Arbuz Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2009 Ile czasu trzymać szynke ( i inne wedzonki) w zimnej wodzie po wyjęciu z parzenia? Chodzi mi o to zeby wedlina niebyła sucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2009 Ja osobiście nigdy nie studzę wędzonek po parzeniu w zimnej wodzie.Wieszam je po prostu i stygną w temperaturze pokojowej, a później do lodówki.Aby wędzonki były soczyste ważne jest zaczynać parzenie od obgotowania wędzonekwe wrzątku przez 10 do 15 minut.Zawsze mam wędzonki soczyste :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2009 Mam trochę inną metodę studzenia. Po wyjęciu z naczynia, wędzonki przekładam do wody o temp. około 40 C i przetrzymuję przez 10-15 min. Następnie wieszam w temp. otoczenia celem odparowania wody z powierzchni i wystudzenia w całej masie wędzonki. Później lodówka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2009 Ja osobiście nigdy nie studzę wędzonek po parzeniu w zimnej wodzie. Wieszam je po prostu i stygną w temperaturze pokojowej, a później do lodówki. Aby wędzonki były soczyste ważne jest zaczynać parzenie od obgotowania wędzonek we wrzątku przez 10 do 15 minut. Zawsze mam wędzonki soczyste :grin: Nigdy nie gotuje wstepnie wedzonek tylko parzenie i mam soczyste i miekkie a chlodzenie tylko powietrzem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2009 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4559 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Listopada 2009 Mam trochę inną metodę studzenia. Po wyjęciu z naczynia, wędzonki przekładam do wody o temp. około 40 C i przetrzymuję przez 10-15 min. Następnie wieszam w temp. otoczenia celem odparowania wody z powierzchni i wystudzenia w całej masie wędzonki. Później lodówka.. Poproszę o przybliżenie tej metody.Czemu to służy i co powoduje takie studzenie.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Listopada 2009 szybko schładza, czyli przerywa proces parzenia (nie doprowadza do przeparzenia) i nie wysusza tak powierzchni wyrobu...jednak nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2009 szybko schładza, czyli przerywa proces parzenia (nie doprowadza do przeparzenia) i nie wysusza tak powierzchni wyrobu... jednak nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda Właśnie tak, Abratku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2009 I wszystko jasne.Dziękuję Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Listopada 2009 nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twardaheh, a ja dodawałem jeszcze lodu do wody do schładzania :???: a i tak wszystkim smakowało :lol: Faktycznie, powierzchnia wędzonek była twarda ale tłumaczyłem sobie to brakiem "polepszaczy". Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Grudnia 2009 SAWCA ! Ten lód wyeliminuj z metody schładzania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.