Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) część krojona,szarpak, 6, 4 słonina,czym ,,gorsze, kawałki mięsa tym mniejsze rozdrabnianie,pekluję na 7 dni przed wyrabianiem i przyprawianiem ,,segreguję,,  rozdrabniam. (w kiełbasie jest tylko szynka i słonina grzbietowa,mięsa nie klasyfikuje bo się na tym nie znam) :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340757
Udostępnij na innych stronach

,czym ,,gorsze, kawałki mięsa tym mniejsze rozdrabnianie,.......mięsa nie klasyfikuje bo się na tym nie znam)

A jednak klasyfikujesz i się znasz :D

Potrafisz bezbłędnie odróżnić te lepsze od gorszych, chudsze od bardziej tłustych. A czymże jest klasyfikacja jak nie tym "odróżnianiem"?

P.S.

Gdybyś nie klasyfikował nie miałbyś powtarzalności wyrobów. A, że taka powtarzalność jest to może zaświadczyć całe forum :frantics: . 

To po prostu widać, słychać i czuć :D 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340761
Udostępnij na innych stronach

:D  każdy  od rozróżni chude od tłustego :D  widać,słychać i czuć to dla tego,że jestem ze wsi :D

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340763
Udostępnij na innych stronach

każdy  od rozróżni chude od tłustego  

Grzesiu,

nie udawaj Greka proszę :rolleyes:

Sprawa się toczy o to, czy to chude oddzielamy od tłustego a ścięgniste od nieścięgnistego, czy z tego "odróżnienia" robimy użytek w naszych wyrobach.

Od klasyfikacji nie uciekasz i ją stosujesz mimo, że swoich działań nie utożsamiasz z tą nazwą.

Wyroby masz cudne chociaż nie klasyfikujesz a jedynie "odróżniasz" i adekwatnie traktujesz  :D

Spotkałam się w przedwojennych książkach z określeniami: sortowanie i żyłkowanie mięsa. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340767
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu :)

kiełbasy robię z szynek okrojonych przygotowanych do peklowania na mokro i sucho (szynki są najważniejsze a te okrawki przeznaczam na kiełbasy, czasami jak wychodzi za dużo szynek a za mało na kiełbasy to poświęcam te ,,gorsze szynki,,. Na kiełbasę tłuste i ścięgniste do peklowania nie oddzielam (ścięgna wykrawam, zostaje trochę odpadów,oddaje dla psa) przed wyrabianie oddzielam :)

 

Te określenia;sortowanie i żyłkowanie mięsa bardzo od powiadają moim wyrobom :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340769
Udostępnij na innych stronach

:) czosnek zaczyna rosnąć :( może po za pakowaniu czas wegetacji zostanie powstrzymany (taka próba z ciekawości,teraz leży w lodówce)

 

post-41869-0-88750900-1394992626_thumb.jpgpost-41869-0-83898400-1394992634_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341023
Udostępnij na innych stronach

Raczej juz nie powstrzymasz procesu , kielki w lodówce ewentualnie beda biale , z braku swiatła  .Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341042
Udostępnij na innych stronach

:) czosnek zaczyna rosnąć :(

Mój harnaś wisiał całą zimę w domku na działce, gdzie było koło zera i też rośnie troszkę. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341049
Udostępnij na innych stronach

W foli może zacząć pleśnieć.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341131
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu rób kiszony całe główki z łupinami bo szkoda czochu ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341132
Udostępnij na innych stronach

:) Robert ile można tego czosnku kisić :D mam jeszcze dwa słoiki kiszonego,ponad 100 główek w garażu i te zapakowane próżniowo :) chyba przesadziłem z tym czosnkiem w ubiegłym roku (cztery duże skrzynki po około 20kg, gdzie ze dwie już rozdałem) :)

 

post-41869-0-06884300-1395058115_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341159
Udostępnij na innych stronach

Sadź chłopaku , sadź.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341163
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robert ile można tego czosnku kisić

Spróbuj zrobić w zalewie Oliwa+zioła+ocet winny/sok z cytryny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341164
Udostępnij na innych stronach

Aniu , żebym skisł jak ten czosnek nie jest z domieszką oliwy !!! hehe

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341167
Udostępnij na innych stronach

:) to już chyba jesienią po tego rocznych zbiorach ( smak na czosnek mnie opuścił )  tak pisząc to chyba jeden słoiczek zrobię z samej ciekawości :)  proporcje składników możesz podać (w przybliżeniu )

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341168
Udostępnij na innych stronach

 

 

proporcje składników możesz podać (w przybliżeniu )

Poszukaj w necie "czosnek marynowany" - jest kilka przepisów.

Ja robię na oko. Jak na dłuższe przechowanie to pasteryzuję. jak mam miejsce w lodówce to nie. Olej używam do sałatek lub kostek sera podpuszczkowego jako aromatyzowany. 

Z ziół dodaję ostrą papryczkę, ziele angielskie i zioła prowansalskie oraz sól. Można dać gałązkę kopru lub pietruszki. Ładnie wygląda w słoiku.

Dwie części oliwy wytrzepię w słoju z jedną częścią octu jabłkowego; zrobi się gęsty sos.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341171
Udostępnij na innych stronach

Witam Grzegorz :)  zrób czosnek 20 ząbków z dodatkiem płatków nasion chili 6- 8 płatków nie więcej ,kolorowego pieprzu 25-30 ziaren  zalej to oliwą z oliwek Extra Virgin  0,7 l w trakcje kożystania można na bieżąco dolewać oliwy ,doskonały dodatek do włoskiej kuchni  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341185
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu jak będziesz robił w ocet to zblanszuj chwilę bo inaczej zmienią kolor na taki zielonkawo niebieski ;)

Do zalewy albo jeszcze lepiej do słoiczka możesz zastosować różne dodatki typu zioła prowansalskie, chili etc

A zalewę rób jak do papryki ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341192
Udostępnij na innych stronach

:)  Roger :) w tych słoikach to już wcześniej były kiszone ogórki i papryka w zalewie (tam gdzie widać olej to po papryce) o blanszowaniu to nie słyszałem :) dziękuję za podpowiedź :)

 

Już nikt w domu nie chce jeść czosnku :( i tak się zastanawiam czy teraz wykorzystać wasze pomysły,chyba przełożę na jesień :)

 

Jutro od rana trzeba robić ser,ciekawe jaka będzie wydajność ,nowy dostawca,stary ,,zasuszył krówki,, pod koniec marca cielenie  :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341229
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, kiedys jadlam  ser robiony jakby troche gesciejszy twarog( bardziej suchy ,ale sie dobrze smarowal) i byl w  nim czosnek. Roztary czosnek. Nie palilo, a byl bardzo rzyjemny smak. Moze popracuj nad tym i czosnek bedzie mial dobre przenaczenie i ser bedzie ok. 

 To tylko taki pomysl

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341231
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu,ze dwa lata wstecz robiłem twaróg przetykany czosnkiem ,posypany ziołami,owinięty tetrą i uwędzony :tongue:

 

Twój pomysł z roztartym czosnkiem jest OK :) na pewno spróbuję :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341241
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.