Skocz do zawartości

Powtarzalnosc produkcji kiełbas


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Witam. Ja mam takie pytanko... jak robić dana kiełbasę żeby zawsze wychodziła taka sama. pomijam fakt ze cały czas, co do grama, dodaje takie same przyprawy w danej proporcji. klasy mięsa tez są dokładnie odważane. chodzi mi o jakość mięsa(z różnych gatunków świń mięso jest inne, np. wodniste, szybko robi się zielony kolor jeżeli przyciśnie się inna warstwa mięsa.Co można dawać na kruchość mięsa i zęby zawsze ,, wędlina wychodziła" Słyszałem ze większość osób produkujących tzw. ,, tradycyjne kiełbasy'' dodaje hamine. ona ma te właściwości i nadaje kruchość mięsa i zawsze,, wyjdzie dobra kiełbasa"". Czy to prawda??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

ciornydoktor, nie prawda :devil:

Gdzie to kolega słyszał ?

albo kolega nas podbiera albo robi sobie przysłowiowe j..a

radzę zanim kolega na poważnie zacznie zadawać pytania na forum to niech wpierw przeczyta tematy dla początkujących ze strony głównej , ABC i inne.

Wszystko to już było i ktoś włożył ogrom wiedzy, czasu, pracy aby to zebrać i tutaj umieścić.

Pozdrawiam i powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98083
Udostępnij na innych stronach

Sorki ale nie mogę tego znaleźć.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=98 przeczytaj artykuły dla początkujących i wiele innych tematów ze strony głównej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98093
Udostępnij na innych stronach

Co można dawać na kruchość mięsa i zęby zawsze ,, wędlina wychodziła" Słyszałem ze większość osób produkujących tzw. ,, tradycyjne kiełbasy'' dodaje hamine. ona ma te właściwości i nadaje kruchość mięsa i zawsze,, wyjdzie dobra kiełbasa"". Czy to prawda??

witam

jest to niestety nie pisana prawda,wielu znam masarzy,którzy

robią wędliny i dodawają polifosforany do wędlin tradycyjnych

nie zwiazanych nic a nic z rzemiosłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98095
Udostępnij na innych stronach

Hamina nie nadaje kruchości. Stosuje się ją celem związania farszu. Po dodaniu trochę większej ilości, kiełbasa robi sie twarda jak pałka policyjna. :grin: Zamiast haminy niektórzy domowi producenci na tzw. "handel" dodają bezzapachowego proszku do pieczenia (te same składniki).

Jeśli studiujesz "mięso", to wiesz, że zakłady osiagają powtarzalność poprzez:

1. Technologię produkcji, (receptury, procesy, maszyny i urządzenia),

2. Czasy chłodzenia lub nie, mięsa po uboju,

2. Wielkości wsadów,

3. I najaważniejszy - mieszanina rodzajów mięsa pod względem wadliwości i kwasowości (jest z zasady podobna - (w dużych ilościach "upchnie się zawsze coś z wadą),

oraz wiele innych czynników, o mniejszym znaczeniu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98098
Udostępnij na innych stronach

jak robić dana kiełbasę żeby zawsze wychodziła taka sama

Też mnie to interesuje: Jak to zrobić :question: :question: :question:

Osobiście zrobiłem sobie arkusz kalkulacyjny, gdzie zapisywałem: Klasy mięsa, wyliczałem ilość peklosoli, wyliczałem ilość przypraw. Starałem się osuszać i wędzić w podobnych warunkach ...

Zaniechałem, bo powtarzalności smaku nie stwierdziłem. :???:

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98100
Udostępnij na innych stronach

Według mnie ta niepowtarzalność jest właśnie zaletą :shock: .

Ach te niespodzianki :grin: - te pozytywne oczywiście :!:

Nie chodzi o jakieś duże różnice, ale to właśnie te koncernowe "wędliny" smakują ............ :rolleyes: tak samo mimo nawet różnych nazw :???: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98107
Udostępnij na innych stronach

Osobiście zrobiłem sobie arkusz kalkulacyjny, gdzie zapisywałem: Klasy mięsa, wyliczałem ilość peklosoli, wyliczałem ilość przypraw. Starałem się osuszać i wędzić w podobnych warunkach ...

Zaniechałem, bo powtarzalności smaku nie stwierdziłem.

Ja też liczę w excel, ale raczej z wygody bo wbijam ilości mięsa i pozostałe składniki już się przeliczają. Raczej kiełbasa wychodzi powtarzalna (opinia moja i rodziny), aczkolwiek nigdy się nie zdarzyło żebym miał jeszcze kiełbasę z poprzedniego wyrobu i z bieżącego więc ciężko porównać tak dokładnie.

Staram się do tego kupować mięso w tych samych sklepach a nie za każdym razem gdzie indziej.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98110
Udostępnij na innych stronach

Raczej kiełbasa wychodzi powtarzalna (opinia moja i rodziny)

Może i tak, smak podobny, ale konsystencja inna, i na odwrót.

W moim przekonaniu taka niepowtarzalność to zaleta.

Dla mnie to sprawa idealna, gdyż szybko nudzą mnie smaki (lubię eksperymenty).

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98120
Udostępnij na innych stronach

większość osób produkujących tzw. ,, tradycyjne kiełbasy'' dodaje hamine.

Jaj sobie nie robię. Dowiedziałem się od starych rzeźników.

- Jak stary jest rzeźnik, który dodaje haminę?

- Co to znaczy większość osób, chodzi o osoby, czy o starych rzeźników?\

- U mnie, jak robię z norm branżowych i przestrzegam ściśle przepisu, wychodzi zawsze podobna, czyli jak mówi moja żona-sklepowa z GS-u.

- Dlatego śląska, to śląska, żywiecka to żywiecka, a jałowcowa to jałowcowa. Zjadaczom nie muszę tłumaczyć, oni sami wiedzą co to leży na talerzu.

-Ty Doktor coś w " proste" pytania nas wkręcasz, my Ci odpowiemy.... :grin: :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98136
Udostępnij na innych stronach

Do mojej CDNP robionej wg receptury Pedra dodaję tylko i zawsze pieprz, czosnek i kolendrę. Za każdym razem wychodzi inna. Już się z tym pogodziłem. Robię dla siebie i rodziny i żadnych ulepszaczy nie stosuję :devil:
My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98151
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

-Ty Doktor coś w " proste" pytania nas wkręcasz, my Ci odpowiemy.... :grin: :cool:

nie chodzi mi o smaki kiełbas bo to zależy od przypraw. chodzi mi o to ze nie zawsze mięso jest takie samo( inna rasa, wiek, płeć ) jeżeli dostane mięso to nie będę wybrzydzał ze to takie a nie inne tylko muszę coś z tym zrobić. i co wtedy żeby,, wyszła kiełbasa"

 

[ Dodano: Pią 05 Lut, 2010 11:50 ]

 

- U mnie, jak robię z norm branżowych i przestrzegam ściśle przepisu...

 

czy w tych normach jest nitryt??? Mógłbys przesłac mi te normy??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98218
Udostępnij na innych stronach

Za każdym razem wychodzi inna. Już się z tym pogodziłem. Robię dla siebie i rodziny i żadnych ulepszaczy nie stosuję

I tak powinno być.

Myślę, że strona i to forum (przynajmniej z nazwy) jest dla amatorów, nie dla producentów.

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98411
Udostępnij na innych stronach

nie chodzi mi o smaki kiełbas bo to zależy od przypraw. chodzi mi o to ze nie zawsze mięso jest takie samo( inna rasa, wiek, płeć ) jeżeli dostane mięso to nie będę wybrzydzał ze to takie a nie inne tylko muszę coś z tym zrobić. i co wtedy żeby,, wyszła kiełbasa"

żeby "kiełbasa wyszła" należy przestrzegać od samego początku higieny,procesów

technologicznych często pomijanych jak osadzanie,osuszanie,wedzenie początkowe potem właściwe,parzenie lub pieczenie,studzenie i mieć tzw.czuja wyrobionego

przez praktyke,dostosowanie odpowiedniej temp. podczas wędzenia aby nie wyszly zacieki białka,jak zarazem proces parzenia.

nie chodzi mi o smaki kiełbas bo to zależy od przypraw

jeżeli uważasz kolego że smak kiełbasy zależy od przypraw to jesteś w dużym błędzie,

a jeżeli tak sądzisz to poczęstował bym Cię karmą dla psów w jelicie cienkim która

bardzo ładnie pachnie zajadał byś ją jak lepszą kaszanke.

tak jak wcześniej pisałem polecam zapoznać się z procesami produkcji wędlin

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98449
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

jeżeli uważasz kolego że smak kiełbasy zależy od przypraw to jesteś w dużym błędzie..

 

Nie zgadzam się... Powiedz jaki smak ma np. kiełbasa podwawelska a kiełbasa grilowa?? od czego smak zależy?? moim zdaniem to przyprawy dają charakterystyczny posmak ale nie tylko one.( obróbka termiczna itp.)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98480
Udostępnij na innych stronach

Nie zgadzam się...

masz prawo...

Powiedz jaki smak ma np. kiełbasa podwawelska

smak typowy jak wszystkie kiełbasy wędzone parzone

a kiełbasa grilowa??

smak typowy jak do farszu surowego z lekka nutą przypraw,dopiero smak

jej nadaje grillowanie

pozdrawiam

p.s.myślę że kolego robisz z nami jakieś tutaj gierki,być może się mylę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98881
Udostępnij na innych stronach

Witam

Hmm, ciekawy temat!!

Co głowa inne myśli lub przekonania?

A powtarzalność wyrobu to: zachowanie tych samych proporcji i procesu technologicznego!

Pozdr.

 

:grin: :grin:

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98951
Udostępnij na innych stronach

A powtarzalność wyrobu to: zachowanie tych samych proporcji i procesu technologicznego!

Pozdr.

 

Zwłaszcza jak się ma mięsko raz "skarmiane" serwatką inny raz ziemniakami.Raz z wadą drugi raz bez.

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-98981
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Najprościej jest obwinić karmę lub paszę, ale trzeba wziąć pod uwagę także następujące czynniki jak:

-porę roku, czas obróbki, głodówkę przed ubojową, wychłodzenie mięsa itp.

W trakcie domowego uboju jest popełniane kilka błędów za zwyczaj nie świadomie, co wpływa na jakość mięsa.

Pozdr

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-99143
Udostępnij na innych stronach

Szczepan, karma i pasza to był tylko jeden z przykładów.W świetle tego co piszesz czy nadal twierdzisz, że w warunkach domowych ( nie przemysłowych ) a szczególnie wiejskich, gdzie mięso nie jest z supermarketów tylko "prosto z chlewa", powtarzalność wyrobów jest dziecinnie prosta :rolleyes:

 

A powtarzalność wyrobu to: zachowanie tych samych proporcji i procesu technologicznego!

Pozdr.

:grin: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-99148
Udostępnij na innych stronach

Powtarzalność wędlin to tylko w warunkach fabrycznych(chemia), domowe wyroby to prawie powtarzalność i to ma swój urok i smak.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3607-powtarzalnosc-produkcji-kie%C5%82bas/#findComment-99200
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.