Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z uwagi na fakt ,że w temacie o wędlinach jestem raczkujący mam wielką prośbę dotyczącą następującej sprawy:

W dniu dzisiejszym otrzymałem od teścia ( a on od swojego znajomego z daleka ) własnej roboty kiełbasę i kaszankę a jest tego trochę i mam dylemat jak to przechować aby mi się dobroci nie zepsuły za każdą dobrą radę będę bardzo wdzięczny.

 

 

:tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/
Udostępnij na innych stronach

Czytałem ten wątek tylko u mnie jest problem taki , iż to nie są wędzonki kaszanka jak to kaszanka a kiełbaska nie wędzona , też mieszkam w blokowisku i nie posiadam wędzarni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4852
Udostępnij na innych stronach

Czytałem ten wątek tylko u mnie jest problem taki, iż to nie są wędzonki kaszanka jak to kaszanka a kiełbaska nie wędzona , też mieszkam w blokowisku i nie posiadam wędzarni

GrzegorzW :smile: - kaszankę to najlepiej zagotować w słoiczkach będziesz miał na dużej, a kiełbasę to na biało czyli ją sparzyć ewentualnie to też (bez osłonek ) do słoika.

:???: Mam pytanie: czy dostałeś surową kiełbasę w jelitach wieprzowych?

:smile: :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4853
Udostępnij na innych stronach

własnej roboty kiełbasę i kaszankę a jest tego trochę i mam dylemat jak to przechować aby mi się dobroci nie zepsuły za każdą dobrą radę będę bardzo wdzięczny.

Zaistniał problem zadawania pytań na forum, dla Ciebie było oczywiste o co pytasz.

A nie wiedziałem, że kiełbasę masz surową, a co do kaszanki to dostałeś już sparzoną czyli ugotowaną.

Propozycja moja to:

-poporcjować wszystko na mniejsze kawałki

-do bezpośredniego spożycia zostawić odpowiednią ilość, tak aby nie leżała paręnaście dni w lodówce

-pozostałą ilość zamrozić i rozmrażać przed konsumpcją odpowiedni kawałek.

-surową kiełbasę można sparzyć w wodzie tj wrzucasz do lekko gotującej wody i przetrzymujesz w niej ( 80C ) przez 20-30 min poczym konsumujesz kawałeczek sprawdzając, czy nie jest w środku surowa.

-kiełbasę można zostawić nad kaloryferem i poczekać, aż obeschnie (wyszuszy się) i później konsumować.

Można jeszcze zapakować w słoiki i pasteryzować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4854
Udostępnij na innych stronach

Czytałem ten wątek tylko u mnie jest problem taki , iż to nie są wędzonki kaszanka jak to kaszanka a kiełbaska nie wędzona , też mieszkam w blokowisku i nie posiadam wędzarni

Mój Dziadek był masarzem i pamietam z dzieciństwa, że jak zbrakło jelit to kaszanka (farsz) byłwypiekany w brytfankach w piecu chlebowym. Jeżeli masz białą kiełbasę i jest ona parzona to po prostu upiecz. Pieczone może poleżeć dość długo. Moja kiełbasa po upieczeniu dobra była po około 3 tygodniach trzymania w lodówce.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4855
Udostępnij na innych stronach

Szanowni Państwo nie wiem czy się dostatecznie dobrze wysłowiłem ( napisałem ) kiełbasa jest tak zwana potocznie wiejska zdatna do natychmiastowego spożycia a nawet trochę pużniej , nie jest to surowa kiełbasa a tym bardziej biała. A natomiast kaszanka a pozostała kaszanką chyba jest sparzona o ile dalej wiem co piszę .

Są to produkty do normalnego spożycia i jak wcześniej pisałem nie chciałbym aby uległa mi zepsuciu ,i z pszykrościa musze powiedzieć ,że za dużej rodziny do udziału w tym przedsięwzięciu to nie posiadam za szybko to one nie zostaną zjedzone a była by wielka szkoda wywalać takie dobroci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4856
Udostępnij na innych stronach

GrzegorzW napisałeś :mellow: „Czytałem ten wątek tylko u mnie jest problem taki, iż to nie są wędzonki kaszanka jak to kaszanka a kiełbaska niewędzona, też mieszkam w blokowisku i nie posiadam wędzarni” :smile: To samo za siebie mówi : :smile:
Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4857
Udostępnij na innych stronach

Praktykowany sposób u moich rodziców to zamrażanie surowego farszu nadzianego w jelita w zamrazalniku i pożniej gdy potrzeba odmrożenie i ugotowanie jest jak świeża Ugotowamną kaszankę mozesz również zamrozić ,sukcesywnie wyjmować i po odmrożeniu konsumować Nigdy takich artykułów nie zamraza się drugi raz. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4858
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu

 

- kaszanke zamrozić

- kiełbasa jeśli nie jest biała to pewnie wedzona jeśli tak to:

 

1) zamrozić

20 jesli ma w sobie troche tłuszczu co zobaczysz po przekrojeniu nadaje sie do podsuszenia

ja podsuszam w kuchennym piekrniku w temp.ok 50 stopni po 2-3 godzinki dziennie po tym czasie wyłanczm piekarnik ale kiełbaska dalej sobie w nim leży aż do następnego dnia. Susze tk długo aż uznam że jej twardośc i wyschnięcie już mi odpowiada,przeważnie trwa to 3-4 dni.

Po tej czynności wytrzyma długo o ile wcześniej nie zostanie skonsumowana jako doskonały dodatek do piwka.

 

Pozdrawiam Mirosław

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4865
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.