Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem drugi raz kiełbaskę tym razem dawcą mięsa i flaczków była świnka ok 200 kg. Przepis mam standardowy sprawdzony jednak w czasie wędzenia zauważyłem że na kiełbasie wychodzi woda odkryłem wędzarkę ale do końca wędzenia kiełbasa była mokra. Gotowy produkt pyszny w smaku ale osłonka bardzo twarda. Poradźcie dlaczego i jak tego uniknąć?

 

Pozdrawiam

 

Piotr S

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem źle przeprowadzony proces suszania w wędzarni i stąd to rosa na kiełbasie.Co do twardych osłonek to nie wiem.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-88793
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem źle przeprowadzony proces suszania w wędzarni i stąd to rosa na kiełbasie.Co do twardych osłonek to nie wiem.Pozdrawiam

 

Wędzarka drewniania wygrzałem ją jakieś dwie godziny przed wędzeniem może rzeczywiście za krótko ale to że woda parowała chyba nie powoduje stwardnienia osłonek?

Zastanawiam się że może dawczyni była już trochę starsza i przez to osłonki twarde?

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-88796
Udostępnij na innych stronach

Witaj!

 

To i dobrze że wygrzałeś wędzarnie, ale powinieneś osuszyć wędlinę w wędzarni, najlepiej żarem powstałym przy wygrzewaniu wędzarni.

Osłonka na kiełbasie po osuszeniu powinna szeleścić jak papier( gdy ją dotykasz).

Co do twardych jelit - zaczynaj wędzić w niskiej temp. , dopiero jak kiełbasa zacznie zmieniać kolor, podnieś temp. do 55 - 60 stopni max.

A jak chcesz upiec to pod koniec wędzenia podnieś temp. do 90 stopni i piecz przez 30 minut. Czasami trafiają się naturalnie twarde jelita , ale to rzadko.

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-88806
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się że może dawczyni była już trochę starsza i przez to osłonki twarde?

Być może. Jakość osłonek naturalnych jest zależna od cech: (osobniczych, żywienia) dlatego raz pękają, często są dobre a czasami twarde.

czasie wędzenia zauważyłem że na kiełbasie wychodzi woda odkryłem wędzarkę ale do końca wędzenia kiełbasa była mokra.

Kłania się budowa wędzarni i z nią związane elementy oraz technika wędzenia.

W twojego postu wynika, że kiełbasa nie była prawidłowo osuszona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-88808
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
Podepnę się pod temat. Dzisiaj wędziłem kiełbasę, powiedzmy "zwyczajną", i też stwierdziłem, że jelito jest jakieś takie twardawe. Kiełbasa była parzona. W smaku jest bardzo dobra, moim zdaniem, taka jak powinna być.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294237
Udostępnij na innych stronach

Gotowy produkt pyszny w smaku ale osłonka bardzo twarda

i też stwierdziłem, że jelito jest jakieś takie twardawe.

Witaj, a jak przygotowujesz jelita przed nadziewaniem ? Może tutaj tkwi problem, pozdrawiam.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294241
Udostępnij na innych stronach

a jak przygotowujesz jelita przed nadziewaniem ?

No normalnie, moczę w wodzie przez kilkanaście minut, na rurkę w nadziewarce i do przodu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294243
Udostępnij na innych stronach

No normalnie, moczę w wodzie przez kilkanaście minut, na rurkę w nadziewarce i do przodu.

A tyle pisaliśmy o sposobie przygotowania jelit. :cry:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294245
Udostępnij na innych stronach

Wiem że jestem nowicjuszem ale dwa razy robiłem kiełbaskę i nie miałem tego problemu. Mocze w letniej wodzie około 4 godziny przed nabijaniem a do wody dodaje - na około 0,5 l trzy łyżki octu i jelita po wędzeniu są ok a w czasie nabijania nie pękają. Oczywiście jelita czyszczę w środku tzn przelewam wodę wewnątrz jelit przy kranie. Moczenie kilkanaście minut to za mało. Nie pękają Ci przy nabijaniu??
wole swoje niż z marketu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294283
Udostępnij na innych stronach

Nie pękają Ci przy nabijaniu??

Nie.

A takie twarde zrobiły mi się pierwszy raz.

A tyle pisaliśmy o sposobie przygotowania jelit. :cry:

miro, a może jakaś podpowiedź, bo jakoś nie udało mi się trafić na te porady. :sad:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294296
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo.

 

Jelita wieprzowe zalewamy wodą z kranu, temperatura nie powinna przekraczać 35C, moczymy ok.1h, zmieniamy wodę na świeżą i kolejne moczenie ok.3-4h.

Jelita baranie moczymy dłużej 6-10h.

Tak przygotowane jelita odzyskują swoją naturalną elastyczność i są wypłukane z soli.

 

Dodatek octu ścina białko w jelitach i pierwszy raz słyszę aby go dodawać przy moczeniu jelit !?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294323
Udostępnij na innych stronach

Mirku . Robię w podobny sposób, o którym piszesz , ale kiedys mi się też trafiły ''twarde'' jelita i dobrze , że akurat zrobiłam więcej białej do żurku ... I wez mi teraz wytłumacz , że w żurze zmiękły , a na wędzonej szło zęby '' połamać''... :shock: Takie lipne się chyba trafiły i tyle... :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294336
Udostępnij na innych stronach

No jak mięcho wędzone ugotujesz też jest bardziej miękkie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/#findComment-294357
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.