EAnna Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Listopada 2009 6 grudnia Bracki Koźlak DubeltowyPamiętam, pamiętam. Już odłożyłam pieniądze na ten specjał :tongue: W tesco też sprzedają parmeńską, ale jest gorszej jakości. Wczoraj robiłam grubsze zakupy mięsa, ok. 25kg. Wdzięczny sprzedawca usiłował wręczyć mi gratisową kiełbaskę (na oko wyglądala jak pieczona) i nie mógł zrozumieć, dlaczego jej nie chcę wziąć. Mimo, że nie uzasadniałam odmowy, po chwili refleksji, ze zrozumieniem dorzucił golonkę :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Listopada 2009 U mnie w domu,gdy zabraknie moich wędlin, jemy sery.Żółte sery kupuję bez barwników i bez azotanów.Lubię bardzo pierogi z kapustą,ale w tych kupnych grzyby mają wzmaczniacz smaku ,mnie to nie odpowiada,bo to chemia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Listopada 2009 Od roku dopiero, ale raczej sporadycznie na śniadanko w pracy coś zakupimy, i zawsze żałujemy.Ale to jest bodziec do następnych wyrobów.Bo jak się tak nakosztuję tych sklepowych, to we mnie taka nawiść wzrasta,że muszę swoje zrobić. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Listopada 2009 Witam,Tylko różne rodzaje salami. Cytuj Pozdrawiam,Szejk---------------------------------------------------------"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Listopada 2009 A ja(raczej żona) kupuje wędliny z prywatnej małej masarni bo są smaczne . Szczególnie podrobowe . Nie jestem wybredny' bo poznałem smak parówek greckich i galaretek niemieckich. Temat powinien się nazywać : Kto nie kupuje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolarzM Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Listopada 2009 Temat powinien się nazywać : Kto nie kupuje :grin: Ja nie kupuję. :lol: Cytuj Pozdrawiam stolarzM. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Listopada 2009 Temat powinien się nazywać : Kto nie kupuje :grin: Ja nie kupuję. :lol:Czego nie kupujesz ? Tematu czy wędlin ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolarzM Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Listopada 2009 Czego nie kupujesz ? Tematu czy wędlin ? Oczywiście wędlin, jeśli to co nam oferują sklepy można nazwać wędlinami. Cytuj Pozdrawiam stolarzM. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Listopada 2009 Gdy nie robię swoich :grin: lub mi się skończą firmy z mojego regionu: http://www.podroby.pl/ są to wyroby bez chemii i naprawdę smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Listopada 2009 Gdy nie robię swoich :grin: lub mi się skończą firmy z mojego regionu: http://www.podroby.pl/ są to wyroby bez chemii i naprawdę smaczne. No tylko te daty przydatnosci do sporzycia moim zdaniem sa troche nietakie dla produktow nietrwalych np.Salcesony i Kaszanki maja 3 tygodnie do sporzycia :rolleyes: A moje domowe wyroby podrobowe musza zniknac do paru dni inaczej traca jak dlamnie mozliwosc konsumcji i napewno kaszanka z krwia czy salceson choc parzone niemoze byc moim zdaniem przechowywane 3 tygodnie bez jakichkolwiek zmian w produkcie (a mowimy o wyrobach swojskich czyli domowych) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Listopada 2009 No tylko te daty przydatnosci do sporzycia moim zdaniem sa troche nietakie dla produktow nietrwalych np.Salcesony i Kaszanki maja 3 tygodnie do sporzycia :rolleyes: A moje domowe wyroby podrobowe musza zniknac do paru dni inaczej traca jak dlamnie mozliwosc konsumcji i napewno kaszanka z krwia czy salceson choc parzone niemoze byc moim zdaniem przechowywane 3 tygodnie bez jakichkolwiek zmian w produkcie (a mowimy o wyrobach swojskich czyli domowych)Przy obecnym poziomie technologicznym i sanitarnym zakładów przetwórstwa mięsnego nie ma problemu by wędliny podrobowe( i nie tylko) można przechowywać przez okres do 3 tygodni. Oczywiście na każdym etapie dystrybucji musi być zachowany ciąg chłodniczy.marcus, poczytaj o "MAP" i "technologia płotków". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Listopada 2009 Nie zgodzę się z tym,że wyroby podrobowe mogą być przechowywane do trzech tygodni.Są to przeważnie produkty z krwią,a krew to podłoże dla rozwoju bakterii.Ciąg chłodniczy,pakowanie próżniowe nie gwarantuje bezpieczności produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Listopada 2009 Od jakiś 2 lat bardzo ale to bardzo sporadycznie. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Listopada 2009 Nie zgodzę się z tym,że wyroby podrobowe mogą być przechowywane do trzech tygodni.Są to przeważnie produkty z krwią,a krew to podłoże dla rozwoju bakterii.Ciąg chłodniczy,pakowanie próżniowe nie gwarantuje bezpieczności produktu. Nestorze, jeśli na każdym etapie produkcyjnym stosujemy produkty o bardzo niskim zakażeniu mikrobiologicznym i nie dopuścimy do kontaminacji krzyżowej, do tego dojdzie prawidłowość poszczególnych etapów w procesie produkcyjnym, to produkt końcowy będzie o niskim stopniu zakażenia mikrobiologicznego. Ponadto, sprzedawca "wystawiając" termin do spożycia na etykiecie gwarantuje, że jego produkt spełni wymagania mikrobiologiczne stawiane danemu produktowi w ostatnim dniu przydatności do spożycia. Znam produkty z zakładów legitymujących się kilkoma certyfikatami systemu bezpieczeństwa żywnościowego, których produkty(kiełbasy) nie wytrzymują często do jednej trzeciej deklarowanego czasu upływu terminu do spożycia. Znam także, produkty z małych zakładów, gdzie na "siłę" wdrożono HACCP, a ich produkty(kiełbasy) spokojnie "dotrzymują" końca terminu przydatności. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Listopada 2009 Kol.Bagno, nie zostałem dobrze zrozumiany,chodziło mi o wyroby wędliniarskie:kaszanki ,czarne salcesony ,a nie o wędliny [kiełbasy]Z pozdrowieniem:Nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Listopada 2009 Ja nie kupuję nic, jak kończą mi się moje wędlinki to odpalam szynkowar i szukam wolnego czasu na kolejny wyrób :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Listopada 2009 No tylko te daty przydatnosci do sporzycia moim zdaniem sa troche nietakie dla produktow nietrwalych np.Salcesony i Kaszanki maja 3 tygodnie do sporzycia :rolleyes: A moje domowe wyroby podrobowe musza zniknac do paru dni inaczej traca jak dlamnie mozliwosc konsumcji i napewno kaszanka z krwia czy salceson choc parzone niemoze byc moim zdaniem przechowywane 3 tygodnie bez jakichkolwiek zmian w produkcie (a mowimy o wyrobach swojskich czyli domowych)Przy obecnym poziomie technologicznym i sanitarnym zakładów przetwórstwa mięsnego nie ma problemu by wędliny podrobowe( i nie tylko) można przechowywać przez okres do 3 tygodni. Oczywiście na każdym etapie dystrybucji musi być zachowany ciąg chłodniczy.marcus, poczytaj o "MAP" i "technologia płotków". Czytalem ale napewno niedotyczy to wyrobow wykonywanych w normalnych warunkach . Jest to tylko teoretyka tak ze nieprobuj mnie przekonac ze salceson sklepowy wytrzyma trzy tygodnie jak kielbasa nieumie nawet trzech dni a wiec gdzie praktyka ???Kiedy moja kielbasa wytrzymuje pare tygodni a kaszanka tylko pare dni . Jakos to wszystko pojmuje odwrotnie - obojetnie czy pisza 3 tygodnie i tak zrobie moj wlasny wyrob i zniknie w pare dni i jest super . Pozdrawiam i niekupuje wyrobow podrobowych z tak dlugim terminem przydatnosci do spozycia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Listopada 2009 Kupuje tylko czasami kaszankę i parówkową dla pieska, który ma już 25 lat :!: Natomiast dla siebie od 2 lat - zero.Jak można kupować baleron(1 kg) o 2 - 3 złote tańszy od karkówki(też 1 kg) :! :shock: Można wysnuć wniosek, że mięso w naszym kraju produkuje się z wędlin :question: Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Listopada 2009 kaszankę i parówkową dla pieska, Poproszę. Tylko , żeby nie była taka słona jak wczoraj. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Listopada 2009 Wogóle nie kupuję. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-88952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Listopada 2009 Czytalem ale napewno niedotyczy to wyrobow wykonywanych w normalnych warunkach . Jest to tylko teoretyka tak ze nieprobuj mnie przekonac ze salceson sklepowy wytrzyma trzy tygodnie jak kielbasa nieumie nawet trzech dni a wiec gdzie praktyka ???Kiedy moja kielbasa wytrzymuje pare tygodni a kaszanka tylko pare dni .Nie było, moim zamiarem przekonanie ciebie, że tak ma być. Moje wywody dotyczyły przemysłu, który dysponuje odpowiednim parkiem maszynowym a nie warunków domowych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-89060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 3 Lutego 2010 Dla kupujących tania kiełbasa . przepisane z etykiety przez lupę.Kiełbasa parówkowa Kiełbasa homogenizowana, wędzona, parzona Mięso wp. 31,8%Mięso oddzielone mechanicznie ( M O M) z kurcząt WodaTłuszcz wp.Tkanka łączna wp.Skrobia ziemniaczanaPrzyprawyAromaty przyprawSól Błonnik pszennyDekstroza - Glukoza inaczej: glukopiranoza, glikoza, dekstroza (α-D-glukopiranoza), cukier gronowy, cukier skrobiowy,Stabilizatory E-452 -polifosforany, E-327 –mleczan wapnia, E-261 -octan potasu , E- 331- cytrynany soduSubstancja zagęszczająca E-407- karagen, E-410-Mączka chleba świętojańskiegoSkrobia modyfikowana E-1422 -czyli acetylowany adypinian diskrobiowy - znany bardziej pod nazwą "skrobia modyfikowana"Barwnik E- 150c- Karmel amoniakalnyPrzeciw utleniacz E-301-Askorbinian sodu., E- 316-izoaskorbinian soduSubstancja wzmacniająca smak i zapach E-621- glutaminian soduSubstancja konserwująca E-250 –azotyn sodu -nitrytProdukt zawiera gluten, seler, gorczyce ,siarczki i soje Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-97932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakoszka Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Lutego 2010 Ja kupuje wędliny wyłącznie w sprawdzonych przeze mnie miejscach. [mod]Ostatnio zaopatruje się w lap-pol.pl. Mają znakomite wyroby wędliniarskie, w smaku całkowicie jak domowe. [/mod]Nie kupuje wędlin w sklepie, bo nie mam do nich zaufania, często bywaja zepsute. [mod]BonAir: Naruszenie regulaminu? [/mod] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-98228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Lutego 2010 DZIADEK, Aż tyle mięsa ?! Drukarka im szwankuje lub będą mieli wizytację z UE .... Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-98229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 5 Lutego 2010 a ja tam wędlin nie kupuje. bo nie wierze żadnemu zakładowi. wole kupić mięso mielone i mogę z nim zrobić co tylko chce czy to kiełbasa, pieczeń, pasztet itp... wiem co jem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3256-jakie-w%C4%99dliny-kupujecie/page/2/#findComment-98230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.