Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam. Ja mam takie pytanko... jak robić dana kiełbasę żeby zawsze wychodziła taka sama. pomijam fakt ze cały czas, co do grama, dodaje takie same przyprawy w danej proporcji. klasy mięsa tez są dokładnie odważane. chodzi mi o jakość mięsa(z różnych gatunków świń mięso jest inne, np. wodniste, szybko robi się zielony kolor jeżeli przyciśnie się inna warstwa mięsa.Co można dawać na kruchość mięsa i zęby zawsze ,, wędlina wychodziła" Słyszałem ze większość osób produkujących tzw. ,, tradycyjne kiełbasy'' dodaje hamine. ona ma te właściwości i nadaje kruchość mięsa i zawsze,, wyjdzie dobra kiełbasa"". Czy to prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2010 ciornydoktor, nie prawda :devil: Gdzie to kolega słyszał ? albo kolega nas podbiera albo robi sobie przysłowiowe j..a radzę zanim kolega na poważnie zacznie zadawać pytania na forum to niech wpierw przeczyta tematy dla początkujących ze strony głównej , ABC i inne. Wszystko to już było i ktoś włożył ogrom wiedzy, czasu, pracy aby to zebrać i tutaj umieścić. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2010 Jaj sobie nie robię. Dowiedziałem się od starych rzeźników. Sorki ale nie mogę tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2010 Sorki ale nie mogę tego znaleźć. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=98 przeczytaj artykuły dla początkujących i wiele innych tematów ze strony głównej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2010 Co można dawać na kruchość mięsa i zęby zawsze ,, wędlina wychodziła" Słyszałem ze większość osób produkujących tzw. ,, tradycyjne kiełbasy'' dodaje hamine. ona ma te właściwości i nadaje kruchość mięsa i zawsze,, wyjdzie dobra kiełbasa"". Czy to prawda??witam jest to niestety nie pisana prawda,wielu znam masarzy,którzy robią wędliny i dodawają polifosforany do wędlin tradycyjnych nie zwiazanych nic a nic z rzemiosłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lutego 2010 Hamina nie nadaje kruchości. Stosuje się ją celem związania farszu. Po dodaniu trochę większej ilości, kiełbasa robi sie twarda jak pałka policyjna. :grin: Zamiast haminy niektórzy domowi producenci na tzw. "handel" dodają bezzapachowego proszku do pieczenia (te same składniki).Jeśli studiujesz "mięso", to wiesz, że zakłady osiagają powtarzalność poprzez:1. Technologię produkcji, (receptury, procesy, maszyny i urządzenia),2. Czasy chłodzenia lub nie, mięsa po uboju,2. Wielkości wsadów,3. I najaważniejszy - mieszanina rodzajów mięsa pod względem wadliwości i kwasowości (jest z zasady podobna - (w dużych ilościach "upchnie się zawsze coś z wadą),oraz wiele innych czynników, o mniejszym znaczeniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Lutego 2010 jak robić dana kiełbasę żeby zawsze wychodziła taka samaTeż mnie to interesuje: Jak to zrobić :question: :question: :question: Osobiście zrobiłem sobie arkusz kalkulacyjny, gdzie zapisywałem: Klasy mięsa, wyliczałem ilość peklosoli, wyliczałem ilość przypraw. Starałem się osuszać i wędzić w podobnych warunkach ... Zaniechałem, bo powtarzalności smaku nie stwierdziłem. :???: Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lutego 2010 Według mnie ta niepowtarzalność jest właśnie zaletą :shock: .Ach te niespodzianki :grin: - te pozytywne oczywiście :!: Nie chodzi o jakieś duże różnice, ale to właśnie te koncernowe "wędliny" smakują ............ :rolleyes: tak samo mimo nawet różnych nazw :???: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Lutego 2010 Według mnie ta niepowtarzalność jest właśnie zaletą Wirus masz racje! Wino np. z tych samych winogron ,tak samo robione a co roku inaczej smakuje. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Lutego 2010 Osobiście zrobiłem sobie arkusz kalkulacyjny, gdzie zapisywałem: Klasy mięsa, wyliczałem ilość peklosoli, wyliczałem ilość przypraw. Starałem się osuszać i wędzić w podobnych warunkach ... Zaniechałem, bo powtarzalności smaku nie stwierdziłem. Ja też liczę w excel, ale raczej z wygody bo wbijam ilości mięsa i pozostałe składniki już się przeliczają. Raczej kiełbasa wychodzi powtarzalna (opinia moja i rodziny), aczkolwiek nigdy się nie zdarzyło żebym miał jeszcze kiełbasę z poprzedniego wyrobu i z bieżącego więc ciężko porównać tak dokładnie. Staram się do tego kupować mięso w tych samych sklepach a nie za każdym razem gdzie indziej. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lutego 2010 Raczej kiełbasa wychodzi powtarzalna (opinia moja i rodziny)Może i tak, smak podobny, ale konsystencja inna, i na odwrót. W moim przekonaniu taka niepowtarzalność to zaleta. Dla mnie to sprawa idealna, gdyż szybko nudzą mnie smaki (lubię eksperymenty). Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Lutego 2010 większość osób produkujących tzw. ,, tradycyjne kiełbasy'' dodaje hamine. Jaj sobie nie robię. Dowiedziałem się od starych rzeźników. - Jak stary jest rzeźnik, który dodaje haminę? - Co to znaczy większość osób, chodzi o osoby, czy o starych rzeźników?\ - U mnie, jak robię z norm branżowych i przestrzegam ściśle przepisu, wychodzi zawsze podobna, czyli jak mówi moja żona-sklepowa z GS-u. - Dlatego śląska, to śląska, żywiecka to żywiecka, a jałowcowa to jałowcowa. Zjadaczom nie muszę tłumaczyć, oni sami wiedzą co to leży na talerzu. -Ty Doktor coś w " proste" pytania nas wkręcasz, my Ci odpowiemy.... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Lutego 2010 Do mojej CDNP robionej wg receptury Pedra dodaję tylko i zawsze pieprz, czosnek i kolendrę. Za każdym razem wychodzi inna. Już się z tym pogodziłem. Robię dla siebie i rodziny i żadnych ulepszaczy nie stosuję :devil: Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Lutego 2010 mysle zeby osiagnac powtarzalnosc w produkcie koncowyw duza role odgrywaja przyprawy ale... wieksza mieso,woda, osadzanie ,WEDZENIE ! i parzenie -pieczeniepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Lutego 2010 -Ty Doktor coś w " proste" pytania nas wkręcasz, my Ci odpowiemy.... :grin: nie chodzi mi o smaki kiełbas bo to zależy od przypraw. chodzi mi o to ze nie zawsze mięso jest takie samo( inna rasa, wiek, płeć ) jeżeli dostane mięso to nie będę wybrzydzał ze to takie a nie inne tylko muszę coś z tym zrobić. i co wtedy żeby,, wyszła kiełbasa" [ Dodano: Pią 05 Lut, 2010 11:50 ] - U mnie, jak robię z norm branżowych i przestrzegam ściśle przepisu... czy w tych normach jest nitryt??? Mógłbys przesłac mi te normy?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Lutego 2010 Za każdym razem wychodzi inna. Już się z tym pogodziłem. Robię dla siebie i rodziny i żadnych ulepszaczy nie stosujęI tak powinno być. Myślę, że strona i to forum (przynajmniej z nazwy) jest dla amatorów, nie dla producentów. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Lutego 2010 nie chodzi mi o smaki kiełbas bo to zależy od przypraw. chodzi mi o to ze nie zawsze mięso jest takie samo( inna rasa, wiek, płeć ) jeżeli dostane mięso to nie będę wybrzydzał ze to takie a nie inne tylko muszę coś z tym zrobić. i co wtedy żeby,, wyszła kiełbasa"żeby "kiełbasa wyszła" należy przestrzegać od samego początku higieny,procesów technologicznych często pomijanych jak osadzanie,osuszanie,wedzenie początkowe potem właściwe,parzenie lub pieczenie,studzenie i mieć tzw.czuja wyrobionego przez praktyke,dostosowanie odpowiedniej temp. podczas wędzenia aby nie wyszly zacieki białka,jak zarazem proces parzenia. nie chodzi mi o smaki kiełbas bo to zależy od przyprawjeżeli uważasz kolego że smak kiełbasy zależy od przypraw to jesteś w dużym błędzie, a jeżeli tak sądzisz to poczęstował bym Cię karmą dla psów w jelicie cienkim która bardzo ładnie pachnie zajadał byś ją jak lepszą kaszanke. tak jak wcześniej pisałem polecam zapoznać się z procesami produkcji wędlin pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Lutego 2010 jeżeli uważasz kolego że smak kiełbasy zależy od przypraw to jesteś w dużym błędzie.. Nie zgadzam się... Powiedz jaki smak ma np. kiełbasa podwawelska a kiełbasa grilowa?? od czego smak zależy?? moim zdaniem to przyprawy dają charakterystyczny posmak ale nie tylko one.( obróbka termiczna itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Lutego 2010 Nie zgadzam się...masz prawo... Powiedz jaki smak ma np. kiełbasa podwawelskasmak typowy jak wszystkie kiełbasy wędzone parzone a kiełbasa grilowa??smak typowy jak do farszu surowego z lekka nutą przypraw,dopiero smak jej nadaje grillowanie pozdrawiam p.s.myślę że kolego robisz z nami jakieś tutaj gierki,być może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Lutego 2010 WitamHmm, ciekawy temat!!Co głowa inne myśli lub przekonania?A powtarzalność wyrobu to: zachowanie tych samych proporcji i procesu technologicznego!Pozdr. :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Lutego 2010 A powtarzalność wyrobu to: zachowanie tych samych proporcji i procesu technologicznego! Pozdr. Zwłaszcza jak się ma mięsko raz "skarmiane" serwatką inny raz ziemniakami.Raz z wadą drugi raz bez. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Lutego 2010 Witam!Najprościej jest obwinić karmę lub paszę, ale trzeba wziąć pod uwagę także następujące czynniki jak: -porę roku, czas obróbki, głodówkę przed ubojową, wychłodzenie mięsa itp.W trakcie domowego uboju jest popełniane kilka błędów za zwyczaj nie świadomie, co wpływa na jakość mięsa.Pozdr Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-99143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Lutego 2010 Szczepan, karma i pasza to był tylko jeden z przykładów.W świetle tego co piszesz czy nadal twierdzisz, że w warunkach domowych ( nie przemysłowych ) a szczególnie wiejskich, gdzie mięso nie jest z supermarketów tylko "prosto z chlewa", powtarzalność wyrobów jest dziecinnie prosta :rolleyes: A powtarzalność wyrobu to: zachowanie tych samych proporcji i procesu technologicznego! Pozdr. :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-99148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal-duś Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Lutego 2010 Powtarzalność w warunkach domowych,zależy ile się przeczyta... tomów :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-99197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Lutego 2010 Powtarzalność wędlin to tylko w warunkach fabrycznych(chemia), domowe wyroby to prawie powtarzalność i to ma swój urok i smak.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-99200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.