Skocz do zawartości

Studzenie po parzeniu.


Arbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Ja osobiście nigdy nie studzę wędzonek po parzeniu w zimnej wodzie.

Wieszam je po prostu i stygną w temperaturze pokojowej, a później do lodówki.

Aby wędzonki były soczyste ważne jest zaczynać parzenie od obgotowania wędzonek

we wrzątku przez 10 do 15 minut.

Zawsze mam wędzonki soczyste :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam trochę inną metodę studzenia. Po wyjęciu z naczynia, wędzonki przekładam do wody o temp. około 40 C i przetrzymuję przez 10-15 min. Następnie wieszam w temp. otoczenia celem odparowania wody z powierzchni i wystudzenia w całej masie wędzonki. Później lodówka.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście nigdy nie studzę wędzonek po parzeniu w zimnej wodzie.

Wieszam je po prostu i stygną w temperaturze pokojowej, a później do lodówki.

Aby wędzonki były soczyste ważne jest zaczynać parzenie od obgotowania wędzonek

we wrzątku przez 10 do 15 minut.

Zawsze mam wędzonki soczyste :grin:

Nigdy nie gotuje wstepnie wedzonek tylko parzenie i mam soczyste i miekkie a chlodzenie tylko powietrzem.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam trochę inną metodę studzenia. Po wyjęciu z naczynia, wędzonki przekładam do wody o temp. około 40 C i przetrzymuję przez 10-15 min. Następnie wieszam w temp. otoczenia celem odparowania wody z powierzchni i wystudzenia w całej masie wędzonki. Później lodówka.

.

 

Poproszę o przybliżenie tej metody.Czemu to służy i co powoduje takie studzenie.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szybko schładza, czyli przerywa proces parzenia (nie doprowadza do przeparzenia) i nie wysusza tak powierzchni wyrobu...

jednak nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szybko schładza, czyli przerywa proces parzenia (nie doprowadza do przeparzenia) i nie wysusza tak powierzchni wyrobu...

jednak nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda

Właśnie tak, Abratku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I wszystko jasne.Dziękuję

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda

heh, a ja dodawałem jeszcze lodu do wody do schładzania :???: a i tak wszystkim smakowało :lol:

Faktycznie, powierzchnia wędzonek była twarda ale tłumaczyłem sobie to brakiem "polepszaczy".

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.