Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja taki pojemnik do gotowania szparagów kupiłem i bardzo sobie go chwalę

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619472
Udostępnij na innych stronach

i co sądzicie będzie się nadawał

 

Grzesiu, wszystko co wymyślisz będzie się nadawać

jeśli tylko uda Ci się utrzymać praskę w wodzie o odpowiedniej temperaturze.

W Twoim przypadku każde nieoczywiste rozwiązanie,

może okazać się jak najbardziej oczywiste.

Np

1.może masz starą, dużą pralkę Franię z podgrzewaczem

   i do niej uda ci się włożyć praskę  :D

2.duży zlew a w nim grzałka włączana czasowo

3.duża lodówka turystyczna i cyrkulator SV

4.każdy inny pojemnik odpowiedniej wielkości

  np.tani, budowlany, odporny na temp np do 75 st

 

Możesz też zmniejszyć wymiar praski z szerokości,

zastępując docisk ściskami stolarskimi, montowanym na długich bokach.

 

Możesz też, samą praskę, po sprasowaniu wsadu,

owinąć szczelnie stretchem i parzyć bez docisku.

 

Uwierz mi, że na grupach fb różne rozwiązania przerabialiśmy.

Wszystkie okazały się skuteczne

Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Powodzenia

 

Jeszcze jedna moja uwaga, już ktoś o tym pisał

im więcej wody, tym większa jej stabilność

i łatwiej utrzymać przez kilka godz odpowiednią temperaturę

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619473
Udostępnij na innych stronach

Ja parzę w brytwance i nie zalewam na maxa . jedynie to daję podkładki z cienkich rórek na spód brytfanny by dno praski miało wodę pod spodem . Mięso wkładam w rękaw do pieczenia , zawiązuję i owijam szczelnie streczem . Parzę bez termometry według zasady niższa temp. a za to długo . Po sparzeniu zwalniam docisk i zimna woda , jak jest tylko delikatnie ciepłe zakładam docisk i lodówka albo obecnie  za okno . Rano rozpakowanie i zaczynam od galaretki . Ps. Pekluję w niższych dawkach by nie było za słone. Mięso dobrze jest uplastycznić tłuczkiem . 

post-41581-0-46504800-1546542023_thumb.jpg

post-41581-0-63966900-1546542050_thumb.jpg

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619520
Udostępnij na innych stronach

:) kiełbasy bardzo niewiele razy parzyłem,mam gar około 25l,przymierzałem praskę na skos ale się nie mieści,jutro zamawiam pojemnik z przykrywką :)

 

:) Heniu a ile dajesz peklosoli na 1kg mięsa,Ja dam 40g na 1kg i to będzie baza wyjściowa abo w górę lub dół :) praski mamy podobne tylko moja chyba trochę dłuższa,mam trzy gęsiarki i do żadnej się nie mieści :( wyrób super :tongue:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619528
Udostępnij na innych stronach

 

 

Heniu a ile dajesz peklosoli na 1kg mięsa,Ja dam 40g na 1kg

 

Ja nie Henio ale Ci odpowiem że nie zjadliwe będzie

oczywiście myślę o suchym peklowaniu. 20-23 max 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619531
Udostępnij na innych stronach

 

 

,Ja dam 40g na 1kg i to będzie baza wyjściowa abo w górę lub dół

 

To chyba na mokro ,ja pekluję na sucho i 16 gramów na kilogram i czas to od 24 do 48 godz. w lodówce . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619532
Udostępnij na innych stronach

Ja dam 40g na 1kg

to daj 15- 17 g/kg - a jak lubisz słone to max 20

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619537
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po kontroli upeklowania mięsa, wieprzowinę kl. III rozdrabniamy przez siatkę o średnicy oczek 3 mm, wieprzowinę kl. II przez siatkę o średnicy oczek 2 mm,

Czy tu nie ma błędu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619542
Udostępnij na innych stronach

:) pojemnik z pokrywką zamówiony ma być za 5dni :)

 

:) Heniu,możesz podać ile mięsa potrzebujesz na wkład do twojej praski i podaj wymiary to będę wiedział w przybliżeniu ile mięsa zapeklować :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619597
Udostępnij na innych stronach

podaj wymiary

 

 

 Długość z "uszami" 45,5 cm . Co do wagi mięsa to nie wiem .

 

Wlej pojemnikiem z miarką ile litrów wody wejdzie  a będziesz miał pojemność . zawsze możesz zrobić z połowy wkładu i będziesz miał prostokąt a nie kwadrat . bo sprężyny są tak mocne że trzeba dużej siły by docisnąć o jedno oczko więcej .

 

Ps. Posypanie na wierzchu papryką słodką daje fajny efekt wizualny - tu golonka .Tu popełniłem błąd bo nie uplastyczniłem tłuczkiem a jeszcze lepiej by było gdybym przepuścił kawałki mięsa przez maszynkę bez sitka a jedynie z dużym lejkiem . 

post-41581-0-08656700-1546607866_thumb.jpg

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619609
Udostępnij na innych stronach

Henio, a jak z rozwarstwianiem?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619610
Udostępnij na innych stronach

 

 

Henio, a jak z rozwarstwianiem?

 

Golonka się nie rozwarstwiała ,  mięso mniej ścięgniste pewnie by tak zrobiło , ale w edycie dopisałem : 

 

.Tu popełniłem błąd bo nie uplastyczniłem tłuczkiem a jeszcze lepiej by było gdybym przepuścił kawałki mięsa przez maszynkę bez sitka a jedynie z dużym lejkiem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619613
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu popełniłem błąd
Heniu jaki błąd ? dawaj to zjemy - taki z galaretką w środku ;)  sam cymes - takie błedy wybaczalne ;) - od razu widac ,że nie ze sklepu  :D   :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619615
Udostępnij na innych stronach

 

Henio, a jak z rozwarstwianiem?

 

Golonka się nie rozwarstwiała ,  mięso mniej ścięgniste pewnie by tak zrobiło , ale w edycie dopisałem : 

 

.Tu popełniłem błąd bo nie uplastyczniłem tłuczkiem a jeszcze lepiej by było gdybym przepuścił kawałki mięsa przez maszynkę bez sitka a jedynie z dużym lejkiem 

 

Tu twoją metodę Henio muszę poprzeć , ostatnio kawałki z szynki po peklowaniu potraktowałem w misce drewnianą kulką ( taką do ucierania ). Mięsko pięknie związało.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619643
Udostępnij na innych stronach

:) amatorska kiełbasa z dzika ( dostałem ją na święta od kolegi ) wszystko co możliwe w tej kiełbasie było ,,spitolone,, :D tak śmierdziała ostrym dymem była spalona,luźno nabita.............że Grażka,, wyrzuciła,,ją na korytarz  do kartonu no i wczoraj o niej sobie przypomniałem :D

:) dzisiaj wygląda nie źle,trochę za słona,ale jadalna z pomidorem kiszonym nawet super  :tongue: 

 

post-41869-0-68443900-1546862394_thumb.jpgpost-41869-0-34009900-1546862410_thumb.jpg

 

post-41869-0-94410100-1546862426_thumb.jpgpost-41869-0-24395900-1546862442_thumb.jpg

 

post-41869-0-49286200-1546862458_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619944
Udostępnij na innych stronach

:) przygoda rozpoczęta,kupiłem 4.35kg szynki po okrojeniu,usunięciu ścięgien i innych niepotrzebnych odpadów ( sroki już ogarniają) zostało 3,80kg,odmierzyłem 1,5l wody i rozmieszałem 160g peklosoli.Dodałem parę listków,pieprz i czosnek,może zbędnie ale oko pocieszy w wyrobie gotowym (może niepotrzebnie ) będzie się peklowało do poniedziałku w lodówce.W piątek kupię jeszcze mięso i zrobię mielonkę też w poniedziałek.Taki plan  :) 

 

post-41869-0-25635800-1546948860_thumb.jpgpost-41869-0-42954900-1546948874_thumb.jpg

 

post-41869-0-42423100-1546948893_thumb.jpgpost-41869-0-26583700-1546948907_thumb.jpg

 

post-41869-0-02260900-1546948927_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620014
Udostępnij na innych stronach

Na mielonkę ( rozumiem, że z szynkowara będzie) peklujesz na mokro ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620060
Udostępnij na innych stronach

 

 

będzie się peklowało do poniedziałku w lodówce.
na mielonkę na mokro ? ja zawsze na sucho jak na kiełbasy -  może  sie nie sklejać  :cry:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620075
Udostępnij na innych stronach

Mnie również zaciekawiło to peklowanie na mokro, ale, że się nie znam to spokojnie czekam na wyjaśnienie... :cool: ...do wyrobów z praski zawsze stosuję peklowanie na sucho... :cool:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620077
Udostępnij na innych stronach

 

 

do wyrobów z praski zawsze stosuję peklowanie na sucho...
:thumbsup:  Zobaczymy Grzesio ma czasem świetne pomysły - moze coś wykombinował ?  Kolega któremu sie mielonka rozsypała - powiedział - dosypaliśmy :facepalm:  do makaronu  troche sosu - i były pyszne obiady - można = można  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620079
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.