Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) minęła doba,pora spróbować kiełbasy :tongue: wyrabiając kiełbasę postanowiłem jeszcze dodać słodkiej papryki,smaku aż tak nie zmieniła ale za to słonina nabrała koloru,następnym razem zwiększę ilość papryki :)

 

post-41869-0-10071600-1394206067_thumb.jpgpost-41869-0-47500400-1394206076_thumb.jpg

 

post-41869-0-52516400-1394206084_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-339241
Udostępnij na innych stronach

raz zgrzeszyłem ... na 10 batonów to jeszcze ze dwa razy mogę ... dobrze że jadę w delegację, jak wrócę to tylko tydzień poczekam

jedno jest pewne

im dłużej tym lepiej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-340376
Udostępnij na innych stronach

:) część krojona,szarpak, 6, 4 słonina,czym ,,gorsze, kawałki mięsa tym mniejsze rozdrabnianie,pekluję na 7 dni przed wyrabianiem i przyprawianiem ,,segreguję,,  rozdrabniam. (w kiełbasie jest tylko szynka i słonina grzbietowa,mięsa nie klasyfikuje bo się na tym nie znam) :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-340757
Udostępnij na innych stronach

,czym ,,gorsze, kawałki mięsa tym mniejsze rozdrabnianie,.......mięsa nie klasyfikuje bo się na tym nie znam)

A jednak klasyfikujesz i się znasz :D

Potrafisz bezbłędnie odróżnić te lepsze od gorszych, chudsze od bardziej tłustych. A czymże jest klasyfikacja jak nie tym "odróżnianiem"?

P.S.

Gdybyś nie klasyfikował nie miałbyś powtarzalności wyrobów. A, że taka powtarzalność jest to może zaświadczyć całe forum :frantics: . 

To po prostu widać, słychać i czuć :D 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-340761
Udostępnij na innych stronach

:D  każdy  od rozróżni chude od tłustego :D  widać,słychać i czuć to dla tego,że jestem ze wsi :D

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-340763
Udostępnij na innych stronach

każdy  od rozróżni chude od tłustego  

Grzesiu,

nie udawaj Greka proszę :rolleyes:

Sprawa się toczy o to, czy to chude oddzielamy od tłustego a ścięgniste od nieścięgnistego, czy z tego "odróżnienia" robimy użytek w naszych wyrobach.

Od klasyfikacji nie uciekasz i ją stosujesz mimo, że swoich działań nie utożsamiasz z tą nazwą.

Wyroby masz cudne chociaż nie klasyfikujesz a jedynie "odróżniasz" i adekwatnie traktujesz  :D

Spotkałam się w przedwojennych książkach z określeniami: sortowanie i żyłkowanie mięsa. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-340767
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu :)

kiełbasy robię z szynek okrojonych przygotowanych do peklowania na mokro i sucho (szynki są najważniejsze a te okrawki przeznaczam na kiełbasy, czasami jak wychodzi za dużo szynek a za mało na kiełbasy to poświęcam te ,,gorsze szynki,,. Na kiełbasę tłuste i ścięgniste do peklowania nie oddzielam (ścięgna wykrawam, zostaje trochę odpadów,oddaje dla psa) przed wyrabianie oddzielam :)

 

Te określenia;sortowanie i żyłkowanie mięsa bardzo od powiadają moim wyrobom :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-340769
Udostępnij na innych stronach

:) czosnek zaczyna rosnąć :( może po za pakowaniu czas wegetacji zostanie powstrzymany (taka próba z ciekawości,teraz leży w lodówce)

 

post-41869-0-88750900-1394992626_thumb.jpgpost-41869-0-83898400-1394992634_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-341023
Udostępnij na innych stronach

Raczej juz nie powstrzymasz procesu , kielki w lodówce ewentualnie beda biale , z braku swiatła  .Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-341042
Udostępnij na innych stronach

:) czosnek zaczyna rosnąć :(

Mój harnaś wisiał całą zimę w domku na działce, gdzie było koło zera i też rośnie troszkę. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-341049
Udostępnij na innych stronach

W foli może zacząć pleśnieć.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-341131
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu rób kiszony całe główki z łupinami bo szkoda czochu ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-341132
Udostępnij na innych stronach

:) Robert ile można tego czosnku kisić :D mam jeszcze dwa słoiki kiszonego,ponad 100 główek w garażu i te zapakowane próżniowo :) chyba przesadziłem z tym czosnkiem w ubiegłym roku (cztery duże skrzynki po około 20kg, gdzie ze dwie już rozdałem) :)

 

post-41869-0-06884300-1395058115_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-341159
Udostępnij na innych stronach

Sadź chłopaku , sadź.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/96/#findComment-341163
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.