Pacan Wojciech Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2426 Opublikowano 15 Marca 2014 Masz powtarzalnosc wyrobów , gratuluje .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2427 Opublikowano 15 Marca 2014 Na jakich oczkach mieliłeś mięso na kielbasę? Szarpak? Ładne duże kawałki mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2428 Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) część krojona,szarpak, 6, 4 słonina,czym ,,gorsze, kawałki mięsa tym mniejsze rozdrabnianie,pekluję na 7 dni przed wyrabianiem i przyprawianiem ,,segreguję,, rozdrabniam. (w kiełbasie jest tylko szynka i słonina grzbietowa,mięsa nie klasyfikuje bo się na tym nie znam) Edytowane 15 Marca 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2429 Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) ,czym ,,gorsze, kawałki mięsa tym mniejsze rozdrabnianie,.......mięsa nie klasyfikuje bo się na tym nie znam)A jednak klasyfikujesz i się znasz Potrafisz bezbłędnie odróżnić te lepsze od gorszych, chudsze od bardziej tłustych. A czymże jest klasyfikacja jak nie tym "odróżnianiem"?P.S.Gdybyś nie klasyfikował nie miałbyś powtarzalności wyrobów. A, że taka powtarzalność jest to może zaświadczyć całe forum . To po prostu widać, słychać i czuć Edytowane 15 Marca 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2430 Opublikowano 15 Marca 2014 każdy od rozróżni chude od tłustego widać,słychać i czuć to dla tego,że jestem ze wsi Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2431 Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) każdy od rozróżni chude od tłustego Grzesiu,nie udawaj Greka proszę Sprawa się toczy o to, czy to chude oddzielamy od tłustego a ścięgniste od nieścięgnistego, czy z tego "odróżnienia" robimy użytek w naszych wyrobach.Od klasyfikacji nie uciekasz i ją stosujesz mimo, że swoich działań nie utożsamiasz z tą nazwą.Wyroby masz cudne chociaż nie klasyfikujesz a jedynie "odróżniasz" i adekwatnie traktujesz Spotkałam się w przedwojennych książkach z określeniami: sortowanie i żyłkowanie mięsa. Edytowane 15 Marca 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2432 Opublikowano 15 Marca 2014 Aniu kiełbasy robię z szynek okrojonych przygotowanych do peklowania na mokro i sucho (szynki są najważniejsze a te okrawki przeznaczam na kiełbasy, czasami jak wychodzi za dużo szynek a za mało na kiełbasy to poświęcam te ,,gorsze szynki,,. Na kiełbasę tłuste i ścięgniste do peklowania nie oddzielam (ścięgna wykrawam, zostaje trochę odpadów,oddaje dla psa) przed wyrabianie oddzielam Te określenia;sortowanie i żyłkowanie mięsa bardzo od powiadają moim wyrobom Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2433 Opublikowano 16 Marca 2014 polędwica była zamknięta próżniowo,boczek wędzony ponad tydzień temu Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-340936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2434 Opublikowano 16 Marca 2014 czosnek zaczyna rosnąć może po za pakowaniu czas wegetacji zostanie powstrzymany (taka próba z ciekawości,teraz leży w lodówce) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2435 Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Raczej juz nie powstrzymasz procesu , kielki w lodówce ewentualnie beda biale , z braku swiatła .Pozdrawiam Edytowane 16 Marca 2014 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2436 Opublikowano 16 Marca 2014 czosnek zaczyna rosnąć Mój harnaś wisiał całą zimę w domku na działce, gdzie było koło zera i też rośnie troszkę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2437 Opublikowano 17 Marca 2014 W foli może zacząć pleśnieć. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2438 Opublikowano 17 Marca 2014 Grzesiu rób kiszony całe główki z łupinami bo szkoda czochu Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2439 Opublikowano 17 Marca 2014 Robert ile można tego czosnku kisić mam jeszcze dwa słoiki kiszonego,ponad 100 główek w garażu i te zapakowane próżniowo chyba przesadziłem z tym czosnkiem w ubiegłym roku (cztery duże skrzynki po około 20kg, gdzie ze dwie już rozdałem) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2440 Opublikowano 17 Marca 2014 Sadź chłopaku , sadź. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2441 Opublikowano 17 Marca 2014 Robert ile można tego czosnku kisić Spróbuj zrobić w zalewie Oliwa+zioła+ocet winny/sok z cytryny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2442 Opublikowano 17 Marca 2014 Aniu , żebym skisł jak ten czosnek nie jest z domieszką oliwy !!! hehe Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2443 Opublikowano 17 Marca 2014 to już chyba jesienią po tego rocznych zbiorach ( smak na czosnek mnie opuścił ) tak pisząc to chyba jeden słoiczek zrobię z samej ciekawości proporcje składników możesz podać (w przybliżeniu ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2444 Opublikowano 17 Marca 2014 proporcje składników możesz podać (w przybliżeniu ) Poszukaj w necie "czosnek marynowany" - jest kilka przepisów.Ja robię na oko. Jak na dłuższe przechowanie to pasteryzuję. jak mam miejsce w lodówce to nie. Olej używam do sałatek lub kostek sera podpuszczkowego jako aromatyzowany. Z ziół dodaję ostrą papryczkę, ziele angielskie i zioła prowansalskie oraz sól. Można dać gałązkę kopru lub pietruszki. Ładnie wygląda w słoiku.Dwie części oliwy wytrzepię w słoju z jedną częścią octu jabłkowego; zrobi się gęsty sos. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2445 Opublikowano 17 Marca 2014 dziękuję Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2446 Opublikowano 17 Marca 2014 Witam Grzegorz zrób czosnek 20 ząbków z dodatkiem płatków nasion chili 6- 8 płatków nie więcej ,kolorowego pieprzu 25-30 ziaren zalej to oliwą z oliwek Extra Virgin 0,7 l w trakcje kożystania można na bieżąco dolewać oliwy ,doskonały dodatek do włoskiej kuchni pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2447 Opublikowano 17 Marca 2014 Grzesiu jak będziesz robił w ocet to zblanszuj chwilę bo inaczej zmienią kolor na taki zielonkawo niebieski Do zalewy albo jeszcze lepiej do słoiczka możesz zastosować różne dodatki typu zioła prowansalskie, chili etc A zalewę rób jak do papryki Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2448 Opublikowano 17 Marca 2014 Roger w tych słoikach to już wcześniej były kiszone ogórki i papryka w zalewie (tam gdzie widać olej to po papryce) o blanszowaniu to nie słyszałem dziękuję za podpowiedź Już nikt w domu nie chce jeść czosnku i tak się zastanawiam czy teraz wykorzystać wasze pomysły,chyba przełożę na jesień Jutro od rana trzeba robić ser,ciekawe jaka będzie wydajność ,nowy dostawca,stary ,,zasuszył krówki,, pod koniec marca cielenie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2449 Opublikowano 17 Marca 2014 Grzegorz, kiedys jadlam ser robiony jakby troche gesciejszy twarog( bardziej suchy ,ale sie dobrze smarowal) i byl w nim czosnek. Roztary czosnek. Nie palilo, a byl bardzo rzyjemny smak. Moze popracuj nad tym i czosnek bedzie mial dobre przenaczenie i ser bedzie ok. To tylko taki pomysl Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2450 Opublikowano 17 Marca 2014 Aniu,ze dwa lata wstecz robiłem twaróg przetykany czosnkiem ,posypany ziołami,owinięty tetrą i uwędzony Twój pomysł z roztartym czosnkiem jest OK na pewno spróbuję Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/98/#findComment-341241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.