Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 żółty,pierwsze zdjęcie bez powłoki serowarskiej ( też żółty bo mleko bardzo tłuste),drugie już z powłoką koloru żółtego  :) 


[Dodano: 13 gru 2018 - 11:52]

:) większy  :) 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-616978
Udostępnij na innych stronach

:) wczoraj urodziła się siostrzyczka,teraz leży w zalewie solnej,zawsze soliłem na sucho,ciekawy jestem różnicy smaku.Jutro próba pierwszego sera . :) podczas solenia na sucho wyciekała serwatka i ser był twardy na mokro powinien być bardzie miękki,poczekamy zobaczymy :)

 

post-41869-0-77370100-1545336671_thumb.jpgpost-41869-0-27361600-1545336694_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618221
Udostępnij na innych stronach

:) wczorajsze wędzenie było w pięknej atmosferze zimowej :)

 

post-41869-0-31315600-1545464703_thumb.jpgpost-41869-0-30609300-1545464718_thumb.jpg

 

post-41869-0-52730600-1545464735_thumb.jpgpost-41869-0-32112300-1545464753_thumb.jpg

 

ser w smaku ok tylko bardzo twardy,za mocno sprasowany,za długo obsuszany i dlatego dziurki się dobrze nie wykształciły ale wnioski wyciągnięte :)

 

post-41869-0-54471000-1545464908_thumb.jpgpost-41869-0-99617700-1545464923_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618402
Udostępnij na innych stronach

 

 

wczorajsze wędzenie było w pięknej atmosferze zimowej

 

:clap:  :clap:  :clap: Pogody nie zazdroszczę, ale tych wyrobów i serków tak  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618489
Udostępnij na innych stronach

Heniu w takie zimno na dworze ❄to tylko piersiówka a tu stół niepotrzebny. Chyba dlatego nie odświeżony????. Zresztą co ja Ci będę pisał ???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618519
Udostępnij na innych stronach

:) Heniu, ścieżka wydeptana, aż zal serce ściska,z męskich spraw zostało tylko golenie  :( 

 

zostały już tylko wspomnienia jak przy każdym wędzeniu coś się traciło :tongue: 

 

:tongue:post-41869-0-67202800-1545568321_thumb.jpgpost-41869-0-78886600-1545568339_thumb.jpg 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618588
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie dwie fotki ... kiełbaska .

 

Jestem syty ... ale znowu gęba pełna śliny  :)  .

Podpowiesz proszę , gdzie znajdę przepis na taki kawałek... ? Bo ponad 200 str trudno będzie przewalić  :hmm:

Uff... ile jeszcze przede mną...  :facepalm:

Mechaniak jeszcze stoi na Limanowskiego ? :D  

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618654
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu jak zawsze pięknie!Dla Ciebie i Grażynki ciepłych i radosnych Świæt!!!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618659
Udostępnij na innych stronach

:) Karolu,dziękujemy za życzenia,WAM także radosnych Świąt Bożego Narodzenia :)

 

kiełbasa to bardzo prosta sprawa,tylko grubo krojone mięso jak zwykle i słonina przemielona na 6mm,piszę tak prosto bo myślę,że robisz ,,jakieś,,kiełbasy,jak potrzebujesz szczegółów to pisz,,,mechaniak,, stoi i ma się dobrze,uczyłeś się tam :)

 

praska dotarła i jestem bardzo zadowolony :)

 

post-41869-0-40748300-1545595368_thumb.jpgpost-41869-0-96834300-1545595345_thumb.jpg

 

i teraz Ja będę potrzebował pomocy bo jestem cieniutki w robieniu czegokolwiek w tak ,,fajnym,, urządzeniu :(

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618693
Udostępnij na innych stronach

.......kiełbasa to bardzo prosta sprawa,tylko grubo krojone mięso jak zwykle i słonina przemielona na 6mm,piszę tak prosto bo myślę,że robisz ,,jakieś,,kiełbasy,jak potrzebujesz szczegółów to pisz,,,mechaniak,, stoi i ma się dobrze,uczyłeś się tam :)....

 

Robić robię , ale bez większego doświadczenia ... , więc szczegóły jak najbardziej mile widziane  :)

W mechaniaku  4 lata odwaliłem ... dawno to było , ale wspomnienia nie uleciały  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618767
Udostępnij na innych stronach

:)

 

post-41869-0-77188000-1545755994_thumb.jpgpost-41869-0-98732900-1545756009_thumb.jpg

 

post-41869-0-83309400-1545756025_thumb.jpg

 

:) równam szynki,ścinam zbędne części co widać na pierwszym zdjęciu,następnie usuwam ścięgna i jakieś tam nie nadające się części co widać na drugim zdjęciu,pekluję mieszanką peklujacą 20g na 1kg mięsa.Umieszczam w pojemniku i przykrywam słoniną pokrojoną na około 5mm,słoninę też pekluję z dwóch stron.Odstawiam na  tydzień w lodowce,po tygodniu kroję mięso na kawałki wielkości śliwki,wyrabiam pierwsze mięso potem dodaje mieloną słoninę i wyrabiam jak jestem leniwy to dodaję trochę wody z kranu.Napycham   do osłonek białkowych 40,wędzę do koloru (około 2,5h tem 50*C) jak mam czas i chęć to parzę z 30min.Jak coś jeszcze nie jasne to pisz. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618819
Udostępnij na innych stronach

:) z doprawianiem u mnie to trochę kłopotliwie opisać,za każdym razem jest inaczej dokładnej receptury to Ja nie posiadam :(

 

robię mieszankę peklującą;2kg soli grubej,1kg peklosoli do tego różne przyprawy jakie mam obecnie w domu,pieprz,papryka ostra,słodka,kminek,kolendrę,pieprz ziarnisty,ziele tłukę w moździerzu i tym podobne przyprawy to wszystko sypię na ,,oko,, mieszam i taką to mieszanką wszystko pekluję,kiełbasy,szynki,polędwice .......... :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/182/#findComment-618971
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.