Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa,

Mam pytanie odnośnie tego przepisu (proszę wybaczyć to moje początki z kiełbasami) W przepisie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435&page= jest podane mięso drobiowe klasy II dość chude. Czy wskazane jest zastąpienie go wieprzowym lub wołowym, bo w tym temacie nie ma podanego drobiowego a samo wieprzowe. A jeżeli będę go zastępować to jakie mięso wybrać - szynkę, karkówkę czy inne. Pojadę do sklepu i kupię dokładnie to, czego potrzebuję, dlatego tak dokładnie się dopytuję :blush:

 

I jeszcze jedno - bardzo proszę odeślijcie mnie gdzie poznam klasyfikację mięs, bo nie mogę się doszukać.

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-65628
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

jest podane mięso drobiowe klasy II dość chude

Olgo, to jest mięso "drobne", dość chude, czyli wieprzowina, kategoria IIA.

Dziadek na początku artykułu podał kategorię handlową, czyli tzw. mięso gulaszowe, obrzynki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-65634
Udostępnij na innych stronach

EAnna - dziękuję :) Jakoś nie mogę tego znaleźć :???: ale idę czytać dalej :)

 

Czy gdzieś jest zebrana klasyfikacja mięsa - jak je klasyfikować i które jest które?

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-65638
Udostępnij na innych stronach

klasyfikacja mięsa - jak je klasyfikować i które jest które?

Przykładowa klasyfikacja mięsa jest kliknij tutaj

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-65639
Udostępnij na innych stronach

Gdybym wiedział, że EAnna już wrzuciła link to bym się nawet nie odezwał. :

Jeżeli wszyscy by tak pomyśleli to kol. OlgaSmile pozostałaby bez odpowiedzi.

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-65643
Udostępnij na innych stronach

Też prawda. Napisałem żartobliwie, bo dla mnie póki co też bardziej trafiają obrazki. To musi śmiesznie wyglądać, siedzi sobie taki facet jak ja nad kawałkiem mięsa i duma, co tu tłuszcz, co ścięgna. Link EAnna zdecydowanie lepiej obrazuje klasyfikację.

Pozdrawiam serdecznie :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-65645
Udostępnij na innych stronach

Prawda, prawda jak najbardziej :)

Jam kobieta więc jak większość wzrokowiec, jak widzę to rozumiem inaczej muszę sobie wyobrażać :) :) :) Niby dobrze wyobraźnię poćwiczyć ale czasami lenistwo mnie ogrania intelektualne i nie tylko :)

W każdym razie bardzo dziękuję za chęci, odpowiedzi i podlinkowanie info dla mnie!

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-65740
Udostępnij na innych stronach

quartz,

OlgaSmile,

Zapiszcie się do SDM, i nie będziecie mieć problemu z klasyfikacją. Zobaczycie nie tylko na obrazkach, ale na żywo, jak to wygląda :wink:

Jak najbardziej mam w planach, chwilowo z młodocianym człowiekiem nikt nie chce na kilka dni zostać :)

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-65761
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam.

Ja mam zagadkę dość prostą dla praktyków..

Chcę zrobić kiełbasę Dziadka wg. przepisu

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1122

jednak w przepisie jest :....."Peklowanie:

Mieszankę peklującą najlepiej przygotować mieszając 60 dkg peklosoli z 40- stoma dkg soli warzonki lub wypalonej soli kamiennej nie jodowanej. Dawkowanie 1,8-2,0 dkg. - na 1 kg mięsa".....

ale nie wiem ile peklować bo nigdzie czasu podanego nie widzę. Czy musi swoje odleżeć? Czy od razu zajmować się dalszą obróbką?

 

 

Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-82368
Udostępnij na innych stronach

Czy musi swoje odleżeć? Czy od razu zajmować się dalszą obróbką?

 

Tak sobie myślę że , dzisiaj zapeklujesz i do lodówki a jutro robisz .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-82375
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak w większości przepisów ok 12h w lodówce.....

 

Tak myślę , chyba że ktoś (praktyk) poprawi .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-82378
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak w większości przepisów ok 12h w lodówce.....

 

Tak myślę , chyba że ktoś (praktyk) poprawi .

Ja nie mistrz ale cos chyba bylo na poczatku ze peklowanie (nitryt ) potrzebuje jakies 48 h do utlenienia sie czy jakos tak :wink: Ja robiac kielbasy stosuje 10/90 peklosol 10 % a sol 90 % prawie nic a jednak ;pekluje ?; zklasyfikowane i pokrojone w kostke mieso 24h nastepnie mielenie ,rozdrabnianie i nastepne 12 h bez przypraw i wody lekko wyrabiam i do lodowki .Tak mi zazwyczaj wychodzi .

cienkie ala kabanosy ale parzone mielenie 8 semka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-82385
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się azotyn potrzebuje czasu aby przereagować, jednak należy pamiętać że w "przemyśle" dochodzi jeszcze czas dystrybucji do klienta, wtedy dokańczają się te procesy..

u nas też zawsze dochodzi co najmniej dzionek na obróbkę

a robiac kielbasy stosuje 10/90 peklosol 10 % a sol 90 % prawie nic a jednak ;pekluje ?

to bardziej solisz niż peklujesz :wink:

peklosól można zmniejszać ale też nie bezkarnie - niewielka dawka azotynu wprawdzie wybarwia mięso ale nie działa już tak osłonowo

- oczywiście nie znaczy to że jest nakaz dodawania peklosoli, jeśli ktoś nie ma ochoty to nie dodaje...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-82400
Udostępnij na innych stronach

peklosól można zmniejszać ale też nie bezkarnie - niewielka dawka azotynu wprawdzie wybarwia mięso ale nie działa już tak osłonowo

??? Kielbasy robie tyle ze w tydzien zniknie a nawet robiac sama sola w wyrobach dowowych niema zagrozenia ze cos sie z kielbaska bedzie niedobrego dzac nawet pare razy zostawilem na 3 tygodnie i tylko wyschla jadlem i byla dobra a czemu nic sie niedzieje mysle ze w sklepowych dodatek nitrytu w 100% musi byc poniewaz robione jest z wody i prawdopodobnie miesa a jak wiadomo bakterie lubia wode no i zeby zabezpieczyc mieso w tejze wodzie wskazany jest nitryt czy saletra .

Odnosnie czasu peklowania czy solenia miesa na kielbasy wydaje mi sie ze 48 h jest wskazane jesli chcemy uzyskac kielbase ze ,,smakiem"wtedy mieso ladnie sie przesoli -pekluje .

Robilem kiedys na grilla w 12 h i jakos smak wydawal mi sie jakos obok miesa a nie w miesie :shock:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-82417
Udostępnij na innych stronach

Dodatek azotynu nie zastępuje prawidłowego/higienicznego procesu przygotowywania

ale wspomaga w zabezpieczeniu przed bakteriami,

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-82419
Udostępnij na innych stronach

Ja mam zagadkę dość prostą dla praktyków..

Chcę zrobić kiełbasę Dziadka wg. przepisu

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1122

jednak w przepisie jest :....."Peklowanie:

Mieszankę peklującą najlepiej przygotować mieszając 60 dkg peklosoli z 40- stoma dkg soli warzonki lub wypalonej soli kamiennej nie jodowanej. Dawkowanie 1,8-2,0 dkg. - na 1 kg mięsa".....

ale nie wiem ile peklować bo nigdzie czasu podanego nie widzę. Czy musi swoje odleżeć?

Mas rację musi swoje "odleżeć". Czas peklowania mięsa podał Dziadek w swojej "Akademi" http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178 proszę przeczytać o peklowaniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-82469
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbaska smakowo super (tyle że rodzinka się nabija i mówi że "sklepowa" - bo nie do odróżnienia od dobrych sklepowych :).

Kolor odrobinę nie taki bo wędzona na zimno (dwa dni po ok. 4 godziny).

Fotka też słabo wyszła (z lampą przy złym oświetleniu (a i kiełbaska już po mrożeniu była).

 

Ogólnie przepis prosty, wyrób smaczny - czyli godny polecenia.

 

Pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-87494
Udostępnij na innych stronach

To albo tą kiełbasę spartoliłeś, albo rodzina się nie zna, albo macie taką dobrą kiełbasę w sklepie. Ja robiłem tą kiełbasę i uwżam, że jest bardzo dobra i do sklepowej się nie umywa.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/332-kie%C5%82basa-dziadka/page/3/#findComment-87496
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.