Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sie robiło z mlekiem i śmietana w lecie aby zrobić masło. U mnie w rodzinnym domu była studnia kopana na 20 metrów i rodzice w wiaderku czy w bańce na mleko tak przechowywali produkty, sam to wpuszczałem do studni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/4/#findComment-224849
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

W bańce na mleko (pojemność około 20 litrów lub inne)

Szczelnie zamkniętą w miesiącach letnich można opuścić do studni z wodą - pod warunkiem że mamy studnię, jest to głęboka studnia, jest w niej woda.

to metoda którą zaobserwowałem w końcu lat 70 na wsi gdzie duże lodówki były tylko snem a wyroby własne standardem.

Gdy chce się przetrzymać mięso w studni ,należy zmierzyć temperaturę wody w niej. Możecie nie raz być zaskoczeni .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/4/#findComment-224850
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.