arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) przez 12 godzin w ciepłym dymie. Masz rację.Mój błąd .Albo 24h a zimnym.Ustalmy tylko co Zbój ma na myśli pisząc "ciepły" Edytowane 27 Stycznia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Arku, to akurat nie jest taka istotna sprawą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Arku, to akurat nie jest taka istotna sprawą. Oczywiście.Każdy robi jak uważa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Choćby kiełbasa krakowska sucha, gdzie drugie wędzenie po parzeniu przeprowadza się przez 12 godzin w ciepłym dymie.Myśliwska, jałowcowa, żywiecka, podhalańska, właściwie w każdej kiełbasie, gdzie jest powtórne wędzenie zimnym dymem jest możliwość wędzenia ciepłym dymem 6,12 godzin. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 27 Stycznia 2015 ale kto komu zabroni. O! właśnie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-400256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 10 Lutego 2015 Taka a'la krakowska z 16-tki będzie wp I - 1.48 kg szarpak Alfy (karkówka i kawałek półbłoniastego)wp II - 1.25 kg sitko 14 mm (karkówka i kawałek półbłoniastego)woł I - 0.6 kg sitko 4 mmp-sól - 18g/kgosłonka karmel 65 mm Mielenie Alfą jutro, będzię komu mielić przyprawy takie jak w "16", pieprz czarny jak zwykle ostatnio w krakowskiej zastąpię pieprzem ziołowym, zioło jest git :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-403996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 10 Lutego 2015 Ty to się potrafisz ustawić Wojtku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 10 Lutego 2015 Czekam na efekt końcowy.U mnie na wypad w Alpy jest na kartcę. Zawartości kartki nie zdradzę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 10 Lutego 2015 Ty to się potrafisz ustawić Wojtku Robotę trzeba sobie ułatwiać poza tym Andrzej sam proponował pomoc jak będzie potrzeba Czekam na efekt końcowy. Powinien być taki, fotka niżej, przekrój https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=400073 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 10 Lutego 2015 zioło jest git :D Też tak uważam Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 12 Lutego 2015 Krakowska a'la 16-tka. Ja nadziewałem , a cała produkcja by Andrzej k. dzięki mu wielkie za wsio :clap: :D Po dymienu. Po parzeniu. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja myślałem że dziś tłusty ĆWIARTEK i ćwiartuni nie widzę , co to za zadyma bez Pozdrówka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 12 Lutego 2015 ćwiartuni nie widzę , co to za zadyma bez My z Andrzejem porzadni forumowicze poza tym Heniutek, tłusty Ćwiartek się jeszcze nie skończył :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 12 Lutego 2015 Miło widzieć Andrzejka przy peacy ;-) Bardzo miło spędziliście czas :-) Jak obeschnie to czekamy na przekroje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 12 Lutego 2015 Jak obeschnie to czekamy na przekroje :grin: Arko, przekrój jutro po całkowitym wystygnięciu, na noc do lodówki dam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 12 Lutego 2015 Andrzej próbował i mówił, że jest oki ja nie próbowałem, zjadłem dziś "jednego" pączka i nawet plasterek kiełbasy już się nie mógł zmieścić :facepalm: , w sobotę zjem :DWędziłem z musu 5.5 godz. temp około 45-50st.C, parzenie tylko 45 min. a osłonka fi 65mm Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 13 Lutego 2015 a cała produkcja by Andrzej k. dzięki mu wielkie za wsio Wojtek to Andrzejka żeś do pracy zagonil Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 13 Lutego 2015 Może to tylko takie ujęcie ale w tym konkretnym ujęciu wydaje mi się trochę "tłustawa".... ale może to tylko moje "widzimisie" po obsuszeniu będzie widać lepiej.....a co do Andrzejka.... to po prostu pracowity chłop jest..... chyba też kiedyś go będę musiał do siebie zaprosić jak taki obrotny jest .... co Ty na to Andrzejku??!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 13 Lutego 2015 Arko nie widzę problemu. Pozdrawiam. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 13 Lutego 2015 wydaje mi się trochę "tłustawa".... ale może to tylko moje "widzimisie" Krakowska sucha, pomimo róznych przepisów kolegów, zawiera jednak w składzie słoninę. W związku z tym jest lepsza w smaku. A Zbójaszek napisał, że a'la 16-tka, więc tak jak należy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 13 Lutego 2015 ale może to tylko moje "widzimisie" Arko, myślę, trochę tak :laugh: Krakowska sucha, pomimo róznych przepisów kolegów, zawiera jednak w składzie słoninę Paweł, robiłem krakowską parzoną ze strony 198, zrobiłem nieznaczne odchyły co do ilości poszczególnych klas mięsa, słoniny w przepisie nie ma, polecam pieprz ziołowy A Zbójaszek napisał, że a'la 16-tka, więc tak jak należy. Dokładnie tak Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 13 Lutego 2015 Paweł, robiłem krakowską parzoną ze strony 198, Myślalem, że krakowską suchą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-404465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Kiełbasy paprykowe, przepis z głowy Wędzono/podpiekane. Oprócz kabanosów nie podpiekałem kiełbas ze 4 lata, może dłużej, ale coś mnie naszło na podpiekanie Ten sam farsz paprykowy, wędzono/parzone, podwędzane na ciepło i podsuszane Pakowane próżniowo i w zamrażarce Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-419007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 No Zbóju dobra robota. Uwielbiam takie kiełbasy. Często jak mi trochę farszu zostaje to dodaję ostrości (chilli) i kolorów (papryka słodka) i nowa kiełbasa gotowa. Masz zapisane może proporcje ile papryki dawałeś na kg? Bo ja to zawsze sobie obiecuję, że będę ważył a później i tak sypię z ręki "na oko". A Twoja paprykowa to ostra jest czy tylko kolorowa od słodkiej papryki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-419029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Masz zapisane może proporcje ile papryki 4 lub 5 łyżeczek czubatych, jakoś tak Do kiełbas , a szczególnie do kiełbas "na winie" odważam tylko ilość p-soli, reszta przypraw z garści A Twoja paprykowa to ostra jest czy tylko kolorowa od słodkiej papryki? Nieostra, tylko dla koloru i smaku dałem słodką Ze dwa tyg. wcześniej pzed tą co na fotce też robiłem paprykową, taka wersja próbna, mniejsza porcja i mniej papryki dałem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/23/#findComment-419032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.