Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwa z pachwiny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 10 lut 2010 - 18:25

Pokusiłem się o zrobienie konserwy słoikowej z pachwiny.Chyba jest to pierwsza taka produkcja na tej stronie/a może się mylę/.Moim skromnym zdaniem lepsza od konserwy z podgardla i od konserwy z boczku i podgardla.Jeśli będzie zainteresowanie procesem produkcyjnym to go zamieszczę.

Tak wygląda po załadowaniu:

Dołączona grafika

w trakcie pasteryzacji

Dołączona grafika

i po

Dołączona grafika

a do tego Małżonka zrobiła pyszny chlebek.Jeden ze śliwką ,drugi z rodzynkami i trzeci ze słonecznikiem

Dołączona grafika

i gotowe do konsumpcji

Dołączona grafika

#2 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1018 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 lut 2010 - 19:04

Wszystko wygląda super :-) Poproszę o recepturę. Przy okazji, gdzie kolega zakupił słoiki ? Można prosić o namiary ?

Pozdrawiam
Pools

#3 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 791 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 10 lut 2010 - 19:53

Kol. Poools, takie słoiki można kupić z miodem.

[size=9][ Dodano: Sro 10 Lut, 2010 20:00 ][/size]
Uważam,że pasteryzację słoików lepiej wykonać w wodzie ,zamiast w piekarniku,gdzie mogą zniszczyć się gumki.

#4 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 732 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 10 lut 2010 - 20:12

pasteryzację słoików lepiej wykonać w wodzie ,zamiast w piekarniku,gdzie mogą zniszczyć się gumki.

Bez obaw. Dla gumki jest obojętne skąd pochodzi temperatura. Od lat pasteryzuję w piekarniku i jest OK.

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 10 lut 2010 - 20:17

Nestor to nie są gumki tylko uszczelki silikonowe odporne na wysoką temp.

#6 WojtekW

WojtekW

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 270 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 10 lut 2010 - 20:31

Jestem zainteresowany procesem produkcyjnym. Zamieść proszę!
Pozdrawiam.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 10 lut 2010 - 21:02

Bardzo proszę.

Pachwinę oskurowałem ,pociołem na kawałki 1x1 i zapeklowałem peksolą w ilości 19g /kg.Skórę zapeklowałem ,ale samą solą w tej samej proporcji.Zostawiłem w lodówce na 72h.Potem sparzyłem skórki w temp.90°C przez 35min ,wystudziłem i zmieliłem na sitku nr 2.Wywar z parzenia skórek odszumowałem.Pachwinę zmieliłem na sitku nr 10.Wszystko razem zmieszałem i dodałem przyprawy i wodę z parzenia skórek/700ml na 2,6 kg pachwiny/.Przyprawy to pieprz/1g na kg masy/ i majeranek w takiej samej proporcji.Napełniłem słoiki/ nie za pełno/i do pasteryzacji.Ja pasteryzuję w piekarniku .Wstawiam słoiki do zimnego i nagrzewam piekarnik do 130°C i od momentu jak pierwszy słoik zacznie się gotować trzymam 40 min.Zostawiam do wystudzenia w piekarniku i potem do lodówki.
Przyprawy można dodać też inne zależy co kto lubi.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych