Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Co do solanki to faktycznie kolega wspominał, że będzie ją wynieniał co jakiś czas. Będę się z nim widzieć w sobotę, to się dopytam.

On wędzi już od lat, najpierw wędził ze swoim ojcem, więc doświadczenie powinien mieć

Można mieć lata praktyki , ale czy ''prawidłowej''...? Przypuszczalnie solankę pewnie robią na saletrze...,ale po co tyle czasu... :shock: Obawiam się , że jeśli będzie ''wymieniał'' , to jakie wartości pozostaną w tym mięsie po 3 tygodniach... :shock: ...''Drewno''... :rolleyes:

A ja na razie drukuję całą akademię Dziadka :grin:

I niech sąsiad też poczyta... :wink: Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów :smile:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241185
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze a propos serka El Gąsior, który robisz... Czy masz dostęp do wiejskiego mleka czy wyjdzie też z takiego filiowego ? Bo cosik mam smaka :lol:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241186
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu...U Ciebie , jak zawsze pięknie... :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam ! :smile:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241187
Udostępnij na innych stronach

:grin: mleko wiejskie :thumbsup:

 

Śniadanie zjedzone :thumbsup:

 

Szynki się parzą za 40min kontrola tem. w środku szynek.Włożyłem 11,10min.

 

 

 

 

 

[ Dodano: Sro 03 Paź, 2012 11:44 ]

:grin: kiełbasa,polędwice jeszcze z pół godziny i po zabiegu. :grin:

 

Już nie podkładam do wędzarni :grin:

 

Z ciekawości jedną lub dwie parki kiełbasy sparzę :grin:

 

 

[ Dodano: Sro 03 Paź, 2012 12:03 ]

:grin: szynki sparzone :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241191
Udostępnij na innych stronach

:grin: zakończone wędzenie :grin:

 

Teraz tylko parzy się kiełbasa i małe szyneczki :grin:20min wystarczy :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241204
Udostępnij na innych stronach

Tak czułam z tym mlekiem... czyli na razie o serze mogę tylko pomarzyć :cry:

 

Einshel, nie za bardzo mogę wybrzydzać, bo kolega w sumie robi nam uprzejmość z tym wędzeniem :smile: . Nie wypada mi się też mądrzyć ani go pouczać, bo na wędzeniu znam się jak kura na pieprzu i na razie zaczynam od studiowania forum.

Wszystko wyjdzie w praniu :grin: Tak czy siak dąże do tego, żeby mieć własną wędzarenkę :smile: i korzystać z Waszej wiedzy !

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241207
Udostępnij na innych stronach

:grin: gatita :grin: jak będziesz miała jakieś problemy z przygotowaniem mięsa i wędzeniem :grin: to damy rade jak mówi młodzież.Tylko buduj wędzarnie (czym bardziej prosta tym lepsza) a na wiosnę będziesz uczyła koleżanki i kolegów podstaw wędzarnictwa. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241209
Udostępnij na innych stronach

na wiosnę będziesz uczyła koleżanki i kolegów podstaw wędzarnictwa.

gatita Grzegorz dobrze mówi :grin: Już się zapisuję na nauki :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241210
Udostępnij na innych stronach

:grin: degustacja kiełbasy prosto z gara :thumbsup: smak ok tylko po przecięci smaczne soki wyciekają :sad:koleżanki nie parzone za dwa tygodnie degustacja :thumbsup:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241214
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam bardzo za pomoc :smile: na pewno skorzystam.

Wczoraj dostałam na maila projekt budowy wędzarni... :grin:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241365
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj danie na wynos :grin: synowie bawią się w odnawianie samochodu i nie mieli czasu przyjechać do domu :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://images44.fotosik.pl/433/fdca849593a5569fmed.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241656
Udostępnij na innych stronach

Jesli to druga lub trzecia Twoja pasja to rozumiem , przekazałes synom zainteresowania, wiec spedzasz aktywnie dzien powszedni robiac to co najbardziej lubisz , pozytwnie zazdroszcze. :grin: :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-241657
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj od kolego dostałem boćwinę (burak liściowy) pierwszy raz mam styczność z takim warzywem :grin:

 

Trzeba było na poczekaniu wymyślić jakieś danie a w lodowce z mięsa tylko pieczony kurczak,papryka,cebula,czosnek,imbir.

 

W ogrodzie tymianek,seler,rozmaryn,bazylia. :grin:

 

Wyszło nawet smacznie z sosem (przecier,skrobia kukurydziana, 0,5 kostki warzywnej,woda) :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://images48.fotosik.pl/437/010eb63d7511254dmed.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242351
Udostępnij na innych stronach

Wybacz Gregor, że to powiem, ale ten temat nadaje się tylko do zamknięcia!

Twoje wyczyny kulinarne i to w jaki sposób je pokazujesz, to są dla oglądających tortury!

:lol: Można zaraz po obiedzie zgłodnieć podczas oglądania.

A tak na poważnie, to po tylu latach śledzenia tego tematu, musiałem to w końcu napisać:

To jest jeden z NAJSMACZNIEJSZYCH WĄTKÓW TEGO FORUM ! :clap: i dzięki!

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242357
Udostępnij na innych stronach

EL G nie nazwałeś swojego nowego dania, a wrzucając na FB musiałem coś wymłodzić.

I wymłodziłem .....

Więcej na FB. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242366
Udostępnij na innych stronach

:grin: miro :grin: nazwę wymłodziłeś zajefajna :grin:

 

Jeszcze zostało parę liści :grin: jutro coś wymodzę :grin:

 

Może macie fajne przepisy na boćwinę.

 

Na wiosnę posadzę w ogrodzie. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242370
Udostępnij na innych stronach

Może macie fajne przepisy na boćwinę.

A pewnie tylko na lato.Chłodnik litewski

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242372
Udostępnij na innych stronach

Można je zrobić jak szpinak czyli ze śmietaną i czosnkiem lub jadłem też jako sałatkę z ziemniakami. Ziemniaki grubo krojone i mieszane z liśćmi boćwiny.

 

W sumie to 2 wersje spotkałem tej sałatki :

- na ciepło podsmażane na patelni z dodatkiem skwarek

- na zimno coś na wzór sałatki niemieckiej z octem i lekko słodkie. (super dodatek do grilla)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242373
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz :clap: . To jest tutaj bardzo popularne. Glownie jemy to jako warzywko do obiadu. Duszone najpierw lekko oszklona cebula( ja lubie duza ilosc) pozniej czosnek( z tym trzeba uwazac) na to doklada sie lodygi pokrojone na kawalki, kiedy zmiekna dodaje sie pokrojone liscie i dusi, pod konoec przyprawiam.Lubie dodac odrobine curry( ale to juz moj osobisty smak, ja curry do wszystkiego ostatnio daje). wiadomo zprzypraw te co lubisz i znajdziesz smak. Bez zadnego obkotowywania lisci, parzenia i tym podobnymi rzeczami.

pozdrawiam

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242421
Udostępnij na innych stronach

Powinno być zabronione zaglądanie do Grzegorza przed obiadem :devil: :grin:

 

A co do botwinki, to można ją jeść tak jak szpinak. Moja wersja: podsmażony z dużą ilością czosnku na oliwie, po wyłączeniu palnika dodać pokrojonego w kostkę obranego ze skórki pomidora i fetę, świeżo zmielony pieprz i sól. :smile:

 

Śledzę Was też na FB :grin:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242494
Udostępnij na innych stronach

:grin: zostało jeszcze parę liści i pieczona pierś :grin: makaron Grażka zrobiła z miesiąc temu (miał być do rosołu) :sad: oczywiście ochrzan był :grin: leniłem się skoczyć po makaron do spaghetti :grin:

 

Danie ogólnie nie złe,dawno dawno temu ojciec podobne dania robił dla świń :grin: śruta,ziemniaki,plewy lniane,serwatka,liście z buraków lub pokrzywa :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://images47.fotosik.pl/1581/aa700ba13e18bc1bmed.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242523
Udostępnij na innych stronach

:grin: jestem zachwycony burakiem liściowym :grin: :thumbsup:

 

Stoi w kuchni jako bukiet :grin:

 

Z tak pięknymi liśćmi koniecznie trzeba było zrobić zdjęcia :grin:

 

Szynka ma ponad miesiąc a ser z czerwca. :grin:

 

Jutro trzeba jechać po mleko :grin: skończył się ser EL Gąsior,jogurt i ricotta. :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242683
Udostępnij na innych stronach

No i po co ja tu zaglądam i to w pracy, gdzie w stołówce dają kartofle parowane w parniku! :shock:

 

Jasny gwint jakie smaczne fotki tej szynki z serem !!! :thumbsup: I znowu jestem głody :clap:

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242690
Udostępnij na innych stronach

:grin: ser EL Gąsior zrobiony,czas na odciskanie.

 

Ser G 565,który robiłem 25 września (leżał cały czas w lodówce) pora go zamknąć próżniowo.

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/55/#findComment-242880
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.