Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 grudnia Bracki Koźlak Dubeltowy

Pamiętam, pamiętam.

Już odłożyłam pieniądze na ten specjał :tongue:

W tesco też sprzedają parmeńską, ale jest gorszej jakości.

Wczoraj robiłam grubsze zakupy mięsa, ok. 25kg. Wdzięczny sprzedawca usiłował wręczyć mi gratisową kiełbaskę (na oko wyglądala jak pieczona) i nie mógł zrozumieć, dlaczego jej nie chcę wziąć. Mimo, że nie uzasadniałam odmowy, po chwili refleksji, ze zrozumieniem dorzucił golonkę :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88757
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

U mnie w domu,gdy zabraknie moich wędlin, jemy sery.Żółte sery kupuję bez barwników i bez azotanów.Lubię bardzo pierogi z kapustą,ale w tych kupnych grzyby mają wzmaczniacz smaku ,mnie to nie odpowiada,bo to chemia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88775
Udostępnij na innych stronach

Od roku dopiero, ale raczej sporadycznie na śniadanko w pracy coś zakupimy, i zawsze żałujemy.

Ale to jest bodziec do następnych wyrobów.

Bo jak się tak nakosztuję tych sklepowych, to we mnie taka nawiść wzrasta,

że muszę swoje zrobić.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88789
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Tylko różne rodzaje salami.

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88792
Udostępnij na innych stronach

A ja(raczej żona) kupuje wędliny z prywatnej małej masarni bo są smaczne . Szczególnie podrobowe . Nie jestem wybredny' bo poznałem smak parówek greckich i galaretek niemieckich.

 

Temat powinien się nazywać :

Kto nie kupuje :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88797
Udostępnij na innych stronach

 

Temat powinien się nazywać :

Kto nie kupuje :grin:

Ja nie kupuję. :lol:

Czego nie kupujesz ?

Tematu czy wędlin ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88803
Udostępnij na innych stronach

Gdy nie robię swoich :grin: lub mi się skończą firmy z mojego regionu: http://www.podroby.pl/

są to wyroby bez chemii i naprawdę smaczne.

No tylko te daty przydatnosci do sporzycia moim zdaniem sa troche nietakie dla produktow nietrwalych np.Salcesony i Kaszanki maja 3 tygodnie do sporzycia :rolleyes:

A moje domowe wyroby podrobowe musza zniknac do paru dni inaczej traca jak dlamnie mozliwosc konsumcji i napewno kaszanka z krwia czy salceson choc parzone niemoze byc moim zdaniem przechowywane 3 tygodnie bez jakichkolwiek zmian w produkcie (a mowimy o wyrobach swojskich czyli domowych)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88819
Udostępnij na innych stronach

No tylko te daty przydatnosci do sporzycia moim zdaniem sa troche nietakie dla produktow nietrwalych np.Salcesony i Kaszanki maja 3 tygodnie do sporzycia :rolleyes:

A moje domowe wyroby podrobowe musza zniknac do paru dni inaczej traca jak dlamnie mozliwosc konsumcji i napewno kaszanka z krwia czy salceson choc parzone niemoze byc moim zdaniem przechowywane 3 tygodnie bez jakichkolwiek zmian w produkcie (a mowimy o wyrobach swojskich czyli domowych)

Przy obecnym poziomie technologicznym i sanitarnym zakładów przetwórstwa mięsnego nie ma problemu by wędliny podrobowe( i nie tylko) można przechowywać przez okres do 3 tygodni.

Oczywiście na każdym etapie dystrybucji musi być zachowany ciąg chłodniczy.marcus, poczytaj o "MAP" i "technologia płotków".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88859
Udostępnij na innych stronach

Nie zgodzę się z tym,że wyroby podrobowe mogą być przechowywane do trzech tygodni.Są to przeważnie produkty z krwią,a krew to podłoże dla rozwoju bakterii.Ciąg chłodniczy,pakowanie próżniowe nie gwarantuje bezpieczności produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88864
Udostępnij na innych stronach

Nie zgodzę się z tym,że wyroby podrobowe mogą być przechowywane do trzech tygodni.Są to przeważnie produkty z krwią,a krew to podłoże dla rozwoju bakterii.Ciąg chłodniczy,pakowanie próżniowe nie gwarantuje bezpieczności produktu.

Nestorze, jeśli na każdym etapie produkcyjnym stosujemy produkty o bardzo niskim zakażeniu mikrobiologicznym i nie dopuścimy do kontaminacji krzyżowej, do tego dojdzie prawidłowość poszczególnych etapów w procesie produkcyjnym, to produkt końcowy będzie o niskim stopniu zakażenia mikrobiologicznego.

Ponadto, sprzedawca "wystawiając" termin do spożycia na etykiecie gwarantuje, że jego produkt spełni wymagania mikrobiologiczne stawiane danemu produktowi w ostatnim dniu przydatności do spożycia.

Znam produkty z zakładów legitymujących się kilkoma certyfikatami systemu bezpieczeństwa żywnościowego, których produkty(kiełbasy) nie wytrzymują często do jednej trzeciej deklarowanego czasu upływu terminu do spożycia.

Znam także, produkty z małych zakładów, gdzie na "siłę" wdrożono HACCP, a ich produkty(kiełbasy) spokojnie "dotrzymują" końca terminu przydatności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88895
Udostępnij na innych stronach

Kol.Bagno, nie zostałem dobrze zrozumiany,chodziło mi o wyroby wędliniarskie:kaszanki ,czarne salcesony ,a nie o wędliny [kiełbasy]

Z pozdrowieniem:Nestor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88911
Udostępnij na innych stronach

No tylko te daty przydatnosci do sporzycia moim zdaniem sa troche nietakie dla produktow nietrwalych np.Salcesony i Kaszanki maja 3 tygodnie do sporzycia :rolleyes:

A moje domowe wyroby podrobowe musza zniknac do paru dni inaczej traca jak dlamnie mozliwosc konsumcji i napewno kaszanka z krwia czy salceson choc parzone niemoze byc moim zdaniem przechowywane 3 tygodnie bez jakichkolwiek zmian w produkcie (a mowimy o wyrobach swojskich czyli domowych)

Przy obecnym poziomie technologicznym i sanitarnym zakładów przetwórstwa mięsnego nie ma problemu by wędliny podrobowe( i nie tylko) można przechowywać przez okres do 3 tygodni.

Oczywiście na każdym etapie dystrybucji musi być zachowany ciąg chłodniczy.marcus, poczytaj o "MAP" i "technologia płotków".

Czytalem ale napewno niedotyczy to wyrobow wykonywanych w normalnych warunkach .

Jest to tylko teoretyka tak ze nieprobuj mnie przekonac ze salceson sklepowy wytrzyma trzy tygodnie jak kielbasa nieumie nawet trzech dni a wiec gdzie praktyka ???Kiedy moja kielbasa wytrzymuje pare tygodni a kaszanka tylko pare dni .

Jakos to wszystko pojmuje odwrotnie - obojetnie czy pisza 3 tygodnie i tak zrobie moj wlasny wyrob i zniknie w pare dni i jest super .

Pozdrawiam i niekupuje wyrobow podrobowych z tak dlugim terminem przydatnosci do spozycia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88917
Udostępnij na innych stronach

Kupuje tylko czasami kaszankę i parówkową dla pieska, który ma już 25 lat :!:

Natomiast dla siebie od 2 lat - zero.

Jak można kupować baleron(1 kg) o 2 - 3 złote tańszy od karkówki(też 1 kg) :! :shock:

Można wysnuć wniosek, że mięso w naszym kraju produkuje się z wędlin :question:

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88931
Udostępnij na innych stronach

Czytalem ale napewno niedotyczy to wyrobow wykonywanych w normalnych warunkach .

Jest to tylko teoretyka tak ze nieprobuj mnie przekonac ze salceson sklepowy wytrzyma trzy tygodnie jak kielbasa nieumie nawet trzech dni a wiec gdzie praktyka ???Kiedy moja kielbasa wytrzymuje pare tygodni a kaszanka tylko pare dni .

Nie było, moim zamiarem przekonanie ciebie, że tak ma być.

Moje wywody dotyczyły przemysłu, który dysponuje odpowiednim parkiem maszynowym a nie warunków domowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-89060
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dla kupujących tania kiełbasa . przepisane z etykiety przez lupę.

Kiełbasa parówkowa

Kiełbasa homogenizowana, wędzona, parzona

Mięso wp. 31,8%

Mięso oddzielone mechanicznie ( M O M) z kurcząt

Woda

Tłuszcz wp.

Tkanka łączna wp.

Skrobia ziemniaczana

Przyprawy

Aromaty przypraw

Sól

Błonnik pszenny

Dekstroza - Glukoza inaczej: glukopiranoza, glikoza, dekstroza (α-D-glukopiranoza), cukier gronowy, cukier skrobiowy,

Stabilizatory E-452 -polifosforany, E-327 –mleczan wapnia, E-261 -octan potasu , E- 331- cytrynany sodu

Substancja zagęszczająca E-407- karagen, E-410-Mączka chleba świętojańskiego

Skrobia modyfikowana E-1422 -czyli acetylowany adypinian diskrobiowy - znany bardziej pod nazwą "skrobia modyfikowana"

Barwnik E- 150c- Karmel amoniakalny

Przeciw utleniacz E-301-Askorbinian sodu., E- 316-izoaskorbinian sodu

Substancja wzmacniająca smak i zapach E-621- glutaminian sodu

Substancja konserwująca E-250 –azotyn sodu -nitryt

Produkt zawiera gluten, seler, gorczyce ,siarczki i soje

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-97932
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuje wędliny wyłącznie w sprawdzonych przeze mnie miejscach. [mod]Ostatnio zaopatruje się w lap-pol.pl. Mają znakomite wyroby wędliniarskie, w smaku całkowicie jak domowe. [/mod]Nie kupuje wędlin w sklepie, bo nie mam do nich zaufania, często bywaja zepsute.

 

 

[mod]BonAir: Naruszenie regulaminu? [/mod]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-98228
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK,

 

Aż tyle mięsa ?! Drukarka im szwankuje lub będą mieli wizytację z UE ....

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-98229
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.