Zbój Madej Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 1 Stycznia 2012 wolałbym taka średnice jak u ciebie :grin:http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-wolowe-proste-kaliber-4555-p-39.html mógłbym użyć do suszenia mojej lodóweczki :grin:Cały czas w lodówce to niebardzawo, chyba, że masz wewnątrz wiatraczek, przewiew lekki powinien być Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-193464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 1 Stycznia 2012 wolałbym taka średnice jak u ciebie :grin:http://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-wolowe-proste-kaliber-4555-p-39.html mógłbym użyć do suszenia mojej lodóweczki :grin:Cały czas w lodówce to niebardzawo, chyba, że masz wewnątrz wiatraczek, przewiew lekki powinien być jest specjalna szuflada na mieso z nawiewem :grin: podsuszam swoje wyroby i jak na razie daje rade :lol: ale takiej dużej w przekroju to nie wiem :grin: zastanowię się jak zrobię :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-193466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 1 Stycznia 2012 jest specjalna szuflada na mieso z nawiewem :grin: podsuszam swoje wyroby i jak na razie daje rade :lol:No to teraz bierz się do roboty :lol: Powodzenia w wyrobach Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-193467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 17 Marca 2012 Farsz na kiełbasy gotowy, 1/30 porcji z 16-ki, ale... Jałowcowa tak jak stoi w 16-ce napisane. Żywiecka z małymi modyfikacjami(a'la żywiecka). Zwiększyłem trochę ilość wołowiny, czosnku i pieprzu dałem więcej, czosnku to tyle co lubię :grin: Pozostały skład i obróbka cieplna będzie tak jak w 16-ce. Robiłem ze dwa,trzy razy wg prawideł, dziś po mojemu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 17 Marca 2012 Jałowcowa tak jak stoi w 16-ce napisane. Nie za mało jałowca?.W przepisie jest dodatek jałowca do wędzenia.Ty chyba tego nie zrobisz w borniaku.Ja daje podwójną dawkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 17 Marca 2012 Nie za mało jałowca?Pewno, że mało, teraz robię jałowcową pierwszy raz z prawdziwego zdarzenia(kiedyś jak robiłem podobne to były kiełbasy z dodatkiem jałowca, teraz to jelita wiankowe już mam) to robię tak jak pisze, jak nie posmakuje mi na przyprawy to następną razą będę kombinował, tak jak z żywiecką :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 17 Marca 2012 Twoja broszka :grin: .Jestem ciekaw wrażeń smakowych. :wink: .Jelita chyba smaku nie zmienią a 16-stka trochę uboga jest w przyprawy oprócz soli/peksoli albo przyprawy coraz słabsze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 17 Marca 2012 następną razą będę kombinował, tak jak z żywiecką _________________ Kombinuj Wojtas , ale tak by Ci z Żywieckiej Piwna nie wyszła :grin: Jałowiec utłucz w możdzierzu i do farszu , a po kielonku Myśliwskiej czy innej jałowcówki w gardełko :wink: Dodatek nasion do wedzarni to strata takowych podobnie jak i dodawanie igliwia - to takie gusła jak solanka na jajko , czy wędzenie mokrym drewnem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 17 Marca 2012 Twoja broszka :grin:Wiem, że moja wiem Jestem ciekaw wrażeń smakowych. :wink:Ja jestem bardziej ciekaw :grin: Kombinuj Wojtas , ale tak by Ci z Żywieckiej Piwna nie wyszła :grin:Heniutek, spokojna Twoja nieuczesana, będzie oki(mam :rolleyes: nadzieję), zmiany były kosmetyczne, ciut więcej wołowiny i czosnku i pieprzu też ciut więcej Jałowiec utłucz w możdzierzu i do farszuMoździerza jeszcze brak, ale wystarczy momencik w starym młynku i jest oki Teraz się osadzają Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 18 Marca 2012 Żywiecka po wędzeniu i parzeniu. I po nocnym studzeniu. Jałowcowa wędzono podpiekana po wystudzeniu. Dziś i jutro wędzenie na ciepło :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 18 Marca 2012 Jałowcowa wędzono podpiekana po wystudzeniu. Mniam, mniam :thumbsup: Zbójaszku czy do jałowcowej są przewidziane jelita wołowe wiankowe czy po prostu je ot tak użyłeś?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 18 Marca 2012 Zbójaszku czy do jałowcowej są przewidziane jelita wołowe wiankowe czy po prostu je ot tak użyłeś??Są przewidziane, znaczy tak w 16-ce napisane i zakupiłem je specjalnie coby jałowcową wydreptać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-207967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 18 Marca 2012 Kiełbasa żywiecko/jałowcowa znaczy w nadziewarce została końcówka farszu na jałowcową i przepchałem to farszem na żywiecką i wyszły dwa małe kawałki "składanki", dobra jest :thumbsup: Jałowcowa po pierwszym wędzeniu. Arek, smak jałowca wyczuwalny, na odczepnego może być, po ciepłym wędzeniu i po podsuszeniu może już będzie oki, ale do następnej dodam połowę dawki więcej jałowca :grin: Gotowce do ciepłego wędzenia, w kuchni wiszą coby ciut się ogrzały przed dymieniem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-208010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 19 Marca 2012 Po wczorajszym 4.5 godz. wędzeniu na ciepło wiszą w kuchni i czekają na kolejne ciepłe dymienie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-208183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 20 Marca 2012 Kiełbasy po ciepłym wędzeniu 10 godz., jałowcową po podsuszeniu jeszcze machnę ciepłym dymkiem, chyba Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-208416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 20 Marca 2012 Wojtku, jak dla mnie wszystko wygląda bardzo OK i zapewnie tak samo smakuje Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-208489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 25 Marca 2012 Żywiecka i Jałowcowa po wędzeniu właściwym, wędzeniu ciepłym i po podsuszeniu. Arek "nie kazał" i Jałowcowej nie wędziłem na ciepło po podsuszeniu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 26 Marca 2012 Farsz na śląską gotowy z przyprawami, w lodówce, jutro nadziewanie i dymienie z wędzonkami. Farszu 1.5kg, 1kg do mieszanki świątecznej, a reszta do zamrażarki i będzie do omletów Zapeklowałem też mięsko na jałowcową i żywiecką jakieś chyba 6 kg może ciut więcej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 27 Marca 2012 Śląska nadziana, osuszanko pokojowe 2 godz., w tle wędzonki do mieszanki świątecznej, oprócz golonek, golonki przednie :grin: , przednich jeszcze nie wędziłem :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 27 Marca 2012 Do tego bardzo rozszerzył batony,aby wizualnie było więcej :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 27 Marca 2012 Arek "nie kazał" i Jałowcowej nie wędziłem na ciepło po podsuszeniu Ale ja Ci nic nie kazałem :rolleyes: .Napisałem ,że drugie wędzenie nie wydobędzie więcej smaku jałowca.Widzę ,że robisz powtórkę.Ja ostatnio do swojej kiełbasy dałem 2g/kg jałowca i wcale moim zdaniem nie jest za dużo.Co prawda nie był mielony na bieżąco tylko miałem trochę już zmielonego.Ale są gusta i biusta a o smakach się nie dyskutuje. :grin: A co do ponownego wędzenia to zawsze możesz to zrobić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 27 Marca 2012 Co tak mało :shock: :grin: .... zjadłeś Zbójaszku??Do mieszanki wystarczy :lol: do spożycia będą trochę szlachetniejsze kiełbaski Do tego bardzo rozszerzył batony,aby wizualnie było więcej :grin: :grin: :grin: :tongue: Ale ja Ci nic nie kazałem :rolleyes:Arek, przecież napisałem to w cudzysłowie, nie było to dosłowne "przesłanie" z mojej strony, po prostu skorzystałem z Twojej porady :grin: a to "nie kazał" to tak "se" napisałem :lol: [ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 17:32 ]No i dziś w końcu zadymiam już zrębkami olchowymi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 27 Marca 2012 a to "nie kazał" to tak "se" napisałem Wiem,wiem :grin: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-209774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 30 Marca 2012 powiem ze ta żywiecka prezentuje się wyśmienicie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-210306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zaległe fotki przedświąteczne Śląska. A'la żywiecka i jałowcowa. Miałem: wp I - 1.65 kg wp II - 3.54 kg wp III - 0.68 kg woł II - 0.7 kg tłuszcz tw. - 0.5 kg Z wp I 65dag przeznaczyłem na jałowcową, a 1kg na żywiecką, pozostałe mięsa podzieliłem po połowie, do jałowcowej dałem dużo więcej jałowca niż 16-tka zapodaje, do żywieckiej dużo więcej czosnku. Rozdrabnianie, mieszanie, pozostałe przyprawy, wędzenie, parzenie i podpiekanie wg 16-ki. http://images10.fotosik.pl/1278/033f7f1f7afe2296m.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/11/#findComment-213062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.