Olek.P Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Hallo!!!! Ostatnio bedac na forum (D) czytalem o peklowaniu podcisnieniowym ,czy ktos wie o tej metodzie cos wiecej??Ps.Na tym forum jestem niezameldowany wiec nie mam dojscia. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Bardzo ciekawy temat. Mieszarki próżniowe itp. Dzisiaj nie mam zbytnio czasu, gdyż musze przygotować trochę dokumentów na jutrzejsze spotkanie, ale jutro postaram Ci się to dokładniej wyjaśnić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Poczytaj http://209.85.129.132/search?q=cache:cxx5xlJOKGgJ:pubserv.uprp.pl/PublicationServer/generuj_dokument.php%3Fplik%3DEP_000000001566102_T3_PDF+Peklowanie+w+pr%C3%B3%C5%BCni&cd=5&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-aW tym linku opis urządzenia i po co to wszystko się robi http://www.allegro.pl/item874706985_masownica_prozniowa_1000l_nowa_netto_39_500zl.htmlPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2010 I znowu tradycja zostaje gwałcona... :shock: :sad: :???: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Stycznia 2010 I znowu tradycja zostaje gwałcona... :shock: :sad: :???:... nie pierwszy raz i nie ostatni :lol: ... za lat kikadziesiąt, będzie to metoda bardzo stara i zarazem "tradycyjna" :lol: :wink: pozdróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Stycznia 2010 ludziska to nic innego jak użycie masownicy, to nie jest peklowanie właściwe tylko uplastycznianie mięsa za pomocą próżni i obrotów bębna co wpływa na proces peklowania Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Toć o tym pisałem. Dodam, że na ściankach masownic mogą być zamontowane nozyki, które nacinają powierzchnie mięsa, co z kolei ułatwia przenikanie zalewy peklujacej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-96988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Nie mam pojęcia na jak na "masłownicy" można uzyskać próżnię, ale ale wiem że mięso będące w zalewie i zamknięte w szczelnym pojemniku podłączonym do pompy próżniowej zaczyna silnie odgazowywać i po dekompresji zaciąga zalewę. w miejsce powietrza. Zwiększając następnie ciśnienie zalewa wprowadzana jest prawie całą strukturę mięsa. Proces przyśpiesza nasycenie mięsa roztworem soli. Potem to już tylko czekać na proces. Dodając wypełniacze, zwiększa się znacznie wagowo wyroby. Leży potem "boczuś" o grubości 3 cm napompowany do 6 cm i co chłodzenie to sika i traci na wadze. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Toć o tym pisałem. Dodam, że na ściankach masownic mogą być zamontowane nozyki, które nacinają powierzchnie mięsa, co z kolei ułatwia przenikanie zalewy peklujacej.Maxell jaja sobie robisz? jakie nożyki? sieczka wyjdzie :wink: Nie mam pojęcia na jak na "masłownicy" można uzyskać próżnię, ale ale wiem że mięso będące w zalewie i zamknięte w szczelnym pojemniku podłączonym do pompy próżniowej zaczyna silnie odgazowywać i po dekompresji zaciąga zalewę. w miejsce powietrza. Zwiększając następnie ciśnienie zalewa wprowadzana jest prawie całą strukturę mięsa. Proces przyśpiesza nasycenie mięsa roztworem soli. Potem to już tylko czekać na proces. Dodając wypełniacze, zwiększa się znacznie wagowo wyroby. Leży potem "boczuś" o grubości 3 cm napompowany do 6 cm i co chłodzenie to sika i traci na wadze. :smile: to nie jest tak do końca jak piszesz, ale trochę masz racji :wink: i nie "masłownicy" tylko masownicy :grin: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zemat, nie robię sobie jaj. :grin: To przecież teraz norma w nowoczesnych zakładach przy produkcji głównie wysokowydajnych wędzonek. Wewnętrzna ścianka komory posiada przyspawane małe nożyki (chyba 1 cm). Na skutek obrotu bębna nożyki nacinaja powierzchnię mięsa, co ma wpływ na lepsze przyjmowanie solanki i poprawę jakości sklejania elementów.Jak znajdę gdzieś zdjęcie, to wkleję. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Poczytać. Technologia p. m http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&q=masownice+nacinajace+mie%C5%9Bnie&lr=&btnG=Szukaj+w+Google Obejrzećhttp://www.panepol.pl/go.live.php/PL-H41.htmlPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Na potwierdzenie: Fragmenty strony nr 212 Technologii przetwórstwa mięsa, Adama Olszewskiego O tym, że masownice są zwykłe i próżniowe pisać nie muszę. Dziadek mnie ubiegł. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Obejrzeć http://www.panepol.pl/go.live.php/PL-H41.html.Strona nie istnieje Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Otwórz bezpośrednio z posta Dziadka. Otwiera sie bez problemu.http://www.panepol.pl/go.live.php/PL-H41.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Cały temat powinien być przeniesiony lub skasowany . Bo cała technologia jak i maszyneria ma a celu przyśpieszenie procesu peklowania , jak również zmuszenie mięsa do wchłonięcia jak największej ilości wody i uplastycznienie mięśni , by wędzonki były wydajne i soczyste. Niestety bez chemii tego się nie da zrobić. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Hallo!!!! Zakladajac ten temat mialem na mysli nie produkcje przemyslowa w mieszdlach pruzniowych ,tylko w woreczkach gdzie szynki sa nacierane sola (peklosola) dodane przyprawy i na koncu w podcisnieniu hermetycznie zamkniete.Ponoc jest to metoda peklowania ktora pozwal produkcje aromatyczniejszych szynek.Poza tym wygodniejsza do " masowania " i niewrazliwa na tem.do 12°C??? Ps. Jutro chyba sie tam zarejestruje i dowiem sie cos wiecej?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Cały temat powinien być przeniesiony lub skasowany . Bo cała technologia jak i maszyneria ma a celu przyśpieszenie procesu peklowania , jak również zmuszenie mięsa do wchłonięcia jak największej ilości wody i uplastycznienie mięśni , by wędzonki były wydajne i soczyste. Niestety bez chemii tego się nie da zrobić. PozdrawiamZgadzam się w pełni z Dziadkiem,przecież jest to forum Wyrób wędlin sposobem domowym. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Stycznia 2010 wiecie kiedyś byłem na seminarium na temat uplastyczniania mięsa i wiecie że można to zrobić w prymitywny sposób ale dający całkiem niezłe rezultatyZrozumiem jak usuniecie temat Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zemat, a ja proponuję abyś to opisał jako ciekawostkę,może nawet warto z tego skorzystać - pamiętajmy że szczególnie na początku trudno współzjadaczom przestawić się na wędliny "mniej soczyste"- oczywiście bez dodatków funkcjonalnych... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Stycznia 2010 W najbardziej prymitywny sposób to maczugą, nowocześniej wałkiem. Tak jak to robią niektóre panie gdy ich małżonek przychodzi późno zmęczony lekturą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Hallo!!!! Dziadku: Czy to na temat ???! Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Jak najbardziej. Stary sposób na uplastycznienie naszych mięs na wędzonki . Obić ich ze wszystkich stron, wyżej wymienionymi atrybutami . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Dziadek, wie o czym pisze... wałek to jest wyborny wybór :grin: Ja mojego kumpa wałkowałem a się zagrzał o 5°C, he,he. A co z niego wyszło,wierzyć się nie chciało.Dla dziadka :wink: "Gadu, gadu, słynny dziadu!Pleć, pleciuga, byle długo;Bajże, baju, po zwyczajuO tym naszym polskim obyczaju!" pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Hallo!!!! Nie wiedzialem ze potrzebna do tego proznia. :wink: Ps. Jak przy tym oddychasz???? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Stycznia 2010 w woreczkach gdzie szynki sa nacierane sola (peklosola) dodane przyprawy i na koncu w podcisnieniu hermetycznie zamkniete. Ponoc jest to metoda peklowania ktora pozwal produkcje aromatyczniejszych szynek. Poza tym wygodniejsza do " masowania "Gdy połączysz swoje posty z moimi otrzymasz nowoczesne metody w połączeniu z tradycją Nie wiedzialem ze potrzebna do tego proznia. Myślę że teraz wiesz A tak na poważnie, możesz to zamknąć w woreczkach i uplastyczniać opisaną metodą obijania . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3557-peklowanie-w-podcisnieniu/#findComment-97177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.