Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiszka w słoiku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Goran

Goran

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćMałopolska - Beskid Niski

Napisano 05 lut 2010 - 23:36

Witam.
Chciałem kiedyś przechować kiszkę w słoikach.
Przygotowałem wszystko, zapasteryzowałem, ale okazało się po niedługim czasie, że wyrób jest niejadlny (zaczęła kwaśnieć).
Gdzie popełniłem błąd??

#2 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 05 lut 2010 - 23:41

Trudno powiedzieć gdzie popełniłeś błąd, za mało danych napisałeś, a chwilowo szklana kula w remoncie ;-)

Tu masz cały cykl produkcji wyśmienitej ala kiszkowej wg kolegi BonAira, porównaj jak Ty robiłeś

http://wedlinydomowe...les.php?id=1483

#3 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2131 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 06 lut 2010 - 11:57

Przygotowałem wszystko, zapasteryzowałem, ale okazało się po niedługim czasie, że wyrób jest niejadlny (zaczęła kwaśnieć).

witam
mógł to spowodować dodatek świeźej cebuli,która nie do końca została "sparzona"
lub dodatek dużej ilości skwarek zbyt mocno spieczonych

#4 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 06 lut 2010 - 18:51

witam może słoiki za krótko pasteryzowane

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25890 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 lut 2010 - 18:52

...albo skażone przyprawy.

#6 Goran

Goran

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćMałopolska - Beskid Niski

Napisano 18 lut 2010 - 22:00

Hmm...
Co do słoików to wyparzyłem je w zmywarce, cebuli to my do kiszki nie dajemy, a czy skwarki mogły by spowodować kwaśnienie...??
Jedno co mi się nasuwa to to, że słoiki z kiszką zagotowywałem, a nie zapiekałem :idea: . Następnym razem spróbuje zapiec ... no bo kurde w sklepie można taką kupić a i u nas na wsi tez dawniej taka się robiło.

#7 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2034 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 26 lut 2010 - 11:44

Dobrze jest słoiki po wyparzeniu przepłukać spirytusem.
I to nie jest żart.

#8 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3804 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 26 lut 2010 - 12:02

Vegeta i podobne przyprawy nie nadają się do pasteryzacji w słoikach.

#9 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 497 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2010 - 14:31

Vegeta i podobne przyprawy nie nadają się do pasteryzacji w słoikach.

:shock:

Nie wiem jak w kiszce (choć nie wydaje mi sie, że Vegeta to jest powód)- ale wielokrotnie robiłem mielonkę dodajac własnie min. Vegete ... i nic... sie nie działo, z tym że słoiki były "parzone" 3 razy, później przeszedłem na pasteryzacje w szybkowarze... i to jest to...
Z literatury wiadomo raczej, że w omawianym przypadku słoiki zostały niewłaściwie zamknięte...
Zresztą nic nie napisano nt. pasteryzacji tych słoików...

#10 pit72

pit72

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćwawa

Napisano 16 kwi 2010 - 07:52

Trudno powiedzieć gdzie popełniłeś błąd, za mało danych napisałeś, a chwilowo szklana kula w remoncie ;-)

Tu masz cały cykl produkcji wyśmienitej ala kiszkowej wg kolegi BonAira, porównaj jak Ty robiłeś

http://wedlinydomowe...les.php?id=1483

Witam,
dokładnie ten przepis z tego linka chciałbym wykonać, ale w lekko zmodyfikowanej wersji. Mianowicie wsad chciałbym umieścić nie w słojach, a w osłonie barierowej. I tutaj mam do Was pytanie : ile czasu wg. Was powinienem takie batony gotować, w jakiej temperaturze. Długość batona około 20cm, osłonka grubości fi 70.

Dziękuję za wszelkie sugestie.

#11 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 16 kwi 2010 - 08:29

pit72, witam
Nie długość lecz grubość czas parzenia 1h - 1,1 h
pozdrawiam

#12 pit72

pit72

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćwawa

Napisano 16 kwi 2010 - 08:34

pit72, witam
Nie długość lecz grubość czas parzenia 1h - 1,1 h
pozdrawiam


Dziękuję za informację. Rozumiem że temperatura parzenia to ok. 70 – 90 stopni C tak jak podano w tej definicji :

http://wedlinydomowe...cles.php?id=196

#13 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1780 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 16 kwi 2010 - 08:43

pit72, możesz wzorować się na tym http://wedlinydomowe...icles.php?id=27 przekrój podobny.

#14 pit72

pit72

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćwawa

Napisano 16 kwi 2010 - 08:51

Dziękuję Wam za pomoc, ale przepraszam za swoją upierdliwość. Robię to pierwszy raz i nie chcę walnąć babola na samym końcu, czyli: mam gotować, czy parzyć ? Czytając Was wiem, że jesteście wielkimi detalistami, skrupulantami oraz zwracacie uwagę na słownictwo :)

W jeden wersji mam gotować :

Kiszki wrzuca się do wrzącej wody i gotuje w temp. 80-85 0C przez 60-90 min do osiągnięcia wewnątrz kiszek temp. 68-70 0C.


a wcześniej dostałem troszkę inną odpowiedz:

czas parzenia 1h - 1,1 h

bez podania temperatur.

Czy możemy to wszystko doprecyzować ?

Raz jeszcze przepraszam za zamieszanie :!:

#15 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1780 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 16 kwi 2010 - 09:03

pit72, gotowanie - parzenie nie będziemy tutaj udowadniać co jest czym :lol:
Dla mnie gotowanie to w wysokiej temp. a parzenie właśnie w 80 - 85 st. C
Zrób tak jak pisze czyli wkładasz do wrzącej i zmniejszasz ogień. temperatura sama się obniży do 80 -85 st. utrzymuj tę temperaturę wody.
Pytaj się kolego śmiało i nie pękaj :lol:

#16 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 16 kwi 2010 - 09:07

pit72, odpowiedziałem na post wyżej (baton 20 cm , fi 70). Nie liczy się długość tylko grubość.
Pozdrawiam

#17 pit72

pit72

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćwawa

Napisano 16 kwi 2010 - 09:07

Czyli że...."nie bądz pan rura i nie pękaj pan " ?

Ok, bardzo dziękuję !
Najwyżej jutro żona przyjdzie Was odwiedzić :lol:

#18 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 16 kwi 2010 - 09:09

pit72, Czekamy!!!!!!!!!!!!!!!

#19 pawcioneptun

pawcioneptun

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 15 lip 2012 - 16:08

Ja robiłem pasztet w słoiku i on po pewnym czasie leżenia w piwnicy czyli około pół roku tez zrobił sie taki jakby lekko kwaśnawy i jakby bardziej słony, myśle ze słoikowanie nadaje taki smak kiełbasom np. białej i wyrobom podrobowym z biała kiełbasa miałem to samo właśnie ale moja ciotka która od lat tak robi stwierdziła ze to nie jest efekt zepsucia tylko wynik pasteryzacji w słoiku plus czas. Przy okazji pozdrawiam wszystkich użytkowników oraz twórców tego wspaniałego forum jak i całej strony Wedlinydomowe.pl

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 15 lip 2012 - 16:11

robiłem pasztet w słoiku i on po pewnym czasie leżenia w piwnicy czyli około pół roku tez zrobił sie taki jakby lekko kwaśnawy i jakby bardziej słony

a czy robiłeś pasteryzację czy tyndalizację? bo to ma w tym przypadku znaczenie :cool:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych