GrzegorzW Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2006 WitamZ uwagi na fakt ,że w temacie o wędlinach jestem raczkujący mam wielką prośbę dotyczącą następującej sprawy:W dniu dzisiejszym otrzymałem od teścia ( a on od swojego znajomego z daleka ) własnej roboty kiełbasę i kaszankę a jest tego trochę i mam dylemat jak to przechować aby mi się dobroci nie zepsuły za każdą dobrą radę będę bardzo wdzięczny. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2006 Przeczytaj ten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=481 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzW Opublikowano 2 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2006 Czytałem ten wątek tylko u mnie jest problem taki , iż to nie są wędzonki kaszanka jak to kaszanka a kiełbaska nie wędzona , też mieszkam w blokowisku i nie posiadam wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2006 Czytałem ten wątek tylko u mnie jest problem taki, iż to nie są wędzonki kaszanka jak to kaszanka a kiełbaska nie wędzona , też mieszkam w blokowisku i nie posiadam wędzarni GrzegorzW :smile: - kaszankę to najlepiej zagotować w słoiczkach będziesz miał na dużej, a kiełbasę to na biało czyli ją sparzyć ewentualnie to też (bez osłonek ) do słoika. :???: Mam pytanie: czy dostałeś surową kiełbasę w jelitach wieprzowych? :smile: :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2006 własnej roboty kiełbasę i kaszankę a jest tego trochę i mam dylemat jak to przechować aby mi się dobroci nie zepsuły za każdą dobrą radę będę bardzo wdzięczny.Zaistniał problem zadawania pytań na forum, dla Ciebie było oczywiste o co pytasz. A nie wiedziałem, że kiełbasę masz surową, a co do kaszanki to dostałeś już sparzoną czyli ugotowaną. Propozycja moja to: -poporcjować wszystko na mniejsze kawałki -do bezpośredniego spożycia zostawić odpowiednią ilość, tak aby nie leżała paręnaście dni w lodówce -pozostałą ilość zamrozić i rozmrażać przed konsumpcją odpowiedni kawałek. -surową kiełbasę można sparzyć w wodzie tj wrzucasz do lekko gotującej wody i przetrzymujesz w niej ( 80C ) przez 20-30 min poczym konsumujesz kawałeczek sprawdzając, czy nie jest w środku surowa. -kiełbasę można zostawić nad kaloryferem i poczekać, aż obeschnie (wyszuszy się) i później konsumować. Można jeszcze zapakować w słoiki i pasteryzować. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2006 Czytałem ten wątek tylko u mnie jest problem taki , iż to nie są wędzonki kaszanka jak to kaszanka a kiełbaska nie wędzona , też mieszkam w blokowisku i nie posiadam wędzarniMój Dziadek był masarzem i pamietam z dzieciństwa, że jak zbrakło jelit to kaszanka (farsz) byłwypiekany w brytfankach w piecu chlebowym. Jeżeli masz białą kiełbasę i jest ona parzona to po prostu upiecz. Pieczone może poleżeć dość długo. Moja kiełbasa po upieczeniu dobra była po około 3 tygodniach trzymania w lodówce. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzW Opublikowano 2 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2006 Szanowni Państwo nie wiem czy się dostatecznie dobrze wysłowiłem ( napisałem ) kiełbasa jest tak zwana potocznie wiejska zdatna do natychmiastowego spożycia a nawet trochę pużniej , nie jest to surowa kiełbasa a tym bardziej biała. A natomiast kaszanka a pozostała kaszanką chyba jest sparzona o ile dalej wiem co piszę .Są to produkty do normalnego spożycia i jak wcześniej pisałem nie chciałbym aby uległa mi zepsuciu ,i z pszykrościa musze powiedzieć ,że za dużej rodziny do udziału w tym przedsięwzięciu to nie posiadam za szybko to one nie zostaną zjedzone a była by wielka szkoda wywalać takie dobroci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2006 GrzegorzW napisałeś :mellow: „Czytałem ten wątek tylko u mnie jest problem taki, iż to nie są wędzonki kaszanka jak to kaszanka a kiełbaska niewędzona, też mieszkam w blokowisku i nie posiadam wędzarni” :smile: To samo za siebie mówi : :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Listopada 2006 Praktykowany sposób u moich rodziców to zamrażanie surowego farszu nadzianego w jelita w zamrazalniku i pożniej gdy potrzeba odmrożenie i ugotowanie jest jak świeża Ugotowamną kaszankę mozesz również zamrozić ,sukcesywnie wyjmować i po odmrożeniu konsumować Nigdy takich artykułów nie zamraza się drugi raz. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Listopada 2006 Grzegorzu - kaszanke zamrozić - kiełbasa jeśli nie jest biała to pewnie wedzona jeśli tak to: 1) zamrozić 20 jesli ma w sobie troche tłuszczu co zobaczysz po przekrojeniu nadaje sie do podsuszeniaja podsuszam w kuchennym piekrniku w temp.ok 50 stopni po 2-3 godzinki dziennie po tym czasie wyłanczm piekarnik ale kiełbaska dalej sobie w nim leży aż do następnego dnia. Susze tk długo aż uznam że jej twardośc i wyschnięcie już mi odpowiada,przeważnie trwa to 3-4 dni.Po tej czynności wytrzyma długo o ile wcześniej nie zostanie skonsumowana jako doskonały dodatek do piwka. Pozdrawiam Mirosław Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Listopada 2006 GrzegorzW, wpadnij do Mnie w sobotę wędzenie to uwędzimy co się da a co nie zjemy pozdrawiam grzegorz Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzW Opublikowano 2 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Listopada 2006 Dziękuję bardzo za odpowiedzi Po przeanalizowaniu zastosowałem uwagi miroJeszcze raz dziękuję za podpowiedziPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/357-prosz%C4%99-o-pomoc-w-bardzo-wa%C5%BCnej-sprawie/#findComment-4875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.