orkat Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Lutego 2010 Witammam pytanie jaki termin wazności mająszynki z szynkowara ( leżąc w lodówce) ?? jaki termin waznosci mają sery zrobione wedłóg przepisów z www.zdrowodomowo ?? co to jest melakser ??? prosze o odpowiedzidziekujepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojstank Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lutego 2010 jaki termin wazności mająszynki z szynkowara ( leżąc w lodówce) U mnie najdłuższy okres od zrobienia do zjedzenia to był tydzień i szyneczka dalej była pięknie pachnąca i świeżutka. Zwykle znika znacznie szybciej..... :tongue: I tak generalnie wygląda z wyrobami domowymi - one nigdy nie zdążą się zepsuć :grin: co to jest melakser ???Melakser czy może raczej malakser?? Zapytaj wujka gógla: http://www.google.pl/#hl=pl&q=malakser&lr=lang_pl&aq=f&oq=malakser&fp=2804a89cea128776 Cytuj Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2010 mam pytanie jaki termin wazności mająszynki z szynkowara ( leżąc w lodówce) ??W produkcji domowej, nie mamy określonych narzędzi by móc badać wyprodukowane prze siebie wyroby, dlatego musisz się udać do określonego laboratorium ( np. sanepid ) i zlecić im badanie " określenia terminu przydatności do spożycia". W większości przypadków (jak podają forumowicze) nie zdążą się popsuć, gdyż bardzo szybko są spożywane. jaki termin waznosci mają sery zrobione wedłóg przepisów z www.zdrowodomowo ?? j.w. co to jest melakser ??? znajdź wpisując w wyszukiwarkę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orkat Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2010 dzieki za odpowiedzi co do sera - jak zrobie 15kg jednorazowo to nie zjem tego w tydzien , dlatego pytam ile to moze lezec , bo jak np 2 miesiace to moge robic , a jak 2 tygodnie to sie nie oplaca i zrobie mniej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2010 To rób w mniejszych porcjach a częściej.Samo wykonanie własnoręcznie smakowitego wyrobu to nie katorga a sama przyjemność. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2010 co do sera - jak zrobie 15kg jednorazowo Chyba masz dostęp do rzeki mleka :wink: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2010 co do sera - jak zrobie 15kg jednorazowo to nie zjem tegoCzy wczytałeś się w przepisy na ser? Policz, ile potrzeba mleka do wyprodukowania jednorazowo 15kg sera? Czy dysponujesz odpowiedniej wielkości naczyniami i innym sprzętem do wytworzenia, podanej przez ciebie ilości sera? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2010 Termin ważności jako taki stosowany jest w produkcji masowej, przemysłowej czy jak ją tam ją zwą , jak dobrze zapeklujesz, uwędzisz termin ważnosci do spożycia będziesz miał taki jaki będziesz chciał [ w granicach rozsądku] Ostatnie moje wędzonki wytrzymały w lodówce ok. miesiąca , jedynym mankamentem było nadmierne ich wysuszenie , osobiście mam jedną metodę oceny przydatności do spożycia moich wyrobów jak nie śmierdzi nie jest spleśniałe konsumuje. [ Dodano: Czw 11 Lut, 2010 20:57 ] Kiedyś zdarzyło mi się konsumować boczek, który ,zapodział, się na 7 m -cy , był zjadliwy :tongue: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lutego 2010 To jest schab peklowany na mokro, wędzony średnim dymem 5 godz. w temp. +/- 40 stC. Czyli teoretycznie wyrób nietrwały. Zrobiłem to 9 miesięcy temu. Jeden zjadłem na sylwestra, jako wędlinę a’la parmezańską. Drugi schab zostawię jeszcze ze 3 – 4 miesiące, zobaczymy co z tego będzie. Utrata na wadze ponad 50 %. Przechowywane w lodówce 2 stC wilgotność 60 %. Twardość „spora” ale ostrym nożem da się kroić. Walory smakowe, hmmm trudno opisać, mi pasują (i tym osoba które próbowały). Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lutego 2010 Witam mam pytanie jaki termin wazności mają szynki z szynkowara ( leżąc w lodówce) ?? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lutego 2010 parmezańską. czy parmeńską,bo się zakręciłem.Zaczytałem. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lutego 2010 wędzony średnim dymem 5 godz. Sczerniał ze starości - uczcie się od kolegi, jak długo się wyroby przechowuje. :shock: A czasem czytam, że kindziuka po trzech miesiącach jedzą - wstyd. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.