Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A której bo ja mam 5 rodzajów łyżeczek :grin: .Kup wagę gramową bo łyżeczka łyżeczce nierówna.

Wiesz, caly czas korzystalem z wagi precyzyjnej i mialem swiety spokoj. Do dzisiaj, gdy odmowila poslugi :-)

 

Dzieki za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-131869
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Moja łyżeczka pomieściła 8 g peklosoli , płaska oczywiście :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-131913
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

Od lat jak mam czas robię dla siebie wędliny. Chce uniknąć peklosoli ,saletry. Czy to jest możliwe.? A jak nie to jaka minimalną ilość tej chemii muszę dodać do soli. ? Podajcie przepis na 10 kg mięsa. A jeszcze na zrobienie szyneczki i boczku. Czytałem wiele na ten temat i różnie piszą. Znam masarzy ,którzy do wiejskiej kiełbasy dają tylko sól,pieprz i czosnek oraz odrobinę cukru ale tylko zimą. I kiełbasa jest super. To ,że nie jest piękna i czeeeeerwona??? Ale smak prawdziwego dobrze przerobionego mięsa. Nie mogę się nadziwić przepisom ,w których podają ,że do kiełbas daje się 20dkg soli. Ja nigdy nie przekraczam 10-12dkg na 10kg mięsa i jest super. A może ktoś z Was ma jakiś przepis na peklowanie szneczki,boczku, schabu bez tej chemii.

pozdrawiam serdecznie

Tomasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188418
Udostępnij na innych stronach

Czytałem wiele na ten temat i różnie piszą.

A na naszej stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/ czytałeś? Tam i tu na Forum jest na ten, i nie tylko, temat wszystko co Cię interesuje. Pozdrawiam.

 

PS

Dodam tylko że jeśli mówimy o peklowaniu, to znaczy że używamy mieszanki peklującej sól+saletra albo sól+nitryt (= peklosól, sól peklująca, pektosol - gotowe mieszanki "fabryczne"). Innej możliwości nie ma.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188420
Udostępnij na innych stronach

dzięki frapio . czytałem już tyle ,że mętlik w głowie. ale jeszcze raz poczytam. Jakbyś jednak miał jakieś swoje sprawdzone przepisy to napisz. dzięki z góry. Ale poczytam.

pozdrawiam

Tomasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188427
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś jednak miał jakieś swoje sprawdzone przepisy

Ja opieram się na przepisach ze str. gł. i forum. Tu nie ma niesprawdzonych przepisów. Zasada jest prosta: robiąc coś po raz pierwszy robię zgodnie z przepisem (no prawie), powtarzając wyrób już mam jakiś punkt odniesienia i przyprawy czy stężenie solanki peklującej koryguję na swój i moich "sępów" smak. Do solanki nigdy nie dodaję przypraw.

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188458
Udostępnij na innych stronach

Ja nigdy nie przekraczam 10-12dkg na 10kg mięsa i jest super.

To dlatego szukasz sprawdzonych przepisów, musi być super m... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188467
Udostępnij na innych stronach

Ja np. do szynkowej i myśliwskiej daję 2% soli i ten poziom słoności bardzo mi odpowiada.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188474
Udostępnij na innych stronach

pis67 .dzięki za twój głos . o kiełbasę nie pytam bo mam sprawdzone wszystko .

nigdy nie daję tam peklosoli tylko robię tak jak za dawnych lat. dziwi mnie tylko dodawanie 20 dkg soli do kiełbasy. i dlatego pytam. ja 25 dkg soli daję do suszonego salami (6-8 tygodni). dziwi mnie jak to można zjeść. chodziło mi bardziej o doświadczenia w peklowaniu szynek ,wędzonek. .jak masz coś ciekawego i sprawdzonego to dawaj. mam do czynienia trochę z produkcją wędlin w zakładach mięsnych . małych i dużych. katastrofa. zapewniam cie ,że dla siebie robią co innego.

pozdrowienia

Tomasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188580
Udostępnij na innych stronach

dziwi mnie tylko dodawanie 20 dkg soli do kiełbasy. i dlatego pytam. ja 25 dkg soli daję do suszonego salami (6-8 tygodni). dziwi mnie jak to można zjeść.

O smakach się nie dyskutuje. Ty lubisz 10, a ja 20. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188581
Udostępnij na innych stronach

mam do czynienia trochę z produkcją wędlin w zakładach mięsnych . małych i dużych. katastrofa

i rzec by można Twoimi słowami:

jak masz coś ciekawego i sprawdzonego to dawaj

Może ktoś tu przeczyta?! Jeżeli po Twoich informacjach ktoś zacznie robić zdrowe wędliny to będzie to już sukces.

Niestety poziom uświadomienia ludzi jest w dalszym ciągu tragiczny.

 

Żeby post nie był czystym OT od siebie dodam, ze staram się używać peklosoli jak najmniej. Robiąc solankę, zalewę dodaję minimalne ilości, może to subiektywne odczucie bląd w sztuce ale czy robię 1 czy 3 litry roztworu daje łyżeczkę (więc ok 6-8 gr.) i resztę uzupełniam solą kamienną niejodowaną, a wędlina i tak ma ładny kolorek, ale co tam kolorek, nie robię na wystawę, ważne że smakuje domownikom.

Często obiecuję sobie że ... następnym razem zrobię zgodnie z recepturą, czyli najczęściej 50/50 ... może na święta?

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188583
Udostępnij na innych stronach

Tomcio... Człowieniu...

Znam masarzy

słabo... :rolleyes:

Chce uniknąć peklosoli ,saletry. Czy to jest możliwe.?

Raczej NIE...

Znam masarzy ,którzy do wiejskiej kiełbasy dają tylko sól,pieprz i czosnek oraz odrobinę cukru ale tylko zimą. I kiełbasa jest super.

Ja też taką kiełbasę robię

20dkg soli.

Na całość.... :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188585
Udostępnij na innych stronach

macie rację . o smakach się nie mówi. jeden woli córkę a drugi teściową. dzięki pepe. ja też zawsze sobie obiecuję ,że na święta to zrobię tak jak wielu radzi. cóż z tego .jak przychodzą święta to stwierdzam ,że są jedne święta i robię po swojemu. Dzięki za Twój przepis.
Tomasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188586
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za Twój przepis

:blush: no to się narobiło ... ale namieszałem! :blush:

 

TOMCIO1956 nie traktuj tego co napisałem jako jakiegoś przepisu!

Ja tylko przyznałem się jak to robię, jest to wbrew chyba wszelkim zasadom i takie postępowanie jest zapewne naganne i nie powinno być na forum propagowane.

Co niniejszym oświadczam i czego ... chociaż nie! nie żałuję!

Nie znam się na przetwórstwie mięsa i nie mam bladego pojęcia, czy ładny kolorek w przekroju szynki to efekt działania znikomej domieszki peklosoli czy może samej soli kamiennej. Kiedyś zrobię eksperyment i zapekluję jedną szyneczkę (ale malutką :wink: ) tak jak książka pisze a drugą ... "po swojemu" :tongue:

Problem mam zawsze bo wędzarenkę mam nikczemnych rozmiarów, a chciało by się różności narobić, ale to się zmieni.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188589
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Witam -chciałam Was zapytać ,czy przy peklowaniu mięsa metodą na sucho -czyli dając 17g peklosoli na 1kg mięsa osobno dorobić solankę /znowu do niej dodać peklosól+wodę/do nastrzykiwaniaCzy w sumie nie za dużo będzie tej soli w tym mięsie?Chciałabym potrzymać to mięso przynajmniej z 5 dni-ile razy w ciągu tego czasu mam go nastrzykiwać i jakich proporcji użyć na kilo mięsa?
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-214602
Udostępnij na innych stronach

Jak peklujesz mięso na sucho..to nie zalewasz solanką. Przeczytaj sobie artykuły ze str. głównej:

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-214604
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi mi o zalewanie mięsa ,tylko o nastrzykiwanie ,oprócz suchego peklowania ,czy oprócz tej soli dodanej do miesa w proporcji ok.2dkg na 1kg miesa dorobić jeszcze roztwór składający się z nowu z peklosoli /w jakich proporcjach?/i wody i ile tego roztworu wstrzyknącna 1kg mięsa i ewentualnie ile razy to powtórzyć /mam zamiar trzymać mięso np.5 dni
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215036
Udostępnij na innych stronach

Nastrzykuje się mięso podczas mokrego peklowania. beatag wg jakiego przepisu przygotowujesz mięso , jakie mięso ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215038
Udostępnij na innych stronach

:grin: nieraz jak pekluje na sucho i są duże kawałki to robię nastrzyk .Biorę 400g wody i 50g peklosoli.Na kawałek mięsa wstrzykuje duża strzykawkę i jest ok. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215056
Udostępnij na innych stronach

No......przyznam się ,,,ze wg żadnego ...,a jezeli już to wg przepisu znajdującego się na opakowaniu peklosoli z Prymatu,tylko myślałam ,że jak tylko natrę to mięso na sucho to za 5-6 dni nie przejdzie tą solą i kolorem do środka i chciałam jeszcze dodatkowo nastrzyknąc solanką ......a ty mówisz ,ze niekoniecznie?? Mięso mam różne -po 1.5-1,8 kg karkówki 1,5kg szynki .60-70 dkg polędwiczki i po 1kg kawałki boczku Zasoliłam je w poniedziałek ,myślałam ,że puszczą trochę soku to go wstrzyknę do środka mięs ,ale sa to minimalne ilości ..Boję się ,ze do soboty ta cała peklosól nie przeniknie do głębi tego mięsa ....

 

[ Dodano: Wto 24 Kwi, 2012 21:36 ]

O jak dużych kawałkach rozmawiamy??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215059
Udostępnij na innych stronach

Nic nie pisało na opakowaniu tej peklosoli o wielkości kawałków ....to co ??mogę je przekroić na pół wszerz -będa miały około 15cm długości - czy dosolić ,czy dostrzykać im toche roztworu????
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215068
Udostępnij na innych stronach

:grin: możesz do strzyknąć,jak przekroisz to możesz posolić solą lub peklosolą.Pekluję mięso w granicach 3% mieszanki soli z peklosolą. Na początek daj 25-27g na 1 kg.
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215070
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.