EL GREGOR Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 7 Stycznia 2012 :grin: Tomku a gdzie ja trzymasz :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-195175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 7 Stycznia 2012 GrzesiuEli chodzi o KONKRETNE proporcje, a nie na garści. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-195181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zawiesiłem nad kuchnią w kuchni ( jak by to nie zabrzmiało) , przed nowym rokiem była w loszku tam mam 4-6 0C. Z zewnątrz jest OK. Smalec z przyprawą, sprawa oczywista.Widocznie musi czekać , ojej jak ja tego nie lubię :grin: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-195188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 8 Stycznia 2012 :grin: Tomku bardzo dobrze,że wisi teraz w kuchni :grin: ale do czasu kursu jak powisi w kuchni to trzeba będzie ją rąbać :grin: myślę,że teraz powinna wrócić do loszku :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-195325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Czyli zmieniam jej otoczenie :grin: i niech "wisi" w głębokimi ciemnym loszku. :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-195328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 11 Stycznia 2012 :grin: wczoraj w trakcie wędzenia :grin: decyzja robię nową wędzarnię :grin: dzisiaj rano zakup materiałów :grin: 9h rozpoczęcie prac a o 13 pierwszy dym.Drewno schnie w tartaku i czekam na telefon po odbiór gotowej drewnianej wędzarni.Przywożę, stawiam na fundamencie i do dzieła :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Kurde jak bym ja trawnik przed blokiem "przerobił" to by wiara patrzyła :grin: :grin: Grzegorz dziękuje za super pokaz jak można Dla mnie i wielu to kolejna lekcja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Witam grzegorz565 kanał który zrobiłeś ma ponad 3 m :question:czy się mylę :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 11 Stycznia 2012 :grin: 3 rury po 70cm =210cm + palenisko 40cm :grin: to jest 3 wędzarnia którą zrobiłem i kanały robię 2-3m.Mi taki typ wędzarni najlepiej odpowiada,może dlatego,że w innych nie wędziłem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Stary, dobry, wypróbowany sposób na wędzenie :!: Tak zawsze wędzili leśnicy, myśliwi.... Super :!: :lol: :clap: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 12 Stycznia 2012 wędzarni najlepiej odpowiada,może dlatego,że w innych nie wędziłem A może dlatego ,że przy krótszym kanale ciężko wędzić na zimno?. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 12 Stycznia 2012 :grin: Arku :grin: to też argument :grin: w takim typie wędzarni nigdy nie miałem skuchy, bardzo łatwo utrzymać stałą jaką chcę temperaturę.Jak chcę w tym samym czasie wędzić boczki i słoninę one mogą i potrzebują wyższej temperatury to wieszam bliżej ściany tylnej wędzarni(tam jest wyższa temperatura)kiełbasy,polędwiczki od ściany bliżej paleniska.Myślałem o wyprowadzeniu kanału na środku i zastosować deflektor ale wtedy była by równa temperatura w wędzarni takie rozwiązanie jest dobre jak się wędzi jeden gatunek i typ wędlin(do Moich wyrobów potrzebuję różnych temperatur w trakcie tego samego wędzenia) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 12 Stycznia 2012 w takim typie wędzarni nigdy nie miałem skuchy, bardzo łatwo utrzymać stałą jaką chcę temperaturę Ja właśnie z tego powodu taką mam,tylko palenisko mam nie na ziemi, ale zastosowałem zbiornik stalowy i komorę drewnianą taką jak planujesz.Mój kanał ma 1,5m+zbiornik 0,7m.Rura na zewnątrz ,nieocieplona.Wędzi się wspaniale,czy to zimą czy latem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Witam grzegorz565 jaka jest średnica rur ,których użyłeś na kanał dymny ,więcej niż 20 cm :question: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 12 Stycznia 2012 :grin: 20cm,szukałem po złomowiskach rur metalowych od kanałów węntylacyjnych ale nie znalazłem.Nie wiem czy ta kamionka od temperatury nie popęka :grin: Ostatnio jak robiłem wędzarnie to takie rury zastosowałem i było OK. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 12 Stycznia 2012 :grin: grzegorz565 raczej nie będzie problemu z pękaniem :grin: rozpalając będziesz nagrzewał też ziemię wokół rury, one pękają gdy je rozgrzejesz od środka a na zewnątrz są narażone na niskie temperatury :grin: miałem taki problem z podobnymi kamionkami :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 17 Stycznia 2012 :grin: Pozostałości po Świętach :grin: dzisiaj ma przyjechać nowa nadziewarka do kiełbas :grin: jutro lub w czwartek trzeba coś zapeklować na kiełbasy :grin: wędzenie oczywiście w nowej wędzarni :grin: [ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 10:00 ]:grin: zapakowałem do woreczków próżniowych i zamroziłem :grin: zawsze jak mroziłem w zwykłych woreczkach lub w folii to wędliny były po jakimś czasie mocno oszronione :sad:a po takim zapakowaniu :question: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 17 Stycznia 2012 :grin: nadziewarka przyjechała :grin:chyba za wielka 3-5l by wystarczyła :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 17 Stycznia 2012 nadziewarka przyjechała Witam Cię Grzesiek,napiszesz jak sprawuje się ta nadziewarka i czy warto zainwestować w taką maszynę? Pozdrawiam :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 17 Stycznia 2012 :grin: dzisiaj wymyśliłem takie danie;ciasto francuskie,cukinia,marchew,seler,por,burak czerwony,cebula,czosnek,imbir,kawałek pieczeni rzymskiej.Przyprawi,pieprz,ziele,kmin rzymski,owoc kopru włoskiego rozbiłem w możdzierzu,sól.Składniki pokroiłem w kostkę,zacząłem smażenie od marchwi,selera i buraka,następnie dodałem resztę składników.Pieczenie 200*C 25min.Podałem z ajwarem i majonezem. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Grzesiu, mam taką samą.... rewelka, zobaczysz.... Ps. wcale nie jest za duża, zobaczysz.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Grześ, napisz gdzie kupiłeś oraz ile Cię kosztowała ta nadziewareczka. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 17 Stycznia 2012 :grin: Gastrotech tel.606 417 498 610zł.+35zł przesyłka.Wygląda i wykonana dobrze. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Widziałem taką na portalu aukcyjnym.http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-hendi-pionowa-7l-promocja-i2050746360.htmlWydaje mi się ,że taka sama. :clap: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Mam za sobą od końca września ok 500-600 kg farszu wyciśniętego przez nią i nic takiego się nie dzieje... Ostatnio przy nadziewaniu Francków Koszowych z 7 kg farszu, na zewnątrz wydostało się ok pół łyżki stołowej górą, pomiędzy uszczelką, a tłokiem/lub cylindrem. Farsz bez dodatku wody, twardy ... przy zwykłej kiełbasce nie cała łyżka nazbiera się po ok 50 kg wyciśniętego ... od początku ją polecałem ...moja kosztowała 700 z przesyłką ... :???: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.