Skocz do zawartości

Zalewa do peklowania mokrego z białym pieprzem?


Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się! :devil: Piątek czyli wczoraj parzenie i pieczenie, dziś rano, czyli sobota degustacja!

 

Powiem wam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Polędwica jest soczysta różowiutka, co widać zresztą na fotkach :lol:

 

Miałem dwa kilogramowe kawałki schabu. Postanowiłem jeden upiec w piekarniku ściśle wg zaleceń kolegi Bagno:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407

z tym, że do finalnej temp. w środku 63st. Pieczony kilogram podzieliłem jeszcze na pół i część natrłem mieszanką papryki w proszku, sosu sojowego i miodu.

Drugi kilogram sparzyłem w temp ok 72st do temperatury w środku mięsa 63st.

 

Moje porównanie jest takie, że wyrób pieczony wyszedł bardziej soczysty, wręcz idealny. Wyrób parzony ciut bardziej suchy ale minimalnie.

Oba jednak wyszły świetne :grin: :grin: :!: :!:

 

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC!!

 

Obiecałem sobie, że już nawet nie podejdę do stoiska z gotowymi wędlinami, skoro dzięki Wam można wyczarować wszystko :grin: :grin:

 

Poniżej wklejam kilka fotek:

 

Przygotowane do pieczenia, po osznurowaniu:

 

http://lh6.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PjA0OiwI/AAAAAAAAD58/sKGxnxLtoSw/s640/100_1267.JPG

 

http://lh3.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PmDWfg1I/AAAAAAAAD6A/lo7249ZWOKM/s512/100_1268.JPG

 

Przed pieczeniem natarte "smarowidłem":

 

http://lh3.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PpuRBGrI/AAAAAAAAD6E/ADl_QLdrFfY/s640/100_1269.JPG

 

A tu przed parzeniem, kawałek do tego przeznaczony:

 

http://lh5.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PtLDR-9I/AAAAAAAAD6M/gVtsnur9-cc/s640/100_1270.JPG

 

Po pieczeniu:

 

http://lh4.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PvadTANI/AAAAAAAAD6Q/27MVsOu8U08/s640/100_1271.JPG

 

Po parzeniu, kawałek ten lekko obsmarzyłem na suchej patelni przed parzeniem:

 

http://lh4.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-Pw6Hp_MI/AAAAAAAAD6U/zgJgSkekG5A/s640/100_1272.JPG

 

Przekrój parzonego:

 

http://lh5.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PyNPFQAI/AAAAAAAAD6Y/yMFGwbNDeLY/s512/100_1273.JPG

 

Poniżej pieczone i parzone razem:

 

http://lh6.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-P1wzTxXI/AAAAAAAAD6k/vLe0TzxPMZg/s640/100_1275.JPG

 

http://lh4.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PzzVNwvI/AAAAAAAAD6c/lWkMaiREueQ/s512/100_1274.JPG

Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100817
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczka jest soczysta różowiutka, co widać zresztą na fotkach

Tylko że na zdjęciach widzimy polędwicę. Polędwiczka i polędwica to nie to samo. Określenie pieszczotliwe polędwicy trochę może niefortunnie oznacza zupełnie inny fragment tuszy świniaczka.

A co do wyrobu to gratuluję :tongue: .

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100820
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczka i polędwica to nie to samo.

Chodziło mi oczywiście o pieszczotliwe określenie mojej polędwicy, post zaraz poprawiam.

Dzięki :grin:

Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100822
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję wyrobów .

Miałem dwa kilogramowe kawałki schabu. Postanowiłem jeden upiec w piekarniku

Dlaczego nie pokazałeś tego upieczonego schabu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100823
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego nie pokazałeś tego upieczonego schabu.

Ależ pokazałem, na przedostatnim zbiorczym zdjęciu, te dwa małe z przodu są z piekarnika a ten dłuższy z tyłu to z wody.
Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100824
Udostępnij na innych stronach

Chciałem tylko zwrócić uwagę na poprawność nazewnictwa, bo niewłaściwie stosowane może niechcąco wprowadzić kogoś w błąd. Schab, polędwica i polędwiczka to zupełnie różne rzeczy.

to prawda... - kiedyś w "moim" sklepie składałem zamówienie i właśnie powiedziałem pieszczotliwie półtorej polędwiczki...

- mimo że zawsze w takich sytuacjach brałem polędwice, a sam fakt ilości (1,5 sztuki) powinien zastanowić, sprzedawca przygotował właśnie małe polędwiczki :grin:

 

Dlaczego nie pokazałeś tego upieczonego schabu.

Ależ pokazałem, na przedostatnim zbiorczym zdjęciu, te dwa małe z przodu są z piekarnika a ten dłuższy z tyłu to z wody.
kolego, DZIADEK tutaj znów w swój specyficzny sposób wskazuje na błąd nazewnictwa.... schab to Ty miałeś zanim odkroiłeś mięso od kości :cool:

 

niestety musimy uważać bo w sklepach funkcjonuje nazewnictwo handlowe:

"schab z kością" i "schab bez kości"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100829
Udostępnij na innych stronach

Staram się trochę humorystycznie naprowadzać na właściwe nazwy by nie powodować spięć.

Ależ pokazałem

No oczywiście pokazałeś polędwicę pieczoną, i drugą parzoną. Nasuwa mi sie pytanie, jak to Ty to zrobiłeś. Ja tak nie umiem jak włożę schab to w żaden sposób w gotowym produkcie po obróbce cieplnej, nie chcą mi się rozpuścić kości by wyszła polędwica. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100831
Udostępnij na innych stronach

Panowie, musicie wybaczyć początkującemu nazewnictwo, jeszcze pewnie trochę wody w Wiśle upłynie zanim będę "wymiatał" tak jak wy. Deklaruję jednak chęć poprawy, mam nadzieję, że się szybko nauczę.

 

Teraz na razie się cieszę, że wyroby udane :!: Wyznam w tajemnicy, że chodzę do lodówki co 20 minut i podjadam po troszku... :devil: Mam nadzieję, że za szybko nie zniknie :grin:

Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100855
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.