Skocz do zawartości

Prosze o pomoc pierwsze peklowanie


Rekomendowane odpowiedzi

to co mam zrobic wylac ta solanke i robic nowa?

chce 12dni ,normalnie juz zgłupłem

Ile mięso było w tej solance co masz?

Czy nastrzykiwałeś?

 

 

Ja bym wylał tą solankę co masz teraz. Obmył mięso w zimniej wodzie.

 

Zrobił solankę nową: 2,4 l wody + 240 gram peklosoli, jeśli są to elementy takie jaki napisałeś, około 1 kg, nie nastrzykiwałbym

 

Czas peklowania: 12 dni w temperaturze 4-5°C

Co drugi dzień zamieszać.

Jeśli solanka nie przykrywa mięsa nawet po dociśnięciu obciążonym np. talerzykiem, to włóż butelkę plastykową z wodą (tak jak napisali Ci koledzy wcześniej) aby zwiększyć objętość lub znajdź naczynie wysokie a wąskie, np garnek z nierdzewki do gotowania spagetti :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91568
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

to co zrobic wylac ta solanke z 6litrami wody i zrobic

tak:

2,5 litra wody

0,25dkg peklosoli

 

[ Dodano: Czw Gru 10, 2009 21:51 ]

a jeszcze jedno woda z kranu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91569
Udostępnij na innych stronach

normalnie już zgłupłem

Wcale się nie dziwię. Potrzeba Tobie 6 L solanki aby zapeklować to mięsko w tym naczyniu. Wsyp do tej ilości wody 50-60 dkg peklosoli jak chcesz to dodaj do solanki tradycyjne przyprawy Zalej to mięso tą solanką i będziesz miał problem z głowy. Przestrzegaj temperatur 4-6 st C. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91573
Udostępnij na innych stronach

to co zrobic wylac ta solanke z 6litrami wody i zrobic

tak:

2,5 litra wody

0,25dkg peklosoli

 

[ Dodano: Czw Gru 10, 2009 21:51 ]

a jeszcze jedno woda z kranu?

romstan, zrób tak jak napisałeś, to pozwoli Ci określić jaką słoność preferujesz.

Bez spróbowania nie określisz tego. Proporcje jakie podałeś są podobne jak w tabeli Dziadka,

która jest opracowana na podstawie wieloletniej praktyki i w większości tu obecnych

spełnia wymagania co do słoności w ostatecznych wyrobach. Zawsze możesz też

po czasie peklowania, naciąć element i spróbować mięsa. Jeśli wg Ciebie będzie bardzo słone,

to wymoczysz w czystej wodzie do momentu kiedy smak będzie akceptowalny przez Ciebie.

 

Jeśli woda w twoim kranie nie jest zanieczyszczona to tak.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91574
Udostępnij na innych stronach

normalnie już zgłupłem

Wcale się nie dziwię. Potrzeba Tobie 6 L solanki aby zapeklować to mięsko w tym naczyniu. Wsyp do tej ilości wody 50-60 dkg peklosoli jak chcesz to dodaj do solanki tradycyjne przyprawy Zalej to mięso tą solanką i będziesz miał problem z głowy. Przestrzegaj temperatur 4-6 st C. Pozdrawiam
a niebedę to miał przesolone?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91576
Udostępnij na innych stronach

a niebedę to miał przesolone?

Jeżeli zrobisz tak jak DZIADEK Ci napisał to będzie oki.Ja tam spec nie jestem.ale wystarczy,że zacząłem wędzić tak jak DZIADEK podawał i się nie zawiodłem :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91578
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie będzie dobre Twojego smaku nie znam. Ale możesz sprawdzić przed wędzeniem .Jak będzie za słone, pomoczysz w zimnej wodzie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91581
Udostępnij na innych stronach

A najlepiej to poczytaj tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91582
Udostępnij na innych stronach

a niebedę to miał przesolone?

To zależy od Twojego smaku. Dla mnie szynki peklowane ponad tydzień przy stężeniu solanki 10% były mocno za słone, ale ja jem bez chlebka ;)

konieczne było moczenie w wodzie

obniżenie stężenia do 8% rozwiązało problem słoności, ale taka solanka z kolei jest mniej odporna na zepsucie, czasem się zdarza, że trzeba ją w połowie peklowania wymienić

 

jak masz wybór przesolić czy niedosolić, to wybierz to drugie, szczególnie gdy nie masz doświadczenia w ocenie wpływu wędzenia i parzenia na słoność

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91638
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Odświeżę temat, żeby nie robić nowego. Mam też pytanie dotyczące solanki, mianowicie, robiłem zawsze solankę zagotowując wodę, sól, saletrę, cukier i przyprawy, tym razem chciałbym zrobić bez przypraw i czosnku. Czy lepiej wodę z solą, saletrą i cukrem zagotować? (Przedtem gotowałem głównie za względu na przyprawy i czosnek) Czy też wystarczy taka prosto z kranu, wszystko wsypane, wymieszane? Wodę mam z studni więc nie jest chlorowana, ale za to mogą być jakieś ustrojstwa w niej, do picia zawsze gotuję. Teraz też bym zagotował, jeszcze się zastanawiam, czy saletra w procesie gotowania nie zmienia się? Chodzi mi o jej chemiczne właściwości.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-110604
Udostępnij na innych stronach

Więc zagotuj wodę, wystudź ją i dopiero dodaj saletry (jesli stosujesz saletrę, to wodę możesz zagotować z solą). Ja na Twoim miejscu dałbym peklosól do wody po wystygnięciu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-110606
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybką odpowiedź, na was to zawsze można liczyć :!: :grin:

Więc zagotuję wodę rozpuszczę w niej sól i cukier a saletrę dodam jak ostygnie. To zabieram się do roboty bo ponad 5,5 kg szyneczki czeka na przerób :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-110607
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.