BabciaZosia Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Jakie macie sposoby aby Wasz chlebek zachował świeżość przez długi czas?Ja używam glinianego pojeminka do przechowywania, chlebek pieczony w domku bardzo długo utrzymuje świeżość, nie pleśnieje. Link dla zainteresowanych:http://www.kredens-domowy.pl/product.php?id_product=159 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Hallo!!!! Dobrego chleba nie trzeba dlugo przechowywac,jest zjedzony zanim sie" zestarzeje " :grin: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Owinięty w grubą, bawełnianą ściereczkę, przechowywany w lodówce. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Dodam tyle że w wilgotną ściereczkę i nie do lodówki powiedzieli mi francusi w Nancy :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Można włożyć do chlebaka pół jabłka. Był taki program (galileo :question: ) gdzie pokazywali skuteczność domowych sposobów na przedłużenie świeżości chleba. Opcja z jabłkiem okazała się najskuteczniejsza. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Stycznia 2010 sposoby na pyszny i świeży chlebek przez długi czasBardzo świeży chleb zamrażam w porcjach. Po rozmrożeniu jest jak wyjęty z pieca. Przechowywania w lodówce nie polecam. Pieczywo szybciej się obsusza niż poza nią. Lepiej już w drewnianym pojemniku owinięty w ściereczkę. Pomysł z jabłkiem jest ciekawy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Chlebki na zakwasie i dodatkowo zarabiane maślanką dłużej zachowują świeżość - o tym wszyscy domowi piekarze zapewne wiedzą. Zauważyłam jednakże, że owinięcie ściereczką lub papierem nie zabezpiecza przed bolesnym wysychaniem ( efekt grubej skóry i ...trzeszczących zębów ) . Polecam ściereczkę a potem torbę foliową - no i nie ociągać się z konsumpcją - tak jak Olek.P słusznie zauważa Pozdrawiam piekarzy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyh Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Dodanie do ciasta płatków owsianych (ok. 1 szkl. na kilogram mąki) poprawia wilgotność chleba i zabezpiecza przed wysychaniem. Oczywiście maślanka poprawia walory smakowe chleba a w połączeniu z płatkami jest rewelacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Podzielisz się ze mną przepisem na ten pyszny chlebek z maślanką? A może jest już gdzieś na forum tylko nie potrafię go odszukać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Babciu Zosiu - prawdę mówiąc, nie wiem, czy chlebek z maślanką już tu jest - mam przepis z innego źródła. Ale proszę bardzo - podaję proporcje : 1 kg mąki pszennej 1/2 litra gęstego zakwasu żytniego ( prowadzony na mące razowej - naprawdę grubej!) 1 łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa soli 1 torebka drożdży suszonych dra Oetekera Dodatki "galanteryjne" wg uznania i fantazji piekarza - pieprz ziołowy, rozmaite ziarenka , suszone pomidory. maślanka - mhm...wlewana na oko - aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, ale na pewno 1/2 litra Wszystkie składniki mieszamy ok. 10 minut w dużej misce. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Odpowietrzamy ciasto i przekładamy do dwóch keksówek posmarowanych oliwą i wysypanych otrębami bądź wspomnianą grubą żytnią mąką. Ponownie pozwalamy ciastu wyrosnąć ( aż do górnego rantu blaszek). Zwilżamy powierzchnię chlebków wodą ( można je posypać makiem bądź sezamem) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( ok. 200 st.) Pieczemy ok. godziny. Studzimy na kratce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Odpowietrzamy ciasto Witajcie Właśnie trzeci dzień robi mi się zakwas na żytniej razowej mące 2000 Czy odpowietrzanie ciasta przed włożeniem do form polega na zamieszaniu ciasta żeby uleciało CO2 i ciasto zmniejszyło objętość? Czy ktoś stosuje przy wypiekaniu chleba kamień do pizzy lub jakiś jego odpowiednik? pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Tak , Geronimo Wystarczy po prostu energicznie "przemerdać" łyżką . Gdybyśmy tego nie zrobili i przelali ciasto bezpośrednio do blaszek , to chleb miałby wielkie dziury . Po odpowietrzeniu dziurki są już drobniejsze . Kamienia nie stosuję. No i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Farmerko - serdeczne dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Nawet moja Squaw jest ciekawa jak bedzie smakował ten mój pierwszy chleb z racicą bizona :wink: pozdrawiam ps. zakwas ładnie bąbelkuje i pachnie,dokarmiam na przemian żytnią 2000 i 750. Musiałem mu zmienić naczynie 1l. na 2.5 l pozdrawiam [ Dodano: Czw 21 Sty, 2010 16:35 ] Jaki wpływ ma dodanie serwatki zamiast wody do ciasta na chlebek? Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Jaki wpływ ma dodanie serwatki zamiast wody do ciasta na chlebek?Z tego co słyszałem to zwiększa kwasowość i kolor miąższu jest bardziej żółty Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Stycznia 2010 maślanka - mhm...wlewana na oko - aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, ale na pewno 1/2 litraNa 1 kg mąki zużywam ok. 800 ml maślanki (mrągowskiej) Czy ktoś stosuje przy wypiekaniu chleba kamień do pizzy lub jakiś jego odpowiednik?Używam płyty granitowej: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1399&start=0 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Farmerko, a czy ten chleb musi być koniecznie pieczony w piekarniku? :wink: Ja piekę tylko w wypiekaczu/maszynie do chleba/ bo to już i tak dużo zajęć:chleb, sery, wyroby z szynkowara, wędzonki, kiełbasy itd.Kurcze, gdyby tak się dało.. :question: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Anerko - nie mam maszyny i nie wiem, ale w sumie nie powinno to być problemem . Zapewne trzeba by zmniejszyć o połowę ilości składników , ale może lepiej zapytać o zdanie szczęśliwych zmechanizowanych piekarzy? Porównaj skład gotowej mieszanki z podanym przepisem...i spróbuj - ryzyko niewielkie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Czy ktoś stosuje przy wypiekaniu chleba kamień do pizzy lub jakiś jego odpowiednik?Używam płyty granitowej:dzięki BonAir - jakoś tego wątku wcześniej nie widziałem :blush: i dużo bym stracił .Już nie mam wątpliwości i zamówię taką granitową płytę. http://images.google.lv/imgres?imgurl=http://www.ginacezawody.za.pl/foto/chleb-013.jpg&imgrefurl=http://www.ginacezawody.za.pl/chleb.htm&usg=__cIXxkTEwMb5_2KTWGYF1N_J09VI=&h=450&w=600&sz=75&hl=pl&start=122&um=1&itbs=1&tbnid=Spdl9y1ziE2LXM:&tbnh=101&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dchleb%2Bdomowy%26ndsp%3D20%26hl%3Dpl%26rlz%3D1T4SKPB_enPL316PL316%26sa%3DN%26start%3D120%26um%3D1 tutaj taki ciekawy link pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-96425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Porównaj skład gotowej mieszanki z podanym przepisem...i spróbuj - ryzyko niewielkie Dziękuję za odpowiedż i przepraszam,że dopiero teraz się odzywam. Nie piekę z gotowej mieszanki tylko ustaliłam własny przepis na podstawie prób i błędów /rodzinie i tym, których poczęstowałam smakuje/.Spróbuję jutro Twojego . Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-97374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Lutego 2010 Ja tez piekę często na kamieniu.Chlebek w minucie pięknie wzrasta na nim do góry Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/#findComment-97748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.