Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Robert ile można tego czosnku kisić

Spróbuj zrobić w zalewie Oliwa+zioła+ocet winny/sok z cytryny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341164
Udostępnij na innych stronach

Aniu , żebym skisł jak ten czosnek nie jest z domieszką oliwy !!! hehe

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341167
Udostępnij na innych stronach

:) to już chyba jesienią po tego rocznych zbiorach ( smak na czosnek mnie opuścił )  tak pisząc to chyba jeden słoiczek zrobię z samej ciekawości :)  proporcje składników możesz podać (w przybliżeniu )

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341168
Udostępnij na innych stronach

 

 

proporcje składników możesz podać (w przybliżeniu )

Poszukaj w necie "czosnek marynowany" - jest kilka przepisów.

Ja robię na oko. Jak na dłuższe przechowanie to pasteryzuję. jak mam miejsce w lodówce to nie. Olej używam do sałatek lub kostek sera podpuszczkowego jako aromatyzowany. 

Z ziół dodaję ostrą papryczkę, ziele angielskie i zioła prowansalskie oraz sól. Można dać gałązkę kopru lub pietruszki. Ładnie wygląda w słoiku.

Dwie części oliwy wytrzepię w słoju z jedną częścią octu jabłkowego; zrobi się gęsty sos.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341171
Udostępnij na innych stronach

Witam Grzegorz :)  zrób czosnek 20 ząbków z dodatkiem płatków nasion chili 6- 8 płatków nie więcej ,kolorowego pieprzu 25-30 ziaren  zalej to oliwą z oliwek Extra Virgin  0,7 l w trakcje kożystania można na bieżąco dolewać oliwy ,doskonały dodatek do włoskiej kuchni  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341185
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu jak będziesz robił w ocet to zblanszuj chwilę bo inaczej zmienią kolor na taki zielonkawo niebieski ;)

Do zalewy albo jeszcze lepiej do słoiczka możesz zastosować różne dodatki typu zioła prowansalskie, chili etc

A zalewę rób jak do papryki ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341192
Udostępnij na innych stronach

:)  Roger :) w tych słoikach to już wcześniej były kiszone ogórki i papryka w zalewie (tam gdzie widać olej to po papryce) o blanszowaniu to nie słyszałem :) dziękuję za podpowiedź :)

 

Już nikt w domu nie chce jeść czosnku :( i tak się zastanawiam czy teraz wykorzystać wasze pomysły,chyba przełożę na jesień :)

 

Jutro od rana trzeba robić ser,ciekawe jaka będzie wydajność ,nowy dostawca,stary ,,zasuszył krówki,, pod koniec marca cielenie  :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341229
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, kiedys jadlam  ser robiony jakby troche gesciejszy twarog( bardziej suchy ,ale sie dobrze smarowal) i byl w  nim czosnek. Roztary czosnek. Nie palilo, a byl bardzo rzyjemny smak. Moze popracuj nad tym i czosnek bedzie mial dobre przenaczenie i ser bedzie ok. 

 To tylko taki pomysl

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341231
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu,ze dwa lata wstecz robiłem twaróg przetykany czosnkiem ,posypany ziołami,owinięty tetrą i uwędzony :tongue:

 

Twój pomysł z roztartym czosnkiem jest OK :) na pewno spróbuję :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341241
Udostępnij na innych stronach

a moze upiecz ten czosnek ,taki pieczony ma zupelnie inny smak ,mozna go pozniej zalac oliwa z przyprawami ,taki ma zupelnie inny smak niz taki swiezy w oliwie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341277
Udostępnij na innych stronach

ja czasem jak pieke ziemniaki w piecu to daje przecieta na pol glowke czosnku ,upieczona wyciskam na ziemniaki ,pychota ,

mozna tez smarowac takim upieczonym grzanki.

 

tu znalazlam jeszcze inny sposob na zagospodarowanie czosnku co by smakiem byl inny  :)

http://potrawyregionalne.blogspot.se/2012/02/pieczony-czosnek-w-oliwie-z-zioami.html

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341280
Udostępnij na innych stronach

Witaj!

Spróbuj zrobić w zalewie do ogórków Beny czyli zalewa z keczupem. Robiłem ostatnio na jesieni ok. 20 słoiczków do grudnia nie dotrwał ani jeden. Robiłem w małych 0,33 l pojemności.Pozdrawiam

Wojtek

PS.

Edytuję bo nie dopisałem, że należy go obrać.

W.

Edytowane przez tegwoj
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341304
Udostępnij na innych stronach

:) dziękuję za propozycje :)

 

Dziś piekłem kurczaka to za jednym pociągnięciem upiekłem czosnek,stygnie,wieczorem obiorę i do słoika :)

 

post-41869-0-24884700-1395153880_thumb.jpgpost-41869-0-27459300-1395153891_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341321
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu :)

 

Wracając do poprzedniej strony,robiąc dziś kiełbasy zrobiłem parę zdjęć mojego sortowania i żyłkowania :)

 

post-41869-0-40711400-1395222574_thumb.jpgpost-41869-0-76972400-1395222582_thumb.jpg

 

post-41869-0-69048600-1395222595_thumb.jpgpost-41869-0-40093500-1395222621_thumb.jpg

 

post-41869-0-62998800-1395222635_thumb.jpgpost-41869-0-42304400-1395222645_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341443
Udostępnij na innych stronach

kasyfikacja prima sort ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341461
Udostępnij na innych stronach

 

 

robiąc dziś kiełbasy zrobiłem parę zdjęć mojego sortowania i żyłkowania

 

 

I po co było pisać:

 

 

 

mięsa nie klasyfikuje bo się na tym nie znam

 

Przekrój (kiełbasy) prawdę Ci powie ...:D 

Określenie "żyłkowanie" też mi się podoba.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341526
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu.... Ciebie , to trzeba związać i zamknąć w piwnicy... :devil: ... śliczności-pyszności... :clap::thumbsup::tongue::clap:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/97/#findComment-341613
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.