Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

We wsi Woryny 25km od Bartoszyc bez problemu w środę kupiłem po 1zł.

He mleczko klasa w Worynach i do tego po zecie :-)

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-213193
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

To w Polsce są jeszcze krowy?

 

Jak długo mieszkasz w Polsce :question: Łódzkie to nie cały kraj :smile:

 

Od kilku lat płacę 1.50 , prosto z udoju . Kupuję zawsze za 40zł bo taki mam pojemnik . Pani gospodyni dolewa mały gratisik . :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-213204
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Krowie w Łodzi- 1,5zł za litr i do tego rozwożone co rano rowerem. Jedynie butelki trzeba dostarczać własne.

 

Jeśli ktoś z naszego pięknego miasta nie ma dojścia do mleka a chciałby popróbować wspólne serowarstwo to zapraszam do siebie. Dodam tylko że jestem bardzo początkujący, ale i równie zdeterminowany

 

edit: ojejku, pod kim to ja się wpisałem :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-230803
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

akmis978,

Możesz kupić dobre mleko w mlekomacie. Jednak cena jest wysoka i do takiego mleka trzeba dodać zakwasu.

Może jednak ktoś z Wrocławia się odezwie?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-234954
Udostępnij na innych stronach

da się z niego pozyskać śmietankę?

Jak najbardziej. Ponieważ nie jest to mleko homogenizowane, wystarczy je przetrzymać jakiś czas i pojawi sie na górze śmietanka tzw. podstojowa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-234966
Udostępnij na innych stronach

akmis978, a jakie sery już robiłeś ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235030
Udostępnij na innych stronach

akmis978 widzę że doświadczenie w produkcji serów już masz.

Niestety nie pomogę Ci w tym temacie, ale może znajdziesz coś dla siebie w tym linku:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30&topicdays=0&start=0

 

Pozdrawiam Miro.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235080
Udostępnij na innych stronach

ricottę,

A przy produkcji jakiego sera otrzymałeś ricottę ?

 

macarpone

Proszę napisz jak go robiłes?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235082
Udostępnij na innych stronach

Do tych co kupują swojskie mleko.

Z jaką zawartością tłuszczu je kupujecie.

 

Gdy kupowałem tzw. jeszcze ciepłe to na drugi dzień była niezła warstwa śmietanki.

A jak kupowałem, wieczorem (z rannego dojenia) śmietanki było jak "kot napłakał" - pewnie gospodyni coś nieco jej zbierała.

Teraz jak kupuję - staram się jak najwcześniej je odbierać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235092
Udostępnij na innych stronach

na 500ml śmietanki 36 % może być też ta od krowy spasteryzowana, dałem 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, kiedy podgrzewałem śmietankę do 85 stopni, potem odsączałem na gazie, a ricottę to podgrzewałem mleko, zaprawiałem podpuszczką, zabierałem skrzep, podgrzewałem do 85 stopni i dawałem kwasku cytrynowego, aż się zetnie,
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235113
Udostępnij na innych stronach

akmis978 po pierwsze mimo "męskiego" nicku jestem kobietą :grin: - jeśli masz wątpliwości co do płci to każdy użytkownik ma przy swoim nicku znaczek określający płeć. Po drugie na forum nie zwracamy się do siebie na Pan,Pani mimo róznicy wieku, po trzecie skoro robiłeś ricottę to co zrobiłeś z zasadniczego skrzepu bo nic nie piszesz na ten temat ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235115
Udostępnij na innych stronach

Dlatego też wytłumaczyłam co i jak :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235118
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, za pomyłkę w płci, a jak mam się zwracać, bo nie wiem? Skrzep z mleka posoliłem i dodałem do mini calzone, bo robiłem na urodziny siostry, wszystkim smakowało.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235129
Udostępnij na innych stronach

Tak się zamierzam do zrobienia sera dojrzewającego jaki by pani polecała?

Jeżeli jesteś w stanie wytworzyć odpowiedni skrzep a potem zapewnić warunki dojrzewania to spróbuj ser z białą pleśnią typu cammembert. Pleśń zeskrob z gotowego serka. Mleko jednak musi być odpowiednio zakwaszone.

Sposób postępowania znajdziesz w książce Licznerskiego "Praktyczne serowarstwo" : http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3428-ceny-mleka/page/2/#findComment-235230
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.