Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Popróbujemy na zlocie :)

Weź coś do popicia to popróbujemy :P

 

 

Właśnie dałem na spróbowanie mojej mamie, powiedziała, że bardzo smaczna :clap: czyli do ludzi można wieźć :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232603
Udostępnij na innych stronach

Już zakupione

Jelita namocz chwilę w wodzie, wypłucz, wodę z zebraną na dnie solą wylej, zalej jeszcze raz i mocz godzinkę w wodzie do 30st.C, po godzinie wodę wylej i jeszcze raz nalej i mocz kilka godzin, najlepiej całą noc, ja moczę przez noc w spiżarni, miska z jelitami stoi na podłodze :D

Po otwarciu torebki z jelitami nie wystrasz się smrodu nieźle capi, ale wołowe tak mają :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232666
Udostępnij na innych stronach

Myślę że oprócz moczenia jelit , w fazie końcowej należy jelita przelać pod bieżącą wodą . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232668
Udostępnij na innych stronach

w fazie końcowej należy jelita przelać pod bieżącą wodą . :smile:

Można przelać, ale ja jakoś z :blush: lenistwa nigdy nie przelewam :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232669
Udostępnij na innych stronach

Po otwarciu torebki z jelitami nie wystrasz się smrodu nieźle capi, ale wołowe tak mają

 

Zbóju jeszcze bardziej niż jelita wieprzowe proste :grin: :question: Takie daje do wątrobianki :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232687
Udostępnij na innych stronach

Zbóju jeszcze bardziej niż jelita wieprzowe proste :grin:

A no bardziej :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232690
Udostępnij na innych stronach

Po wczorajszym drugi wędzeniu, a pierwszym na ciepło, wędziłem jakieś 4 godzinki, kolorek coraz ładniejszy, w rzeczywistości są ciut ciemniejsze. Teraz leżakują w lodówce, a wieczornie jeszcze raz je ciepłym dymkiem :cool:

 

 

W końcu spróbowałem dziś kawałek wędzono/parzonej z przedwczoraj, do kieliszka chleba jak znalazł :thumbsup: :thumbsup:

Po wczorajszym ciepłym dymieniu nie próbowałem, jutro posmakuję :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232738
Udostępnij na innych stronach

Widzę ,że coraz bardziej się starasz :clap: .Chyba nie z powodu zlotu :tongue: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232739
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie z powodu zlotu :tongue: :grin:

A tam zaraz takie trudne pytanie zadajesz :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232740
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski po wędzeniu właściwym, parzeniu i dymieniu na ciepło, na ciepło było jakieś 8 godz. dymienia na dwie raty :grin:

Teraz po nocnym wiszeniu w spiżarni jest chłodzenie w lodówce, smakowanie i fotki z przekroju wieczorkiem chyba :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232866
Udostępnij na innych stronach

zazdroszczę pasji i wiedzy

Pasja jest, co do wiedzy to cały czas się uczę, a cała wiedza i nauka jest na forum i stronie głównej :D

I tych klimatów :) Jak, one dawno były :) )))))

No to czas na powrót do tych klimatów :D

Smakuje, zapewne, jeszcze lepiej :)

Smak poznam później, na razie wychładza się w lodówce :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232899
Udostępnij na innych stronach

Cenię skromność, ale bez przesady. Przypominają mi się, te chwile, ponad 20 lat temu. Moja kiełbasa, nie była poparta taką wiedzą. Bardziej "na czuja" była:). Ale, dziczyznę trudno spier... :grin: Jeszcze raz, wyrażam swój wielki i szczery szacunek, dla Waszego, zaangażowania. Pysznie czyta się Ciebie i Was :) Pora spróbować wrócić :) Pozdrawiam i już milknę, póki nie zacznę :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232906
Udostępnij na innych stronach

Madeju nie chcę nic mówić, ale torturujesz ludzi na FB:

 

http://www.facebook.com/wedlinydomowepl

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232912
Udostępnij na innych stronach

Teraz po nocnym wiszeniu w spiżarni jest chłodzenie w lodówce,

:clap: to jest to :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232924
Udostępnij na innych stronach

Smak poznam później, na razie wychładza się w lodówce :D

Proszę o pętko pod adres: Kiełbaska, ul. Domowa 100%, 60-40 Zdrowo :wink:
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232936
Udostępnij na innych stronach

Proszę o pętko pod adres: Kiełbaska, ul. Domowa 100%, 60-40 Zdrowo

:grin: dobre

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232937
Udostępnij na innych stronach

 

Ten sam farsz, dwa rodzaje jelit, dwa różne smaki. Jednak mało wyczuwalna jest moja mieszanka przypraw, ale zakusku pjerwyj sort :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232960
Udostępnij na innych stronach

Ten sam farsz, dwa rodzaje jelit, dwa różne smaki.

Fajnie ale to ciekawe tzn co ma wpływ na takie "zjawisko" Odmiennego smaku zmiana jelit by to sprawiła :question: Proszę opinie :question:

 

 

Zbóju jak zawsze :thumbsup: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232962
Udostępnij na innych stronach

Fajnie ale to ciekawe tzn co ma wpływ na takie "zjawisko" Odmiennego smaku zmiana jelit by to sprawiła Proszę opinie

:question: moze zastosowana inna obrobka cieplna.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232965
Udostępnij na innych stronach

sprawdzimy, :grin:

A sprawdzimy sprawdzimy http://img31.imageshack.us/img31/1299/winko.gif :grin:

co ma wpływ na takie "zjawisko"

Średnica jelit, obróbka cieplna. W cienkich jelitach lepiej zawędzone, w grubszych mniej, czas wędzenia wraz z osuszaniem ten sam, parzenie w jelitach wołowych było dłuższe o jakieś 15 min. :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/14/#findComment-232966
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.