hopek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Witam wszystkich. Robiłem już poraz kolejny kiełbaskę z przepisów zamieszczonych na stronce. Wszysktko teoretycznie robiłem zgodnie z podanymi recepturami. mięso uzywałem kl.1 z łopatek, szynek jako kl.2 boczek i okrawki z łopatki i szynki oraz wołowina lub golonka na farsz (2-3mm). Martwi mnie, ze za każdym razem konsystencja kiełbasy jest zbyt tęga tzn. nie ma mowy o rozpadaniu się tylko jest twarda w dotyku jak również podczas konsumpcji na zimno. natomiast odgrzewana na gorąco jest dużo lepsza. co może być tego powodem i czy tak nie powinno być. proszę pomóżcie bo ten koćowy efekt zamiast mnie nakręcać do dalszej przygody z wedlinami studzi mój zapał. Pozdrawiam i dziekuję Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2009 A co rozumiesz pod pojęciem twarda? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Spröbuj jedynke przepuscic na oczkach 8 mm a boczek dwa razy 8 mm powina wyjsc mieksza.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2009 a jaki był podział procentowy na poszczególne grupy ?może za dużo golonki i wołowego.... Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2009 A co rozumiesz pod pojęciem twarda? Pozdrawiam serdecznie.twarda dla mnie to taka jak niedodgotowane mięso w rosole -trzeba mocno gryść. natomist konsystencja przypomina w dotyku kauczukowy wąż [ Dodano: Wto Gru 22, 2009 14:42 ] a jaki był podział procentowy na poszczególne grupy ? może za dużo golonki i wołowego....golonka lub wołowina stanowiła 20% w stosunku do pozostałego mięsa boczek 40% Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Witaj hopek! Nic nie piszesz o obróbce cieplnej , może tam jest pies pogrzebany.Jak jej porządnie nie sparzysz , lub upieczesz w wędzarni to może występować tak zwana gumowatość wyrobu. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Grudnia 2009 wędziłem w temperaturze ok 45 stopni przez 3 godz. i parzyłem w temperaturze 76-80 przez pełne 20 minut Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Wędzenie i parzenie może byc ,wiec pewnie za mało tłuszczów w kiełbasce,dlatego twardawa mój kolega taką robi z samej łopatki (problemy z cholestorolem) jak chcesz to dam przepis jak ja robię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Wydaje mi się że jest niedoparzonaNie ma to jak wbić sondę termometru w kiełbachę i pilnować paarzenia :smile: Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2009 może rzeczywiście za mało tłuszczu, a gdyby okazało sie że jednak jest niedoparzona to czy mogę ją teraz upiec w wędzarce po parzeniu raz jeszcze ???? A co do przepisu to bardzo proszę i dziękujęhopulele@poczta.fm Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Grudnia 2009 To jest normalne że w okresie zimowym kiełbasy wykazują konsystencję twardą a zwłaszcza gdy robimy je chude . To sprawa dobrych właściwości wiązania mięsa związana z porą roku . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zaparzyć jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Dziadku a czy w obecnym stanie rzeczy można jeszcze coś z tą kiełbaską zrobić (naprawić ) ??? Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Moim zdaniem najlepsza będzie podawana na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Rozdać bezdomnym zrobisz dobry uczynek . W następnej produkcji trochę mniej mięs wiążących - wp kl III, wołowina kl II. Trochę więcej tłuszczu twardego i wody . Próba na biało pokazuje co potrzeba dodać i przeważnie gdy jest twarda , ścisła dodać trochę wody Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Dzięki wszystkim, chyba już wiem co jest przyczyną. Najprawdopodobniej golonki i wołowina w największym stopniu. Przeanalizowałem całą produkcje i doszedłem do wniosku, ze kabanosy które robiłem były także robione z mięsa kl I i II lecz tylko wieprzowego i bez dodatku golonki a wyszły znacznie bardziej miękkie i kruche. do kabanosów nie dodawałem wody, a więc pozostają mięa wiążące. Jak na moją amatorską analizę to chyba będzie to. Pozdrawiam Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Hopek- a czasami ścisku nie dodawałeś. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Grudnia 2009 hopek, wyszło na moje :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Grudnia 2009 ... golonka lub wołowina stanowiła 20% w stosunku do pozostałego mięsa boczek 40%Wędzenie i parzenie może byc ,wiec pewnie za mało tłuszczów w kiełbasce,dlatego twardawa ... To jest normalne że w okresie zimowym kiełbasy wykazują konsystencję twardą a zwłaszcza gdy robimy je chude . ... ... :shock: ps - podkreślenia moje Jeżeli smak Tobie Kolego odpowiada, możesz ją krajać w bardzo cienkie plasterki, jak w przypadku wędlin "twardych" i suszonych. Pozdrawiam świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Hopek- a czasami ścisku nie dodawałeś. nie rozumiem za bardzo o co chodzi. Nie dręczcie żółtodzioba proszę rozumiem że za chuda, za dużo golonek i wołowiny a z tym boczkiem Panie ChefPaul to za mało czy za dużo ??? pozdrawiam i Wesołych Świąt dla Wszystkich Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Cześć hopek ! Ty się nie przejmuj docinkami , pierwsze koty za płoty.Podstawą przy wyrobie kiełbasy jest klasyfikacia mięsa, musisz wiedzieć jaki procętowy wsad masz .A potem wystarczy poczytać Akademie Dziadka i się do zaleceń stosować.Następny raz na pewno będzie lepszy. Wesołych Swiąt. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Grudnia 2009 DZIADEK napisał/a: Hopek- a czasami ścisku nie dodawałeś. nie rozumiem za bardzo o co chodzi.łDużo osób, wykonujących kiełbasy dodaje na poprawę kleistości - wielofosforany. W przypadku dobrej jakości mięsa(wiązanie wody), dodatek w/w substancji powoduje zwiększenie cech, które wystąpiły w twojej kiełbasie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Grudnia 2009 nie dodaję żadnych chemicznych ulepszaczy, akademię przeczytałem całą a mimo to jak jest przez Was napisane nie jestem mistrzem po zrobieniu pierwszej kiełbasy lepiej dla początkujących jest gdy przepis mówi ile jakiego mięsa dać np boczku niż mięsa kl II A lu IIB bo ta druga nie jest za bardzo zrozumiała Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Najczęstszy błąd: dam dobre mięso bez tłuszczu będzie dobra ( czytaj lepsza) kiełbasa.Robiłem podobnie i wychodziło tak jak wychodziło.Przecież my nie używamy wypełniaczy, białek, karagenów, fosforanów etc.Piszesz że trzymasz się receptur a ja śmiem twierdzić że nie.Zrób raz tak jak każe przepis a sam się przekonasz. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Grudnia 2009 nie chodzi o to bym chciał poprawiać przepisy, broń mnie Panie Boże, ale o to, że być może mylę klasyfikację. jeżeli chodzi o przepis to staram się robić 100% zgodnie z nim (nawet rodzina śmieje sie ze mnie że chyba mylę aptekarstwo z masarstwem) Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/#findComment-93601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.