GrzegorzP Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Lutego 2010 No i stało się! :devil: Piątek czyli wczoraj parzenie i pieczenie, dziś rano, czyli sobota degustacja! Powiem wam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Polędwica jest soczysta różowiutka, co widać zresztą na fotkach :lol: Miałem dwa kilogramowe kawałki schabu. Postanowiłem jeden upiec w piekarniku ściśle wg zaleceń kolegi Bagno: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 z tym, że do finalnej temp. w środku 63st. Pieczony kilogram podzieliłem jeszcze na pół i część natrłem mieszanką papryki w proszku, sosu sojowego i miodu. Drugi kilogram sparzyłem w temp ok 72st do temperatury w środku mięsa 63st. Moje porównanie jest takie, że wyrób pieczony wyszedł bardziej soczysty, wręcz idealny. Wyrób parzony ciut bardziej suchy ale minimalnie. Oba jednak wyszły świetne :grin: :grin: :!: :!: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC!! Obiecałem sobie, że już nawet nie podejdę do stoiska z gotowymi wędlinami, skoro dzięki Wam można wyczarować wszystko :grin: :grin: Poniżej wklejam kilka fotek: Przygotowane do pieczenia, po osznurowaniu: http://lh6.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PjA0OiwI/AAAAAAAAD58/sKGxnxLtoSw/s640/100_1267.JPG http://lh3.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PmDWfg1I/AAAAAAAAD6A/lo7249ZWOKM/s512/100_1268.JPG Przed pieczeniem natarte "smarowidłem": http://lh3.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PpuRBGrI/AAAAAAAAD6E/ADl_QLdrFfY/s640/100_1269.JPG A tu przed parzeniem, kawałek do tego przeznaczony: http://lh5.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PtLDR-9I/AAAAAAAAD6M/gVtsnur9-cc/s640/100_1270.JPG Po pieczeniu: http://lh4.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PvadTANI/AAAAAAAAD6Q/27MVsOu8U08/s640/100_1271.JPG Po parzeniu, kawałek ten lekko obsmarzyłem na suchej patelni przed parzeniem: http://lh4.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-Pw6Hp_MI/AAAAAAAAD6U/zgJgSkekG5A/s640/100_1272.JPG Przekrój parzonego: http://lh5.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PyNPFQAI/AAAAAAAAD6Y/yMFGwbNDeLY/s512/100_1273.JPG Poniżej pieczone i parzone razem: http://lh6.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-P1wzTxXI/AAAAAAAAD6k/vLe0TzxPMZg/s640/100_1275.JPG http://lh4.ggpht.com/_jvMl0ffcKXg/S3-PzzVNwvI/AAAAAAAAD6c/lWkMaiREueQ/s512/100_1274.JPG Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Lutego 2010 Polędwiczka jest soczysta różowiutka, co widać zresztą na fotkachTylko że na zdjęciach widzimy polędwicę. Polędwiczka i polędwica to nie to samo. Określenie pieszczotliwe polędwicy trochę może niefortunnie oznacza zupełnie inny fragment tuszy świniaczka. A co do wyrobu to gratuluję :tongue: . Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzP Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Lutego 2010 Polędwiczka i polędwica to nie to samo. Chodziło mi oczywiście o pieszczotliwe określenie mojej polędwicy, post zaraz poprawiam. Dzięki :grin: Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Lutego 2010 Gratuluję wyrobów . Miałem dwa kilogramowe kawałki schabu. Postanowiłem jeden upiec w piekarnikuDlaczego nie pokazałeś tego upieczonego schabu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzP Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Lutego 2010 Dlaczego nie pokazałeś tego upieczonego schabu.Ależ pokazałem, na przedostatnim zbiorczym zdjęciu, te dwa małe z przodu są z piekarnika a ten dłuższy z tyłu to z wody. Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Lutego 2010 Chciałem tylko zwrócić uwagę na poprawność nazewnictwa, bo niewłaściwie stosowane może niechcąco wprowadzić kogoś w błąd. Schab, polędwica i polędwiczka to zupełnie różne rzeczy.to prawda... - kiedyś w "moim" sklepie składałem zamówienie i właśnie powiedziałem pieszczotliwie półtorej polędwiczki... - mimo że zawsze w takich sytuacjach brałem polędwice, a sam fakt ilości (1,5 sztuki) powinien zastanowić, sprzedawca przygotował właśnie małe polędwiczki :grin: Dlaczego nie pokazałeś tego upieczonego schabu.Ależ pokazałem, na przedostatnim zbiorczym zdjęciu, te dwa małe z przodu są z piekarnika a ten dłuższy z tyłu to z wody.kolego, DZIADEK tutaj znów w swój specyficzny sposób wskazuje na błąd nazewnictwa.... schab to Ty miałeś zanim odkroiłeś mięso od kości niestety musimy uważać bo w sklepach funkcjonuje nazewnictwo handlowe: "schab z kością" i "schab bez kości" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Lutego 2010 Staram się trochę humorystycznie naprowadzać na właściwe nazwy by nie powodować spięć. Ależ pokazałemNo oczywiście pokazałeś polędwicę pieczoną, i drugą parzoną. Nasuwa mi sie pytanie, jak to Ty to zrobiłeś. Ja tak nie umiem jak włożę schab to w żaden sposób w gotowym produkcie po obróbce cieplnej, nie chcą mi się rozpuścić kości by wyszła polędwica. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzP Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Lutego 2010 Panowie, musicie wybaczyć początkującemu nazewnictwo, jeszcze pewnie trochę wody w Wiśle upłynie zanim będę "wymiatał" tak jak wy. Deklaruję jednak chęć poprawy, mam nadzieję, że się szybko nauczę. Teraz na razie się cieszę, że wyroby udane :!: Wyznam w tajemnicy, że chodzę do lodówki co 20 minut i podjadam po troszku... :devil: Mam nadzieję, że za szybko nie zniknie :grin: Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3668-zalewa-do-peklowania-mokrego-z-bia%C5%82ym-pieprzem/page/2/#findComment-100855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.