Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam pytanie jaki termin wazności mająszynki z szynkowara ( leżąc w lodówce) ??

 

jaki termin waznosci mają sery zrobione wedłóg przepisów z www.zdrowodomowo ??

 

co to jest melakser ???

 

prosze o odpowiedzi

dziekuje

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/
Udostępnij na innych stronach

jaki termin wazności mająszynki z szynkowara ( leżąc w lodówce)

U mnie najdłuższy okres od zrobienia do zjedzenia to był tydzień i szyneczka dalej była pięknie pachnąca i świeżutka. Zwykle znika znacznie szybciej..... :tongue:

I tak generalnie wygląda z wyrobami domowymi - one nigdy nie zdążą się zepsuć :grin:

 

co to jest melakser ???

Melakser czy może raczej malakser??

Zapytaj wujka gógla: http://www.google.pl/#hl=pl&q=malakser&lr=lang_pl&aq=f&oq=malakser&fp=2804a89cea128776

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99505
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie jaki termin wazności mająszynki z szynkowara ( leżąc w lodówce) ??

W produkcji domowej, nie mamy określonych narzędzi by móc badać wyprodukowane prze siebie wyroby, dlatego musisz się udać do określonego laboratorium ( np. sanepid ) i zlecić im badanie " określenia terminu przydatności do spożycia".

W większości przypadków (jak podają forumowicze) nie zdążą się popsuć, gdyż bardzo szybko są spożywane.

jaki termin waznosci mają sery zrobione wedłóg przepisów z www.zdrowodomowo ??

j.w.

co to jest melakser ???

znajdź wpisując w wyszukiwarkę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99506
Udostępnij na innych stronach

dzieki za odpowiedzi

 

co do sera - jak zrobie 15kg jednorazowo to nie zjem tego w tydzien , dlatego pytam ile to moze lezec , bo jak np 2 miesiace to moge robic , a jak 2 tygodnie to sie nie oplaca i zrobie mniej

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99507
Udostępnij na innych stronach

To rób w mniejszych porcjach a częściej.Samo wykonanie własnoręcznie smakowitego wyrobu to nie katorga a sama przyjemność.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99508
Udostępnij na innych stronach

co do sera - jak zrobie 15kg jednorazowo to nie zjem tego

Czy wczytałeś się w przepisy na ser? Policz, ile potrzeba mleka do wyprodukowania jednorazowo 15kg sera? Czy dysponujesz odpowiedniej wielkości naczyniami i innym sprzętem do wytworzenia, podanej przez ciebie ilości sera?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99523
Udostępnij na innych stronach

Termin ważności jako taki stosowany jest w produkcji masowej, przemysłowej czy jak ją tam ją zwą , jak dobrze zapeklujesz, uwędzisz termin ważnosci do spożycia będziesz miał taki jaki będziesz chciał [ w granicach rozsądku] Ostatnie moje wędzonki wytrzymały w lodówce ok. miesiąca , jedynym mankamentem było nadmierne ich wysuszenie , osobiście mam jedną metodę oceny przydatności do spożycia moich wyrobów jak nie śmierdzi nie jest spleśniałe konsumuje.

 

[ Dodano: Czw 11 Lut, 2010 20:57 ]

Kiedyś zdarzyło mi się konsumować boczek, który ,zapodział, się na 7 m -cy , był zjadliwy :tongue:

cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99525
Udostępnij na innych stronach

To jest schab peklowany na mokro, wędzony średnim dymem 5 godz. w temp. +/- 40 stC.

Czyli teoretycznie wyrób nietrwały.

Zrobiłem to 9 miesięcy temu.

Jeden zjadłem na sylwestra, jako wędlinę a’la parmezańską.

Drugi schab zostawię jeszcze ze 3 – 4 miesiące, zobaczymy co z tego będzie.

Utrata na wadze ponad 50 %. Przechowywane w lodówce 2 stC wilgotność 60 %.

Twardość „spora” ale ostrym nożem da się kroić.

Walory smakowe, hmmm trudno opisać, mi pasują (i tym osoba które próbowały).

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99533
Udostępnij na innych stronach

wędzony średnim dymem 5 godz.

Sczerniał ze starości - uczcie się od kolegi, jak długo się wyroby przechowuje. :shock:

A czasem czytam, że kindziuka po trzech miesiącach jedzą - wstyd. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3655-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-szynki-pytanie-o-ser/#findComment-99548
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.