 16-ce. Robiłem ze dwa,trzy razy wg prawideł, dziś po mojemu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207810
Udostępnij na innych stronach

Jałowcowa tak jak stoi w 16-ce napisane.

Nie za mało jałowca?.W przepisie jest dodatek jałowca do wędzenia.Ty chyba tego nie zrobisz w borniaku.Ja daje podwójną dawkę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207811
Udostępnij na innych stronach

Nie za mało jałowca?

Pewno, że mało, teraz robię jałowcową pierwszy raz z prawdziwego zdarzenia(kiedyś jak robiłem podobne to były kiełbasy z dodatkiem jałowca, teraz to jelita wiankowe już mam) to robię tak jak pisze, jak nie posmakuje mi na przyprawy to następną razą będę kombinował, tak jak z żywiecką :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207815
Udostępnij na innych stronach

Twoja broszka :grin: .Jestem ciekaw wrażeń smakowych. :wink: .Jelita chyba smaku nie zmienią a 16-stka trochę uboga jest w przyprawy oprócz soli/peksoli albo przyprawy coraz słabsze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207817
Udostępnij na innych stronach

następną razą będę kombinował, tak jak z żywiecką

_________________

Kombinuj Wojtas , ale tak by Ci z Żywieckiej Piwna nie wyszła :grin:

Jałowiec utłucz w możdzierzu i do farszu , a po kielonku Myśliwskiej czy innej jałowcówki w gardełko :wink:

Dodatek nasion do wedzarni to strata takowych podobnie jak i dodawanie igliwia - to takie gusła jak solanka na jajko , czy wędzenie mokrym drewnem .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207819
Udostępnij na innych stronach

Twoja broszka :grin:

Wiem, że moja wiem :cool:

Jestem ciekaw wrażeń smakowych. :wink:

Ja jestem bardziej ciekaw :grin:

Kombinuj Wojtas , ale tak by Ci z Żywieckiej Piwna nie wyszła :grin:

Heniutek, spokojna Twoja nieuczesana, będzie oki(mam :rolleyes: nadzieję), zmiany były kosmetyczne, ciut więcej wołowiny i czosnku i pieprzu też ciut więcej :cool:

Jałowiec utłucz w możdzierzu i do farszu

Moździerza jeszcze brak, ale wystarczy momencik w starym młynku i jest oki :cool:

 

 

Teraz się osadzają :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207833
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka po wędzeniu i parzeniu.

 

I po nocnym studzeniu.

 

Jałowcowa wędzono podpiekana po wystudzeniu.

 

Dziś i jutro wędzenie na ciepło :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207961
Udostępnij na innych stronach

Jałowcowa wędzono podpiekana po wystudzeniu.

Mniam, mniam :thumbsup:

Zbójaszku czy do jałowcowej są przewidziane jelita wołowe wiankowe czy po prostu je ot tak użyłeś??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207964
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku czy do jałowcowej są przewidziane jelita wołowe wiankowe czy po prostu je ot tak użyłeś??

Są przewidziane, znaczy tak w 16-ce napisane i zakupiłem je specjalnie coby jałowcową wydreptać :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207967
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa żywiecko/jałowcowa :cool: znaczy w nadziewarce została końcówka farszu na jałowcową i przepchałem to farszem na żywiecką i wyszły dwa małe kawałki "składanki", dobra jest :thumbsup:

 

Jałowcowa po pierwszym wędzeniu.

Arek, smak jałowca wyczuwalny, na odczepnego może być, po ciepłym wędzeniu i po podsuszeniu może już będzie oki, ale do następnej dodam połowę dawki więcej jałowca :grin:

 

Gotowce do ciepłego wędzenia, w kuchni wiszą coby ciut się ogrzały przed dymieniem :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-208010
Udostępnij na innych stronach

Po wczorajszym 4.5 godz. wędzeniu na ciepło wiszą w kuchni i czekają na kolejne ciepłe dymienie :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-208183
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy po ciepłym wędzeniu 10 godz., jałowcową po podsuszeniu jeszcze machnę ciepłym dymkiem, chyba :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-208416
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka i Jałowcowa po wędzeniu właściwym, wędzeniu ciepłym i po podsuszeniu.

Arek "nie kazał" i Jałowcowej nie wędziłem na ciepło po podsuszeniu :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209417
Udostępnij na innych stronach

Farsz na śląską gotowy z przyprawami, w lodówce, jutro nadziewanie i dymienie z wędzonkami. Farszu 1.5kg, 1kg do mieszanki świątecznej, a reszta do zamrażarki i będzie do omletów :cool:

 

 

Zapeklowałem też mięsko na jałowcową i żywiecką jakieś chyba 6 kg może ciut więcej :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209565
Udostępnij na innych stronach

 

Śląska nadziana, osuszanko pokojowe 2 godz., w tle wędzonki do mieszanki świątecznej, oprócz golonek, golonki przednie :grin: , przednich jeszcze nie wędziłem :rolleyes: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209756
Udostępnij na innych stronach

Do tego bardzo rozszerzył batony,aby wizualnie było więcej :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209763
Udostępnij na innych stronach

Arek "nie kazał" i Jałowcowej nie wędziłem na ciepło po podsuszeniu

Ale ja Ci nic nie kazałem :rolleyes: .Napisałem ,że drugie wędzenie nie wydobędzie więcej smaku jałowca.Widzę ,że robisz powtórkę.Ja ostatnio do swojej kiełbasy dałem 2g/kg jałowca i wcale moim zdaniem nie jest za dużo.Co prawda nie był mielony na bieżąco tylko miałem trochę już zmielonego.Ale są gusta i biusta a o smakach się nie dyskutuje. :grin:

A co do ponownego wędzenia to zawsze możesz to zrobić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209766
Udostępnij na innych stronach

Co tak mało :shock: :grin: .... zjadłeś Zbójaszku??

Do mieszanki wystarczy :lol: do spożycia będą trochę szlachetniejsze kiełbaski :cool:

Do tego bardzo rozszerzył batony,aby wizualnie było więcej :grin:

:grin: :grin: :tongue:

Ale ja Ci nic nie kazałem :rolleyes:

Arek, przecież napisałem to w cudzysłowie, nie było to dosłowne "przesłanie" z mojej strony, po prostu skorzystałem z Twojej porady :grin: a to "nie kazał" to tak "se" napisałem :lol:

 

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 17:32 ]

No i dziś w końcu zadymiam już zrębkami olchowymi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209773
Udostępnij na innych stronach

a to "nie kazał" to tak "se" napisałem

Wiem,wiem :grin: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209774
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zaległe fotki przedświąteczne :D

 

Śląska.

 

A'la żywiecka i jałowcowa.

Miałem:

wp I - 1.65 kg

wp II - 3.54 kg

wp III - 0.68 kg

woł II - 0.7 kg

tłuszcz tw. - 0.5 kg

 

Z wp I 65dag przeznaczyłem na jałowcową, a 1kg na żywiecką, pozostałe mięsa podzieliłem po połowie, do jałowcowej dałem dużo więcej jałowca niż 16-tka zapodaje, do żywieckiej dużo więcej czosnku. Rozdrabnianie, mieszanie, pozostałe przyprawy, wędzenie, parzenie i podpiekanie wg 16-ki.

http://images10.fotosik.pl/1278/033f7f1f7afe2296m.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-213062
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.