Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie sposoby aby Wasz chlebek zachował świeżość przez długi czas?

Ja używam glinianego pojeminka do przechowywania, chlebek pieczony w domku bardzo długo utrzymuje świeżość, nie pleśnieje.

Link dla zainteresowanych:

http://www.kredens-domowy.pl/product.php?id_product=159

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3538-poradawasze-sposoby-na-%C5%9Bwie%C5%BCy-chlebek-przez-d%C5%82ugi-czas/
Udostępnij na innych stronach

Dodam tyle że w wilgotną ściereczkę i nie do lodówki

powiedzieli mi francusi w Nancy :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Można włożyć do chlebaka pół jabłka. Był taki program (galileo :question: ) gdzie pokazywali skuteczność domowych sposobów na przedłużenie świeżości chleba. Opcja z jabłkiem okazała się najskuteczniejsza.
Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.

sposoby na pyszny i świeży chlebek przez długi czas

Bardzo świeży chleb zamrażam w porcjach. Po rozmrożeniu jest jak wyjęty z pieca.

Przechowywania w lodówce nie polecam. Pieczywo szybciej się obsusza niż poza nią. Lepiej już w drewnianym pojemniku owinięty w ściereczkę. Pomysł z jabłkiem jest ciekawy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Chlebki na zakwasie i dodatkowo zarabiane maślanką dłużej zachowują świeżość - o tym wszyscy domowi piekarze zapewne wiedzą. Zauważyłam jednakże, że owinięcie ściereczką lub papierem nie zabezpiecza przed bolesnym wysychaniem ( efekt grubej skóry i ...trzeszczących zębów ) . Polecam ściereczkę a potem torbę foliową - no i nie ociągać się z konsumpcją - tak jak Olek.P słusznie zauważa :)

 

Pozdrawiam piekarzy :grin:

Dodanie do ciasta płatków owsianych (ok. 1 szkl. na kilogram mąki) poprawia wilgotność chleba i zabezpiecza przed wysychaniem. Oczywiście maślanka poprawia walory smakowe chleba a w połączeniu z płatkami jest rewelacyjna
Podzielisz się ze mną przepisem na ten pyszny chlebek z maślanką? A może jest już gdzieś na forum tylko nie potrafię go odszukać?

Babciu Zosiu - prawdę mówiąc, nie wiem, czy chlebek z maślanką już tu jest - mam przepis z innego źródła. Ale proszę bardzo - podaję proporcje :

 

1 kg mąki pszennej

1/2 litra gęstego zakwasu żytniego ( prowadzony na mące razowej - naprawdę grubej!)

1 łyżka stołowa miodu

1 łyżka stołowa soli

1 torebka drożdży suszonych dra Oetekera

 

Dodatki "galanteryjne" wg uznania i fantazji piekarza - pieprz ziołowy, rozmaite ziarenka , suszone pomidory.

 

maślanka - mhm...wlewana na oko - aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, ale na pewno 1/2 litra

 

Wszystkie składniki mieszamy ok. 10 minut w dużej misce. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Odpowietrzamy ciasto i przekładamy do dwóch keksówek posmarowanych oliwą i wysypanych otrębami bądź wspomnianą grubą żytnią mąką. Ponownie pozwalamy ciastu wyrosnąć ( aż do górnego rantu blaszek). Zwilżamy powierzchnię chlebków wodą ( można je posypać makiem bądź sezamem) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( ok. 200 st.) Pieczemy ok. godziny. Studzimy na kratce .

Odpowietrzamy ciasto

Witajcie

Właśnie trzeci dzień robi mi się zakwas na żytniej razowej mące 2000

Czy odpowietrzanie ciasta przed włożeniem do form polega na zamieszaniu ciasta żeby uleciało CO2 i ciasto zmniejszyło objętość?

 

Czy ktoś stosuje przy wypiekaniu chleba kamień do pizzy lub jakiś jego odpowiednik?

pozdrawiam

Geronimo

Tak , Geronimo :)

Wystarczy po prostu energicznie "przemerdać" łyżką . Gdybyśmy tego nie zrobili i przelali ciasto bezpośrednio do blaszek , to chleb miałby wielkie dziury . Po odpowietrzeniu dziurki są już drobniejsze .

 

Kamienia nie stosuję.

 

No i pozdrawiam :)

Farmerko - serdeczne dzięki za błyskawiczną odpowiedź.

Nawet moja Squaw jest ciekawa jak bedzie smakował ten mój pierwszy chleb z racicą bizona :wink: pozdrawiam

ps. zakwas ładnie bąbelkuje i pachnie,dokarmiam na przemian żytnią 2000 i 750.

Musiałem mu zmienić naczynie 1l. na 2.5 l

pozdrawiam

 

[ Dodano: Czw 21 Sty, 2010 16:35 ]

Jaki wpływ ma dodanie serwatki zamiast wody do ciasta na chlebek?

Geronimo

maślanka - mhm...wlewana na oko - aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, ale na pewno 1/2 litra

Na 1 kg mąki zużywam ok. 800 ml maślanki (mrągowskiej)

 

Czy ktoś stosuje przy wypiekaniu chleba kamień do pizzy lub jakiś jego odpowiednik?

Używam płyty granitowej:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1399&start=0

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Farmerko, a czy ten chleb musi być koniecznie pieczony w piekarniku? :wink: Ja piekę tylko w wypiekaczu/maszynie do chleba/ bo to już i tak dużo zajęć:chleb, sery, wyroby z szynkowara, wędzonki, kiełbasy itd.Kurcze, gdyby tak się dało.. :question:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Anerko - nie mam maszyny i nie wiem, ale w sumie nie powinno to być problemem . Zapewne trzeba by zmniejszyć o połowę ilości składników , ale może lepiej zapytać o zdanie szczęśliwych zmechanizowanych piekarzy? Porównaj skład gotowej mieszanki z podanym przepisem...i spróbuj - ryzyko niewielkie :)

Czy ktoś stosuje przy wypiekaniu chleba kamień do pizzy lub jakiś jego odpowiednik?

Używam płyty granitowej:
dzięki BonAir - jakoś tego wątku wcześniej nie widziałem :blush: i dużo bym stracił .Już nie mam wątpliwości i zamówię taką granitową płytę.

 

http://images.google.lv/imgres?imgurl=http://www.ginacezawody.za.pl/foto/chleb-013.jpg&imgrefurl=http://www.ginacezawody.za.pl/chleb.htm&usg=__cIXxkTEwMb5_2KTWGYF1N_J09VI=&h=450&w=600&sz=75&hl=pl&start=122&um=1&itbs=1&tbnid=Spdl9y1ziE2LXM:&tbnh=101&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dchleb%2Bdomowy%26ndsp%3D20%26hl%3Dpl%26rlz%3D1T4SKPB_enPL316PL316%26sa%3DN%26start%3D120%26um%3D1

 

tutaj taki ciekawy link

pozdrawiam

Geronimo

Porównaj skład gotowej mieszanki z podanym przepisem...i spróbuj - ryzyko niewielkie

Dziękuję za odpowiedż i przepraszam,że dopiero teraz się odzywam. Nie piekę z gotowej mieszanki tylko ustaliłam własny przepis na podstawie prób i błędów /rodzinie i tym, których poczęstowałam smakuje/.Spróbuję jutro Twojego . Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Ja tez piekę często na kamieniu.Chlebek w minucie pięknie wzrasta na nim do góry :)
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.