Skocz do zawartości

Peklowanie w podcisnieniu


Rekomendowane odpowiedzi

Hallo!!!!

 

Ostatnio bedac na forum (D) czytalem o peklowaniu podcisnieniowym ,czy ktos wie o tej metodzie cos wiecej??

Ps.Na tym forum jestem niezameldowany wiec nie mam dojscia.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy temat. Mieszarki próżniowe itp. Dzisiaj nie mam zbytnio czasu, gdyż musze przygotować trochę dokumentów na jutrzejsze spotkanie, ale jutro postaram Ci się to dokładniej wyjaśnić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96753
Udostępnij na innych stronach

I znowu tradycja zostaje gwałcona... :shock: :sad: :???:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96974
Udostępnij na innych stronach

I znowu tradycja zostaje gwałcona... :shock: :sad: :???:

... nie pierwszy raz i nie ostatni :lol: ... za lat kikadziesiąt, będzie to metoda bardzo stara i zarazem "tradycyjna" :lol: :wink:

 

pozdróweczka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96982
Udostępnij na innych stronach

ludziska to nic innego jak użycie masownicy, to nie jest peklowanie właściwe tylko uplastycznianie mięsa za pomocą próżni i obrotów bębna co wpływa na proces peklowania

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96985
Udostępnij na innych stronach

Toć o tym pisałem. Dodam, że na ściankach masownic mogą być zamontowane nozyki, które nacinają powierzchnie mięsa, co z kolei ułatwia przenikanie zalewy peklujacej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96988
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pojęcia na jak na "masłownicy" można uzyskać próżnię, ale ale wiem że mięso będące w zalewie i zamknięte w szczelnym pojemniku podłączonym do pompy próżniowej zaczyna silnie odgazowywać i po dekompresji zaciąga zalewę. w miejsce powietrza. Zwiększając następnie ciśnienie zalewa wprowadzana jest prawie całą strukturę mięsa. Proces przyśpiesza nasycenie mięsa roztworem soli. Potem to już tylko czekać na proces. Dodając wypełniacze, zwiększa się znacznie wagowo wyroby. Leży potem "boczuś" o grubości 3 cm napompowany do 6 cm i co chłodzenie to sika i traci na wadze. :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97004
Udostępnij na innych stronach

Toć o tym pisałem. Dodam, że na ściankach masownic mogą być zamontowane nozyki, które nacinają powierzchnie mięsa, co z kolei ułatwia przenikanie zalewy peklujacej.

Maxell jaja sobie robisz? jakie nożyki? sieczka wyjdzie :wink:

 

Nie mam pojęcia na jak na "masłownicy" można uzyskać próżnię, ale ale wiem że mięso będące w zalewie i zamknięte w szczelnym pojemniku podłączonym do pompy próżniowej zaczyna silnie odgazowywać i po dekompresji zaciąga zalewę. w miejsce powietrza. Zwiększając następnie ciśnienie zalewa wprowadzana jest prawie całą strukturę mięsa. Proces przyśpiesza nasycenie mięsa roztworem soli. Potem to już tylko czekać na proces. Dodając wypełniacze, zwiększa się znacznie wagowo wyroby. Leży potem "boczuś" o grubości 3 cm napompowany do 6 cm i co chłodzenie to sika i traci na wadze. :smile:

to nie jest tak do końca jak piszesz, ale trochę masz racji :wink: i nie "masłownicy" tylko masownicy :grin:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97073
Udostępnij na innych stronach

Zemat, nie robię sobie jaj. :grin: To przecież teraz norma w nowoczesnych zakładach przy produkcji głównie wysokowydajnych wędzonek. Wewnętrzna ścianka komory posiada przyspawane małe nożyki (chyba 1 cm). Na skutek obrotu bębna nożyki nacinaja powierzchnię mięsa, co ma wpływ na lepsze przyjmowanie solanki i poprawę jakości sklejania elementów.

Jak znajdę gdzieś zdjęcie, to wkleję.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97076
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97077
Udostępnij na innych stronach

Na potwierdzenie:

Fragmenty strony nr 212 Technologii przetwórstwa mięsa, Adama Olszewskiego

 

 

O tym, że masownice są zwykłe i próżniowe pisać nie muszę.

Dziadek mnie ubiegł.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97079
Udostępnij na innych stronach

Strona nie istnieje

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97081
Udostępnij na innych stronach

Otwórz bezpośrednio z posta Dziadka. Otwiera sie bez problemu.

http://www.panepol.pl/go.live.php/PL-H41.html

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97083
Udostępnij na innych stronach

Cały temat powinien być przeniesiony lub skasowany . Bo cała technologia jak i maszyneria ma a celu przyśpieszenie procesu peklowania , jak również zmuszenie mięsa do wchłonięcia jak największej ilości wody i uplastycznienie mięśni , by wędzonki były wydajne i soczyste. Niestety bez chemii tego się nie da zrobić. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97084
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Zakladajac ten temat mialem na mysli nie produkcje przemyslowa w mieszdlach pruzniowych ,tylko w woreczkach gdzie szynki sa nacierane sola (peklosola) dodane przyprawy i na koncu w podcisnieniu hermetycznie zamkniete.

Ponoc jest to metoda peklowania ktora pozwal produkcje aromatyczniejszych szynek.

Poza tym wygodniejsza do " masowania " i niewrazliwa na tem.do 12°C???

 

Ps. Jutro chyba sie tam zarejestruje i dowiem sie cos wiecej??

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97091
Udostępnij na innych stronach

Cały temat powinien być przeniesiony lub skasowany . Bo cała technologia jak i maszyneria ma a celu przyśpieszenie procesu peklowania , jak również zmuszenie mięsa do wchłonięcia jak największej ilości wody i uplastycznienie mięśni , by wędzonki były wydajne i soczyste. Niestety bez chemii tego się nie da zrobić. Pozdrawiam

Zgadzam się w pełni z Dziadkiem,przecież jest to forum Wyrób wędlin sposobem domowym.
Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97092
Udostępnij na innych stronach

wiecie kiedyś byłem na seminarium na temat uplastyczniania mięsa i wiecie że można to zrobić w prymitywny sposób ale dający całkiem niezłe rezultaty

Zrozumiem jak usuniecie temat

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97159
Udostępnij na innych stronach

Zemat, a ja proponuję abyś to opisał jako ciekawostkę,

może nawet warto z tego skorzystać - pamiętajmy że szczególnie na początku trudno współzjadaczom przestawić się na wędliny "mniej soczyste"

- oczywiście bez dodatków funkcjonalnych...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97161
Udostępnij na innych stronach

W najbardziej prymitywny sposób to maczugą, nowocześniej wałkiem. Tak jak to robią niektóre panie gdy ich małżonek przychodzi późno zmęczony lekturą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97164
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej. Stary sposób na uplastycznienie naszych mięs na wędzonki . Obić ich ze wszystkich stron, wyżej wymienionymi atrybutami . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97172
Udostępnij na innych stronach

Dziadek, wie o czym pisze... wałek to jest wyborny wybór :grin:

Ja mojego kumpa wałkowałem a się zagrzał o 5°C, he,he.

A co z niego wyszło,wierzyć się nie chciało.

Dla dziadka :wink:

"Gadu, gadu, słynny dziadu!

Pleć, pleciuga, byle długo;

Bajże, baju, po zwyczaju

O tym naszym polskim obyczaju!"

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97173
Udostępnij na innych stronach

w woreczkach gdzie szynki sa nacierane sola (peklosola) dodane przyprawy i na koncu w podcisnieniu hermetycznie zamkniete.

Ponoc jest to metoda peklowania ktora pozwal produkcje aromatyczniejszych szynek.

Poza tym wygodniejsza do " masowania "

Gdy połączysz swoje posty z moimi otrzymasz nowoczesne metody w połączeniu z tradycją

Nie wiedzialem ze potrzebna do tego proznia.

Myślę że teraz wiesz A tak na poważnie, możesz to zamknąć w woreczkach i uplastyczniać opisaną metodą obijania . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97177
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.