Majki110 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Tak sie robiło z mlekiem i śmietana w lecie aby zrobić masło. U mnie w rodzinnym domu była studnia kopana na 20 metrów i rodzice w wiaderku czy w bańce na mleko tak przechowywali produkty, sam to wpuszczałem do studni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/4/#findComment-224849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Czerwca 2012 W bańce na mleko (pojemność około 20 litrów lub inne) Szczelnie zamkniętą w miesiącach letnich można opuścić do studni z wodą - pod warunkiem że mamy studnię, jest to głęboka studnia, jest w niej woda. to metoda którą zaobserwowałem w końcu lat 70 na wsi gdzie duże lodówki były tylko snem a wyroby własne standardem. Gdy chce się przetrzymać mięso w studni ,należy zmierzyć temperaturę wody w niej. Możecie nie raz być zaskoczeni . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/4/#findComment-224850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.