Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

przez 12 godzin w ciepłym dymie.

 

Masz rację.Mój błąd :facepalm: .Albo 24h a zimnym.Ustalmy tylko co Zbój ma na myśli pisząc "ciepły"

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400228
Udostępnij na innych stronach

Arku, to akurat nie jest taka istotna sprawą. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400229
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arku, to akurat nie jest taka istotna sprawą.

 

Oczywiście.Każdy robi jak uważa. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400230
Udostępnij na innych stronach

Choćby kiełbasa krakowska sucha, gdzie drugie wędzenie po parzeniu przeprowadza się przez 12 godzin w ciepłym dymie.

Myśliwska, jałowcowa, żywiecka, podhalańska, właściwie w każdej kiełbasie, gdzie jest powtórne wędzenie zimnym dymem jest możliwość wędzenia ciepłym dymem 6,12 godzin.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400248
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale kto komu zabroni. :)

O! właśnie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400256
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Taka a'la krakowska z 16-tki będzie :D

 

wp I - 1.48 kg szarpak Alfy (karkówka i kawałek półbłoniastego)

wp II - 1.25 kg sitko 14 mm (karkówka i kawałek półbłoniastego)

woł I - 0.6 kg sitko 4 mm

p-sól - 18g/kg

osłonka karmel 65 mm

 

Mielenie Alfą jutro, będzię komu mielić :D przyprawy takie jak w "16", pieprz czarny jak zwykle ostatnio w krakowskiej zastąpię pieprzem ziołowym, zioło jest git :D :D

 

post-41817-0-39136400-1423572934_thumb.jpgpost-41817-0-94900600-1423572937_thumb.jpgpost-41817-0-94480300-1423572941_thumb.jpg

 

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-403996
Udostępnij na innych stronach

Czekam na efekt końcowy.

U mnie na wypad w Alpy jest na kartcę. Zawartości kartki nie zdradzę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404022
Udostępnij na innych stronach

Ty to się potrafisz ustawić Wojtku :D

 

Robotę trzeba sobie ułatwiać :D poza tym Andrzej sam proponował pomoc jak będzie potrzeba :D

 

Czekam na efekt końcowy.

 

Powinien być taki, fotka niżej, przekrój  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=400073 :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404032
Udostępnij na innych stronach

Krakowska a'la 16-tka. Ja nadziewałem  :angel: , a cała produkcja by Andrzej k. dzięki mu wielkie za wsio :clap: :clap: :D :D

 

post-41817-0-17408700-1423751883_thumb.jpgpost-41817-0-66056000-1423751885_thumb.jpgpost-41817-0-17128000-1423751888_thumb.jpgpost-41817-0-29578500-1423751891_thumb.jpgpost-41817-0-78260000-1423751893_thumb.jpg

 

Po dymienu.

 

post-41817-0-32243800-1423751934_thumb.jpg

 

Po parzeniu.

 

post-41817-0-82143100-1423751968_thumb.jpgpost-41817-0-99642100-1423751971_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404330
Udostępnij na innych stronach

 

 

ćwiartuni nie widzę , co to za zadyma bez :facepalm:

My z Andrzejem porzadni :angel:  forumowicze :laugh: poza tym Heniutek, tłusty Ćwiartek się jeszcze nie skończył :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404336
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak obeschnie to czekamy na przekroje :grin:

Arko, przekrój jutro po całkowitym wystygnięciu, na noc do lodówki dam :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404338
Udostępnij na innych stronach

post-41817-0-08205000-1423769268_thumb.jpg

 

Andrzej próbował i mówił, że jest oki :D ja nie próbowałem, zjadłem dziś "jednego" pączka i nawet plasterek kiełbasy już się nie mógł zmieścić :facepalm: :facepalm: , w sobotę zjem :D :D


Wędziłem z musu 5.5 godz. temp około 45-50st.C, parzenie tylko 45 min. a osłonka fi 65mm :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404373
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Może to tylko takie ujęcie ale w tym konkretnym ujęciu wydaje mi się trochę "tłustawa".... ale może to tylko moje "widzimisie"  :facepalm:  po obsuszeniu będzie widać lepiej.....a co do Andrzejka.... to po prostu pracowity chłop jest..... chyba też kiedyś go będę musiał do siebie zaprosić jak taki obrotny jest  :devil:   .... co Ty na to Andrzejku??!!  :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404452
Udostępnij na innych stronach

wydaje mi się trochę "tłustawa".... ale może to tylko moje "widzimisie"  :facepalm:  

Krakowska sucha, pomimo róznych przepisów kolegów, zawiera jednak w składzie słoninę. W związku z tym jest lepsza w smaku.  :rolleyes: A Zbójaszek napisał, że a'la 16-tka, więc tak jak należy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404459
Udostępnij na innych stronach

ale może to tylko moje "widzimisie" :facepalm:

 

Arko, myślę, trochę tak :tongue::laugh: :laugh:

 

Krakowska sucha, pomimo róznych przepisów kolegów, zawiera jednak w składzie słoninę

 

Paweł, robiłem krakowską parzoną ze strony 198, zrobiłem nieznaczne odchyły co do ilości poszczególnych klas mięsa, słoniny w przepisie nie ma, polecam pieprz ziołowy :D

 

A Zbójaszek napisał, że a'la 16-tka, więc tak jak należy. :)

 

Dokładnie tak :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404463
Udostępnij na innych stronach

Paweł, robiłem krakowską parzoną ze strony 198, 

Myślalem, że krakowską suchą.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404465
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbasy paprykowe, przepis z głowy :D

 

Wędzono/podpiekane. Oprócz kabanosów nie podpiekałem kiełbas ze 4 lata, może dłużej, ale coś mnie naszło na podpiekanie :D

 

post-41817-0-32090600-1428558642_thumb.jpg

 

Ten sam farsz paprykowy, wędzono/parzone, podwędzane na ciepło i podsuszane :D

 

post-41817-0-95937600-1428558726_thumb.jpgpost-41817-0-69160600-1428558729_thumb.jpgpost-41817-0-56840000-1428558733_thumb.jpgpost-41817-0-56466200-1428558737_thumb.jpg

 

Pakowane próżniowo i w zamrażarce :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-419007
Udostępnij na innych stronach

No Zbóju dobra robota.

 

Uwielbiam takie kiełbasy. Często jak mi trochę farszu zostaje to dodaję  ostrości (chilli) i kolorów (papryka słodka) i nowa kiełbasa gotowa. Masz zapisane może proporcje ile papryki dawałeś na kg? Bo ja to zawsze sobie obiecuję, że będę ważył a później i tak sypię z ręki "na oko".

 

A Twoja paprykowa to ostra jest czy tylko kolorowa od słodkiej papryki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-419029
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masz zapisane może proporcje ile papryki

4 lub 5 łyżeczek czubatych, jakoś tak :D Do kiełbas , a szczególnie do kiełbas "na winie" odważam tylko ilość p-soli, reszta przypraw z garści :D

 

 

A Twoja paprykowa to ostra jest czy tylko kolorowa od słodkiej papryki?

Nieostra, tylko dla koloru i smaku dałem słodką :D


Ze dwa tyg. wcześniej pzed tą co na fotce też robiłem paprykową, taka wersja próbna, mniejsza porcja i mniej papryki dałem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-419032
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.