Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Kiełbasy wyglądają bdb,pekluję je tydzień,teraz trzymam w lodówce,staram się utrzymać 6*C.Wędzę :grin: temperaturę sprawdzam ręką :grin: myślę,że jest w granicach 40-50*C,te kiełbasy wędzę około 2 godz.patrzę na kolor i ich temperaturę,dotykam kija na których wiszą i kiełbas :grin: jak położysz je do lodówki,to żeby się nie stykały :grin: :thumbsup: Lepiej żeby wisiały,ale widocznie muszą leżeć :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175762
Udostępnij na innych stronach

do udek użyłem mieszanki od Zbója Madeja,mieszanka b.dobrze dobrana :grin:

Cieszy mnie bardzo, że mieszanka podeszła, a powstała tak trochę przez przypadek, używam ją także do warzyw z patelni, do drobiu i wieprzowiny z piekarnika i do jajecznicy :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175831
Udostępnij na innych stronach

Lepiej żeby wisiały,ale widocznie muszą leżeć

Kiełbasy będą leżeć w lodówce :grin: trochę mało mam miejsca zrobiło mi się w lodówce :grin: a pro po krzyżackiej,podpieczona wczoraj "wyparowała",a teraz obudziłem i patrze że już niema kawałka,który miał czekać dwa tygodnie :grin: :thumbsup: chyba trzeba będzie zgłosić kradzież na policje :grin: jeszcze raz dziękuje za przepis na tą krzyżacką :thumbsup: :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175856
Udostępnij na innych stronach

:grin: Te kiełbasy można jeść dopiero w takim stanie :grin: :thumbsup: osiągają pełny smak. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175863
Udostępnij na innych stronach

moją pierwszą scinkową można będzie już próbować ale chcę jeszcze trochę poczekać żeby jeszcze bardziej dojrzała,ale krzyżacka też będę miał, troszkę mam schowanej w lodówce do dojrzewania :thumbsup:

Tak patrze wzrokowo na scinkową Pana,to moja osłonka tak albo wprawie tak samo wygląda :grin: ,jest już dobrze pomarszczona :grin:

lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175866
Udostępnij na innych stronach

:grin: teraz zrobiłem próbę smaku :grin:, jest jeszcze za ciepło w garażu.Przełożyłem do lodówki :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176011
Udostępnij na innych stronach

:grin: degustacja wędzonego twarogu :grin: jestem pod wrażeniem smaku :thumbsup:jak macie dojście do wiejskiego twarogu,polecam wędzenie :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176028
Udostępnij na innych stronach

macie dojście do wiejskiego twarogu,polecam wędzenie

Witam Pana,mam dojście do wiejskiego twarogu :grin: mam nadzieje ze Pan nie obrazi się na mnie,że tak mocno do pana przykleiłem się z pytaniami o wszystko :grin: o wszystko co pan robi z tym mięsem :thumbsup: ? Teraz jak można,proszę coś więcej powiedzieć o tych twarogach,co jak i ile czasu te twarogi pan trzyma i wędzi :thumbsup: jutro będę miał świeżutkie twarogi wiejskie :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176031
Udostępnij na innych stronach

:grin: pierwszy raz go robiłem :grin: wymieszałem;sól,pieprz,kolęndrę i kminek rozbiłem w możdzierzu,pokroiłem czosnek.Posypałem podobnie jak mięso,na kułem twaróg i ponapychałem czosnek,obwinąłem gazą,wędziłem 2 godz.Wisiał 4 dni w garażu.Trzeba tylko nie przegrzać. :grin: Na pierwszy raz posypałem tym ziołami,w środę będę wędził,na pewno użyje innych przypraw :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176034
Udostępnij na innych stronach

rzeba tylko nie przegrzać

Ok.dzięki za radę.wklejam fotki scinkowej,nie wytrzymałem i pokroiłem,myślałem że będę robił degustacje za tydzień(było by już jakiś ponad 4 tygodnie dojrzewania)ale nic,następna będzie czekać na czas :grin:

widać w przekroju małe szczeliny,widocznie za słabo ubijałem albo słabo dociśnięta była pod czas dojrzewania? smak bardzo dobry :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176078
Udostępnij na innych stronach

:grin: Widać po ścinkach ,za mało wyrobione mięso.Podczas napychania,baton trzeba masować i dociskać.Najpierw wyrabiamy mięso,potem dodajemy słoninę i jeszcze wyrabiamy do jednolitej masy.Osłonka odchodzi dobrze,trzeba lepiej ściskać :grin: Kolorek jest BDB i tak samo pewnie smakuje.Gratulacje. :thumbsup: :clap: :clap: :clap:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176081
Udostępnij na innych stronach

to znaczy że dobrze myślałem,no nic następna będzie na pewno lepiej wymieszana i ubita w osłonkach :grin: już szykuję deseczki do ściskania kiełbas u kolegi podpatrzone :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176161
Udostępnij na innych stronach

Witam,mam zrobiłem wczoraj kiełbasę z łopatki,boczku i słonina,peklowanie 5 dni wp.1kl na szarpaku,wp2kl. i słonina na 10cę i wp3kl.na 2.7 sitkach. Przyprawy jak do ścinkowej wędziłem 1 godz 40-45st. i ze trzy godz.60-65st.zostawiłem w wędzarni jeszcze na trzy godziny,temperatura powoli zaczęła spadać(bo musiałem wyjechać)dzisiaj zrobiłem zdjęcie i w małej kiełbasie widzę jakieś pęcherzyki małe,czy coś było zrobione nie tak,proszę o radę :cry:

P.S.po lewej duża to drugi raz była wędzona,mały eksperyment :grin:

lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176228
Udostępnij na innych stronach

:grin: bardzo ładne wyroby :thumbsup: te pęcherzyki,trudno stwierdzić,może powstało jakieś gazowanie w mięsie :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176259
Udostępnij na innych stronach

Pęcherzyki, które widać na przekroju to powietrze, które w żaden sposób nie chce uciec z farszu mięsnego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176309
Udostępnij na innych stronach

Czym są te pęcherzyki w porównaniu do sklepowego wyrobu ?

Niczym !

I tak je potraktuj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176311
Udostępnij na innych stronach

Czym są te pęcherzyki w porównaniu do sklepowego wyrobu ?

Niczym !

I tak je potraktuj.

:grin: dzięki za wsparcie,tak będę robił i traktował te pęcherzyki :grin: Pozdrawiam :wink:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176325
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj zasoliłem twaróg wiejski,moczył się w solance dobę,rano wędziłem.Pomyliłem tygodnie,chciałem jechać w ten piątek na spotkanie Warmińskie i dlatego dzisiaj wędzenie :grin: Tak to jest jak się nie pracuje,mylą się dnie,tygodnie,miesiące :grin: Takie to życie emeryta :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176593
Udostępnij na innych stronach

Grześ,

publikacja takich zdjęć powinna być ostro karalna - wiesz jak mi teraz żołądek ściska :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176601
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, tradycja rzecz święta, stół przy wędzeniu zastawiony, serek dobrze doprawiony a wędzonki z wyglądu :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176602
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.