beiot Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 5 Maja 2012 Grzesiu zrobiłem wg. Twoich porad kiełbasę coś jak ścinkową. Peklowana na sucho wg. Twojej receptury 2 tygodnie, a potem obsychała. Różnica tak, że użyłem 100% dzika i do jednej połowy dodałem dużo gorczycy, a do drugiej słodkiej papryki i prasowałem. Dojrzewa już ok miesiąc. Osłonki białkowe fi 45mm Ta prasowana za wolno podsychała potrzebuje jeszcze czasu. Tak mi wyszła: Dzięki za rady. Polecam przepisy Grzesia. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 5 Maja 2012 :grin: gratuluje wyrobów :grin: kiełbaski wyglądają bardzo apetycznie :thumbsup: :grin: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 5 Maja 2012 :grin: wędliny wędzone 19 kwietnia :grin: w piątek mięso zapeklowałem,wędzenie w czwartek,żeby można było czymś kolegów poczęstować jak się spotkamy w G....e. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 5 Maja 2012 grzegorz565, Kiełbaska jest piękna. Ile ma niedziel? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 5 Maja 2012 :grin:beiot, dwie i trochę :grin: już się zaczyna problem z muchami :sad: trzeba już trzymać w lodowce.Teraz jak będę robił kiełbasy w środę to zamiast powiesić też trzeba będzie położyć po zrobieniu do lodówki.Wędliny zamierzam wiązać w czwartek z rana i po godzinie jak trochę obciekną na dalsze obciekanie z osuszaniem do wędzarni.W piątek jak dzieliłem mięso to po dwóch godzinach muchy je wytropiły i trzeba było szczelnie się pozamykać. :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 5 Maja 2012 Grześ to u Ciebie są muchy tropiące :shock: :grin: .Wyroby :thumbsup: .Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 6 Maja 2012 Witam, Gratuluję wyrobów tych mięsnych i tych mlecznych, wyglądają super, zarażony bakterią serową zakupiłem potrzebne produkty do wyrobu sera i za Twoją radą wykonałem ser caciatta, wzystko przebiegłao OK do momentu dojrzewania sera, umnie podobnie jak u jacinto ser zgorzkniał. Użyłem mleka prosto od krówki, podpuszczkę zakupiłem na allegro od sprawdzonego sprzedawcy - co może być przyczyną tego rodzaju problemów? Może popełniłem błąd przy dojrzewaniu sera? Jak powinno to dokładnie przebiegać? Chodzi mi głównie o temperatury, okrycie folią spożywczą-czy ser powinien mieć dostęp powietrza czy nie?Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam PS. Byłbym zapomniał o koloryzowaniu sera i ewentualnym okrywaniu powłoką - czy emulsji koloryzującej dodajesz w trakcie wytwarzania się skrzepu? Czy próbowałeś okryć ser powłoką serowarską (dostałem taką razem z podpuszczką)? Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 6 Maja 2012 Małgoś,to nie mania to są fakty. Sasza napisał do mnie 30 kwi. 12,25',,przypadkowo to nie zaprosiny.Ja co prawda nie Małgoś ale też z zielonych. No i grzegorzu565 , robisz Nam bezpodstawne zarzuty :mellow: Poświęciłam dosłownie kilka minut ( a może mniej ) na poszukiwania "zaginionego postu" i proszę masz post Saszy wg mnie jest tam ,gdzie był https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=258884#258884 . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 6 Maja 2012 :grin: może nie umiem czytać ale nie widzę dalej MOJEJ odpowiedzi do Saszy :grin: :grin: Bardzo chętnie wypowiem magiczne słowo PRZEPRASZAM :grin: Temat uważam za zamknięty. :grin: [ Dodano: Nie 06 Maj, 2012 14:23 ]:grin: dorau,trudno mi odpowiedzieć dlaczego ser jest gorzki (może zależy od karmy),trzymam ser w lodówce na drewnianej desce,przewracam go kilka razy dziennie.Oczywiście niczym nie przykrywam.Barwię ser barwnikiem spożywczym Annatto na 20l mleka daje 25 kropli.A co to jest ta powłoka serowarska :question: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 6 Maja 2012 :grin: miała być grillowana karkówka :sad: ale pogoda nie dopisała to wymyśliłem takie danie :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 7 Maja 2012 :grin: został wczorajszy sos,trzeba było dzisiaj go wykorzystać :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 7 Maja 2012 grzegorz565, Jak zwykle same inspiracje :thumbsup: :thumbsup: Ziemniaki zapiekane były :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 7 Maja 2012 :grin: ziemniaki (nie obierane ze skórki) najpierw trochę gotowałem,na patelni podsmażyłem cebulę i czosnek w łupinach,dodałem ziemniaki,chwilę obsmażyłem.Mam patelnie która można wkładać do piekarnika,zapiekałem w piekarniku 30min.200*C. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 7 Maja 2012 Dzień i Dobry Wieczór,dzięki za odpaowiedź, powłokę serowarską zakupiłem łącznie z całym zestawem, wg instrukcji wciera się ją gąbką do trzech razy w powłokę sera i ma pomóc w dojrzewaniu serów, co do gorzknienia serów, to karma raczej odpada, mieszkam na kaszubach (otoczenie wiejskie) więc wszysko jest po "staremu", być może popełniłem błąd przy dojrzewaniu - w piątek druga próba - teraz będzie lepiej.Pozdrawiam Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 7 Maja 2012 :grin: dorau :grin: na pewno z każdym razem będzie lepiej,może daj inny jogurt lub nie dawaj wcale.Spróbuj posolić ser przed włożeniem do formy,Ja daję podobnie jak do kiełbasy 20-25g na 1 kg sera. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 7 Maja 2012 co do gorzknienia serów, to karma raczej odpada, mieszkam na kaszubach (otoczenie wiejskie) więc wszysko jest po "staremu", być może popełniłem błąd przy dojrzewaniuPrzyczyn gorzknienia sera może być wiele. Pierwsza, to podpuszczka tzw. roślinna. Druga, to dominacyjny rozwój nieodpowiednich bakterii. Czy Twoje mleko było po udoju chłodzone? Wszystkie sery poddawane dojrzewaniu powinny przejść fermentację bakteriami kwasu mlekowego. Zbyt czyste mleko i bardzo szybko schłodzone po udoju a następnie nie poddane zakwaszaniu taki daje efekt. Bakterie kwasu mlekowego powinny zdominować pozostałe i w specyficzny sposób "zdezynfekować" mleko. Gdy ich zabraknie w dostatecznej ilości fermentacja nie jest już czysta. Odpowiedni moment i stopień zasolenia sera również wpływają na przebieg dojrzewania. Kwas mlekowy powstały na pierwszym etapie dojrzewania jest pożywką dla następnych grup bakterii lub pleśni, bioracych udział w dojrzewaniu sera. Dlatego dojrzały ser nie ma prawa już być kwaskowy. Rozwój bakterii kwasu masłowego to przykład nieodpowiedniego przebiegu dojrzewania. Ser jest gorzki i w drugim etapie czuć jego zjełczenie. Jeżeli krowa dostawała antybiotyki, są one w mleku i zapobiegają prawidłowej fermentacji. Rozwiną się zapewne wtedy bakterie gnilne i ser będzie gorzki. Natomiast bakterie proteolityczne, rozkładające białko (np. tzw. róż) daja wprawdzie "skarpetkowy" zapach ale smak - to ambrozja :thumbsup: Czy skrzep po pokrojeniu opadl na dno, czy pływał? Jeżeli to drugie, to na skutek nadmiernego rozrostu bakterii wzdymającycg. Wtedy ser też jest gorzkawy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 7 Maja 2012 Dobry Wieczór, dzięki za Wasze odpowiedzi,moje mleczko, tzn. krówcze mleczko, które kupuję, jest świeże, bez chłodzenia - o tym już pamięta gospodarz, bo i on wie, że na tym schłodzonym trudniej cokolwiek zrobić. Natomiast nie mam zielnego czy są antybiotyki czy nie, spróbuję następny raz i jeżeli powtórnie pojawi się ten sam gorzki smak, przeprowdzę dochodzenie (hehe), co do zdrowotności krów. Niestety nie zwróciłem uwagi jak zachowywał się skrzep po pokrojeniu, postaram się następnym razem to zaobserwować i opiszę, być może ktoś następny znajdzie tutaj rozwiązanie swojego problemu. P.S. Jumbo-tylko najlepsze listki, te z samego szczytu krzewu i ważne - z jednym pączkiem, najlepszy efekt.Pozdrawiam i Dobrej Nocki Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 8 Maja 2012 :grin: karkówka,boczek i żeberka przygotowana do sezonu grillowania.Trzy dni się soliły w lodówce,teraz leżą w zamrażalniku i czekają w pogotowiu.To jest bardzo dobry sposób takie przygotowanie na wyjazd lub ogrodzie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 8 Maja 2012 Grzesiu a jakie dajesz proporcje soli i przypraw do karkówki, boczku i żeberek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 8 Maja 2012 :grin: kupuję przyprawy firmy Ka..s,na grilla, do szaszłyków kilka paczek do tego dodaje soli (jak się wsypie i tak Mi się wydaje,że wystarczy),papryki słodkiej dla lepszego koloru.Taki skład Mi najlepiej odpowiada :thumbsup: posypuję nie za mocno bo mięso z grilla musi mieć swój smak.Przygotowuję karkówkę,boczek i żeberka bo to najlepiej smakuje.Podczas grillowania często mięso przewracam,żeby upiekło się równo i było soczyste.Nie lubię suchych skwarek z grilla :wink: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 8 Maja 2012 posypuję nie za mocno bo mięso z grilla musi mieć swój smakupiekło się równo i było soczyste.I to jest Grzesiu właśnie cała tajemnica dobrego grillowania :clap: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 8 Maja 2012 :grin: pasztet z selera :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 9 Maja 2012 pasztet z seleraO kurcze - czyżby Grzesiu przeszedł na ......... :rolleyes: .......... :wink: ... wegetarianizm :question: :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-217000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 9 Maja 2012 :grin: Wirus :grin: nic z tych rzeczy .Właśnie skończyłem robić kiełbasę urodzinowo - zlotową,jutro z rana wiązanie reszty mięsa i wędzenie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-217018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 9 Maja 2012 Witam Grzesiu widzę że znów będzie co pojeść , ta twoja kiełbaska jest rewelacyjna . Jeszcze mam parę kawałków ale ale niedługo trzeba będzie coś urobić . Może uwędzę w nowej wędzarni jak zdążę zrobić . Pozdro dla wszystkich. Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-217024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.