veetec Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Listopada 2010 A której bo ja mam 5 rodzajów łyżeczek :grin: .Kup wagę gramową bo łyżeczka łyżeczce nierówna. Wiesz, caly czas korzystalem z wagi precyzyjnej i mialem swiety spokoj. Do dzisiaj, gdy odmowila poslugi :-) Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-131869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Listopada 2010 veetec, Uzyj zwykłej łyżeczki do herbaty nie takiej większej np. do ciasta i będzie ok. Życzę powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-131871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veetec Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Listopada 2010 Wlasnie sprawdzilem i wychodzi mi, ze moja lyzeczka ma 5 ml objetosci, wiec pewnie jest standardowa. Powinno sie udac! Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-131873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Listopada 2010 Moja łyżeczka pomieściła 8 g peklosoli , płaska oczywiście :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-131913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMCIO1956 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam Od lat jak mam czas robię dla siebie wędliny. Chce uniknąć peklosoli ,saletry. Czy to jest możliwe.? A jak nie to jaka minimalną ilość tej chemii muszę dodać do soli. ? Podajcie przepis na 10 kg mięsa. A jeszcze na zrobienie szyneczki i boczku. Czytałem wiele na ten temat i różnie piszą. Znam masarzy ,którzy do wiejskiej kiełbasy dają tylko sól,pieprz i czosnek oraz odrobinę cukru ale tylko zimą. I kiełbasa jest super. To ,że nie jest piękna i czeeeeerwona??? Ale smak prawdziwego dobrze przerobionego mięsa. Nie mogę się nadziwić przepisom ,w których podają ,że do kiełbas daje się 20dkg soli. Ja nigdy nie przekraczam 10-12dkg na 10kg mięsa i jest super. A może ktoś z Was ma jakiś przepis na peklowanie szneczki,boczku, schabu bez tej chemii. pozdrawiam serdecznie Cytuj Tomasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Czytałem wiele na ten temat i różnie piszą. A na naszej stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/ czytałeś? Tam i tu na Forum jest na ten, i nie tylko, temat wszystko co Cię interesuje. Pozdrawiam. PS Dodam tylko że jeśli mówimy o peklowaniu, to znaczy że używamy mieszanki peklującej sól+saletra albo sól+nitryt (= peklosól, sól peklująca, pektosol - gotowe mieszanki "fabryczne"). Innej możliwości nie ma. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMCIO1956 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Grudnia 2011 dzięki frapio . czytałem już tyle ,że mętlik w głowie. ale jeszcze raz poczytam. Jakbyś jednak miał jakieś swoje sprawdzone przepisy to napisz. dzięki z góry. Ale poczytam.pozdrawiam Cytuj Tomasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Jakbyś jednak miał jakieś swoje sprawdzone przepisy Ja opieram się na przepisach ze str. gł. i forum. Tu nie ma niesprawdzonych przepisów. Zasada jest prosta: robiąc coś po raz pierwszy robię zgodnie z przepisem (no prawie), powtarzając wyrób już mam jakiś punkt odniesienia i przyprawy czy stężenie solanki peklującej koryguję na swój i moich "sępów" smak. Do solanki nigdy nie dodaję przypraw. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja nigdy nie przekraczam 10-12dkg na 10kg mięsa i jest super. To dlatego szukasz sprawdzonych przepisów, musi być super m... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja np. do szynkowej i myśliwskiej daję 2% soli i ten poziom słoności bardzo mi odpowiada. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMCIO1956 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Grudnia 2011 pis67 .dzięki za twój głos . o kiełbasę nie pytam bo mam sprawdzone wszystko .nigdy nie daję tam peklosoli tylko robię tak jak za dawnych lat. dziwi mnie tylko dodawanie 20 dkg soli do kiełbasy. i dlatego pytam. ja 25 dkg soli daję do suszonego salami (6-8 tygodni). dziwi mnie jak to można zjeść. chodziło mi bardziej o doświadczenia w peklowaniu szynek ,wędzonek. .jak masz coś ciekawego i sprawdzonego to dawaj. mam do czynienia trochę z produkcją wędlin w zakładach mięsnych . małych i dużych. katastrofa. zapewniam cie ,że dla siebie robią co innego. pozdrowienia Cytuj Tomasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Grudnia 2011 dziwi mnie tylko dodawanie 20 dkg soli do kiełbasy. i dlatego pytam. ja 25 dkg soli daję do suszonego salami (6-8 tygodni). dziwi mnie jak to można zjeść.O smakach się nie dyskutuje. Ty lubisz 10, a ja 20. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Grudnia 2011 mam do czynienia trochę z produkcją wędlin w zakładach mięsnych . małych i dużych. katastrofai rzec by można Twoimi słowami: jak masz coś ciekawego i sprawdzonego to dawaj Może ktoś tu przeczyta?! Jeżeli po Twoich informacjach ktoś zacznie robić zdrowe wędliny to będzie to już sukces. Niestety poziom uświadomienia ludzi jest w dalszym ciągu tragiczny. Żeby post nie był czystym OT od siebie dodam, ze staram się używać peklosoli jak najmniej. Robiąc solankę, zalewę dodaję minimalne ilości, może to subiektywne odczucie bląd w sztuce ale czy robię 1 czy 3 litry roztworu daje łyżeczkę (więc ok 6-8 gr.) i resztę uzupełniam solą kamienną niejodowaną, a wędlina i tak ma ładny kolorek, ale co tam kolorek, nie robię na wystawę, ważne że smakuje domownikom. Często obiecuję sobie że ... następnym razem zrobię zgodnie z recepturą, czyli najczęściej 50/50 ... może na święta? Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Tomcio... Człowieniu...Znam masarzy słabo... :rolleyes: Chce uniknąć peklosoli ,saletry. Czy to jest możliwe.? Raczej NIE...Znam masarzy ,którzy do wiejskiej kiełbasy dają tylko sól,pieprz i czosnek oraz odrobinę cukru ale tylko zimą. I kiełbasa jest super.Ja też taką kiełbasę robię20dkg soli. Na całość.... :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMCIO1956 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Grudnia 2011 macie rację . o smakach się nie mówi. jeden woli córkę a drugi teściową. dzięki pepe. ja też zawsze sobie obiecuję ,że na święta to zrobię tak jak wielu radzi. cóż z tego .jak przychodzą święta to stwierdzam ,że są jedne święta i robię po swojemu. Dzięki za Twój przepis. Cytuj Tomasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Dzięki za Twój przepis :blush: no to się narobiło ... ale namieszałem! :blush: TOMCIO1956 nie traktuj tego co napisałem jako jakiegoś przepisu! Ja tylko przyznałem się jak to robię, jest to wbrew chyba wszelkim zasadom i takie postępowanie jest zapewne naganne i nie powinno być na forum propagowane. Co niniejszym oświadczam i czego ... chociaż nie! nie żałuję! Nie znam się na przetwórstwie mięsa i nie mam bladego pojęcia, czy ładny kolorek w przekroju szynki to efekt działania znikomej domieszki peklosoli czy może samej soli kamiennej. Kiedyś zrobię eksperyment i zapekluję jedną szyneczkę (ale malutką :wink: ) tak jak książka pisze a drugą ... "po swojemu" :tongue: Problem mam zawsze bo wędzarenkę mam nikczemnych rozmiarów, a chciało by się różności narobić, ale to się zmieni. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-188589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Witam -chciałam Was zapytać ,czy przy peklowaniu mięsa metodą na sucho -czyli dając 17g peklosoli na 1kg mięsa osobno dorobić solankę /znowu do niej dodać peklosól+wodę/do nastrzykiwaniaCzy w sumie nie za dużo będzie tej soli w tym mięsie?Chciałabym potrzymać to mięso przynajmniej z 5 dni-ile razy w ciągu tego czasu mam go nastrzykiwać i jakich proporcji użyć na kilo mięsa? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-214602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Jak peklujesz mięso na sucho..to nie zalewasz solanką. Przeczytaj sobie artykuły ze str. głównej: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-214604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Nie chodzi mi o zalewanie mięsa ,tylko o nastrzykiwanie ,oprócz suchego peklowania ,czy oprócz tej soli dodanej do miesa w proporcji ok.2dkg na 1kg miesa dorobić jeszcze roztwór składający się z nowu z peklosoli /w jakich proporcjach?/i wody i ile tego roztworu wstrzyknącna 1kg mięsa i ewentualnie ile razy to powtórzyć /mam zamiar trzymać mięso np.5 dni Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Nastrzykuje się mięso podczas mokrego peklowania. beatag wg jakiego przepisu przygotowujesz mięso , jakie mięso ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 :grin: nieraz jak pekluje na sucho i są duże kawałki to robię nastrzyk .Biorę 400g wody i 50g peklosoli.Na kawałek mięsa wstrzykuje duża strzykawkę i jest ok. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 No......przyznam się ,,,ze wg żadnego ...,a jezeli już to wg przepisu znajdującego się na opakowaniu peklosoli z Prymatu,tylko myślałam ,że jak tylko natrę to mięso na sucho to za 5-6 dni nie przejdzie tą solą i kolorem do środka i chciałam jeszcze dodatkowo nastrzyknąc solanką ......a ty mówisz ,ze niekoniecznie?? Mięso mam różne -po 1.5-1,8 kg karkówki 1,5kg szynki .60-70 dkg polędwiczki i po 1kg kawałki boczku Zasoliłam je w poniedziałek ,myślałam ,że puszczą trochę soku to go wstrzyknę do środka mięs ,ale sa to minimalne ilości ..Boję się ,ze do soboty ta cała peklosól nie przeniknie do głębi tego mięsa .... [ Dodano: Wto 24 Kwi, 2012 21:36 ]O jak dużych kawałkach rozmawiamy?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 :grin: na te duże kawałki 20g na kg mięsa to stanowczo za mało,kawałki 1,5-1,8kg. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Nic nie pisało na opakowaniu tej peklosoli o wielkości kawałków ....to co ??mogę je przekroić na pół wszerz -będa miały około 15cm długości - czy dosolić ,czy dostrzykać im toche roztworu???? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 :grin: możesz do strzyknąć,jak przekroisz to możesz posolić solą lub peklosolą.Pekluję mięso w granicach 3% mieszanki soli z peklosolą. Na początek daj 25-27g na 1 kg. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-215070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.