lufa Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 We wsi Woryny 25km od Bartoszyc bez problemu w środę kupiłem po 1zł. He mleczko klasa w Worynach i do tego po zecie :-) Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-213193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 To w Polsce są jeszcze krowy? Jak długo mieszkasz w Polsce :question: Łódzkie to nie cały kraj :smile: Od kilku lat płacę 1.50 , prosto z udoju . Kupuję zawsze za 40zł bo taki mam pojemnik . Pani gospodyni dolewa mały gratisik . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-213204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Lipca 2012 U mnie w Rybicalu 1,50, a od wczoraj mam dostęp do mleka koziego po 5 tylko muszę pojechać po nie 30km Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-228962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Lipca 2012 Mogę kupić mleko owcze po 8zł. Co sądzicie o tej cenie drogo czy tanio :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-229067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAF Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Krowie w Łodzi- 1,5zł za litr i do tego rozwożone co rano rowerem. Jedynie butelki trzeba dostarczać własne. Jeśli ktoś z naszego pięknego miasta nie ma dojścia do mleka a chciałby popróbować wspólne serowarstwo to zapraszam do siebie. Dodam tylko że jestem bardzo początkujący, ale i równie zdeterminowany edit: ojejku, pod kim to ja się wpisałem :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-230803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Września 2012 Proszę o jak najszybszą odpowiedź, chciałem się dowiedzieć Wrocławianie gdzie kupujecie mleko prosto od krowy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-234951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Września 2012 akmis978, Możesz kupić dobre mleko w mlekomacie. Jednak cena jest wysoka i do takiego mleka trzeba dodać zakwasu. Może jednak ktoś z Wrocławia się odezwie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-234954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Września 2012 Oczywiście, wiem, że mogę kupić mleko w mlekomacie nawet kupowałem tylko jest drogie, a właśnie da się z niego pozyskać śmietankę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-234962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Września 2012 da się z niego pozyskać śmietankę?Jak najbardziej. Ponieważ nie jest to mleko homogenizowane, wystarczy je przetrzymać jakiś czas i pojawi sie na górze śmietanka tzw. podstojowa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-234966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Września 2012 Tak się zamierzam do zrobienia sera dojrzewającego jaki by pani polecała? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Września 2012 akmis978, a jakie sery już robiłeś ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Września 2012 Twaróg, fetę, macarpone, ricottę, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Września 2012 Odpisze mi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Września 2012 akmis978 widzę że doświadczenie w produkcji serów już masz.Niestety nie pomogę Ci w tym temacie, ale może znajdziesz coś dla siebie w tym linku:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30&topicdays=0&start=0 Pozdrawiam Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Września 2012 ricottę,A przy produkcji jakiego sera otrzymałeś ricottę ? macarponeProszę napisz jak go robiłes? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Września 2012 Teraz jadę na działkę, ale wieczorem panu wszystko opiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Września 2012 Do tych co kupują swojskie mleko.Z jaką zawartością tłuszczu je kupujecie. Gdy kupowałem tzw. jeszcze ciepłe to na drugi dzień była niezła warstwa śmietanki.A jak kupowałem, wieczorem (z rannego dojenia) śmietanki było jak "kot napłakał" - pewnie gospodyni coś nieco jej zbierała.Teraz jak kupuję - staram się jak najwcześniej je odbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Września 2012 na 500ml śmietanki 36 % może być też ta od krowy spasteryzowana, dałem 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, kiedy podgrzewałem śmietankę do 85 stopni, potem odsączałem na gazie, a ricottę to podgrzewałem mleko, zaprawiałem podpuszczką, zabierałem skrzep, podgrzewałem do 85 stopni i dawałem kwasku cytrynowego, aż się zetnie, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Września 2012 akmis978 po pierwsze mimo "męskiego" nicku jestem kobietą :grin: - jeśli masz wątpliwości co do płci to każdy użytkownik ma przy swoim nicku znaczek określający płeć. Po drugie na forum nie zwracamy się do siebie na Pan,Pani mimo róznicy wieku, po trzecie skoro robiłeś ricottę to co zrobiłeś z zasadniczego skrzepu bo nic nie piszesz na ten temat ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Września 2012 Olga..zerknij ile ma forumowicz latek.. ..widać jest "nieoszlifowany" jeszcze :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Września 2012 Dlatego też wytłumaczyłam co i jak :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Września 2012 Przepraszam, za pomyłkę w płci, a jak mam się zwracać, bo nie wiem? Skrzep z mleka posoliłem i dodałem do mini calzone, bo robiłem na urodziny siostry, wszystkim smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Września 2012 Tak się zamierzam do zrobienia sera dojrzewającego jaki by pani polecała?Jeżeli jesteś w stanie wytworzyć odpowiedni skrzep a potem zapewnić warunki dojrzewania to spróbuj ser z białą pleśnią typu cammembert. Pleśń zeskrob z gotowego serka. Mleko jednak musi być odpowiednio zakwaszone. Sposób postępowania znajdziesz w książce Licznerskiego "Praktyczne serowarstwo" : http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Września 2012 Niedługo dojdą mi odpowiednie bakterie do sera pleśniowego, więc ich użyję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Września 2012 Chciałem się dowiedzieć co zrobić bo nie mogę osiągnąć temperatury pomiędzy 13 14 stopni, a chciałem żeby sery prawidłowo dojrzewały? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.