Papla Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 10 Grudnia 2009 to co mam zrobic wylac ta solanke i robic nowa? chce 12dni ,normalnie juz zgłupłem Ile mięso było w tej solance co masz? Czy nastrzykiwałeś? Ja bym wylał tą solankę co masz teraz. Obmył mięso w zimniej wodzie. Zrobił solankę nową: 2,4 l wody + 240 gram peklosoli, jeśli są to elementy takie jaki napisałeś, około 1 kg, nie nastrzykiwałbym Czas peklowania: 12 dni w temperaturze 4-5°C Co drugi dzień zamieszać. Jeśli solanka nie przykrywa mięsa nawet po dociśnięciu obciążonym np. talerzykiem, to włóż butelkę plastykową z wodą (tak jak napisali Ci koledzy wcześniej) aby zwiększyć objętość lub znajdź naczynie wysokie a wąskie, np garnek z nierdzewki do gotowania spagetti :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romstan Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Grudnia 2009 to co zrobic wylac ta solanke z 6litrami wody i zrobic tak: 2,5 litra wody 0,25dkg peklosoli [ Dodano: Czw Gru 10, 2009 21:51 ] a jeszcze jedno woda z kranu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Grudnia 2009 normalnie już zgłupłemWcale się nie dziwię. Potrzeba Tobie 6 L solanki aby zapeklować to mięsko w tym naczyniu. Wsyp do tej ilości wody 50-60 dkg peklosoli jak chcesz to dodaj do solanki tradycyjne przyprawy Zalej to mięso tą solanką i będziesz miał problem z głowy. Przestrzegaj temperatur 4-6 st C. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Grudnia 2009 to co zrobic wylac ta solanke z 6litrami wody i zrobic tak: 2,5 litra wody 0,25dkg peklosoli [ Dodano: Czw Gru 10, 2009 21:51 ] a jeszcze jedno woda z kranu?romstan, zrób tak jak napisałeś, to pozwoli Ci określić jaką słoność preferujesz. Bez spróbowania nie określisz tego. Proporcje jakie podałeś są podobne jak w tabeli Dziadka, która jest opracowana na podstawie wieloletniej praktyki i w większości tu obecnych spełnia wymagania co do słoności w ostatecznych wyrobach. Zawsze możesz też po czasie peklowania, naciąć element i spróbować mięsa. Jeśli wg Ciebie będzie bardzo słone, to wymoczysz w czystej wodzie do momentu kiedy smak będzie akceptowalny przez Ciebie. Jeśli woda w twoim kranie nie jest zanieczyszczona to tak. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romstan Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 10 Grudnia 2009 normalnie już zgłupłemWcale się nie dziwię. Potrzeba Tobie 6 L solanki aby zapeklować to mięsko w tym naczyniu. Wsyp do tej ilości wody 50-60 dkg peklosoli jak chcesz to dodaj do solanki tradycyjne przyprawy Zalej to mięso tą solanką i będziesz miał problem z głowy. Przestrzegaj temperatur 4-6 st C. Pozdrawiama niebedę to miał przesolone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 10 Grudnia 2009 a niebedę to miał przesolone?Jeżeli zrobisz tak jak DZIADEK Ci napisał to będzie oki.Ja tam spec nie jestem.ale wystarczy,że zacząłem wędzić tak jak DZIADEK podawał i się nie zawiodłem :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romstan Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 10 Grudnia 2009 ok.zrobie według zaleceń Dziadka ,mam nadzieje że będzie ok.dzięki wszystkim za opinie i porady ,naprawdę jest to super forum!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Dla mnie będzie dobre Twojego smaku nie znam. Ale możesz sprawdzić przed wędzeniem .Jak będzie za słone, pomoczysz w zimnej wodzie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 10 Grudnia 2009 A najlepiej to poczytaj tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 11 Grudnia 2009 a niebedę to miał przesolone?To zależy od Twojego smaku. Dla mnie szynki peklowane ponad tydzień przy stężeniu solanki 10% były mocno za słone, ale ja jem bez chlebka konieczne było moczenie w wodzie obniżenie stężenia do 8% rozwiązało problem słoności, ale taka solanka z kolei jest mniej odporna na zepsucie, czasem się zdarza, że trzeba ją w połowie peklowania wymienić jak masz wybór przesolić czy niedosolić, to wybierz to drugie, szczególnie gdy nie masz doświadczenia w ocenie wpływu wędzenia i parzenia na słoność Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-91638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Maja 2010 Odświeżę temat, żeby nie robić nowego. Mam też pytanie dotyczące solanki, mianowicie, robiłem zawsze solankę zagotowując wodę, sól, saletrę, cukier i przyprawy, tym razem chciałbym zrobić bez przypraw i czosnku. Czy lepiej wodę z solą, saletrą i cukrem zagotować? (Przedtem gotowałem głównie za względu na przyprawy i czosnek) Czy też wystarczy taka prosto z kranu, wszystko wsypane, wymieszane? Wodę mam z studni więc nie jest chlorowana, ale za to mogą być jakieś ustrojstwa w niej, do picia zawsze gotuję. Teraz też bym zagotował, jeszcze się zastanawiam, czy saletra w procesie gotowania nie zmienia się? Chodzi mi o jej chemiczne właściwości. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-110604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 4 Maja 2010 Ja osobiście przegotowuję tylko samą wodę,resztę składników rozpuszczam w letniej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-110605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 4 Maja 2010 Więc zagotuj wodę, wystudź ją i dopiero dodaj saletry (jesli stosujesz saletrę, to wodę możesz zagotować z solą). Ja na Twoim miejscu dałbym peklosól do wody po wystygnięciu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-110606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 4 Maja 2010 Dziękuję za szybką odpowiedź, na was to zawsze można liczyć :!: :grin: Więc zagotuję wodę rozpuszczę w niej sól i cukier a saletrę dodam jak ostygnie. To zabieram się do roboty bo ponad 5,5 kg szyneczki czeka na przerób :thumbsup: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/page/3/#findComment-110607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.