Muski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4576 Opublikowano 3 Stycznia 2019 coś wymyślę pamiętaj ,że możesz parzyć szynkowar w pionie - o tym nikt tu nie pisał Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4577 Opublikowano 3 Stycznia 2019 ooooo to znowu muszę szukać pojemnika do spaghetti Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4578 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ja taki pojemnik do gotowania szparagów kupiłem i bardzo sobie go chwalę Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4579 Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) i co sądzicie będzie się nadawał Grzesiu, wszystko co wymyślisz będzie się nadawaćjeśli tylko uda Ci się utrzymać praskę w wodzie o odpowiedniej temperaturze.W Twoim przypadku każde nieoczywiste rozwiązanie,może okazać się jak najbardziej oczywiste.Np1.może masz starą, dużą pralkę Franię z podgrzewaczem i do niej uda ci się włożyć praskę 2.duży zlew a w nim grzałka włączana czasowo3.duża lodówka turystyczna i cyrkulator SV4.każdy inny pojemnik odpowiedniej wielkości np.tani, budowlany, odporny na temp np do 75 st Możesz też zmniejszyć wymiar praski z szerokości,zastępując docisk ściskami stolarskimi, montowanym na długich bokach. Możesz też, samą praskę, po sprasowaniu wsadu,owinąć szczelnie stretchem i parzyć bez docisku. Uwierz mi, że na grupach fb różne rozwiązania przerabialiśmy.Wszystkie okazały się skuteczneOgranicza nas tylko wyobraźnia.Powodzenia Jeszcze jedna moja uwaga, już ktoś o tym pisałim więcej wody, tym większa jej stabilnośći łatwiej utrzymać przez kilka godz odpowiednią temperaturę Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4580 Opublikowano 3 Stycznia 2019 A w czym parzysz kiełbę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4581 Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Ja parzę w brytwance i nie zalewam na maxa . jedynie to daję podkładki z cienkich rórek na spód brytfanny by dno praski miało wodę pod spodem . Mięso wkładam w rękaw do pieczenia , zawiązuję i owijam szczelnie streczem . Parzę bez termometry według zasady niższa temp. a za to długo . Po sparzeniu zwalniam docisk i zimna woda , jak jest tylko delikatnie ciepłe zakładam docisk i lodówka albo obecnie za okno . Rano rozpakowanie i zaczynam od galaretki . Ps. Pekluję w niższych dawkach by nie było za słone. Mięso dobrze jest uplastycznić tłuczkiem . Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4582 Opublikowano 3 Stycznia 2019 kiełbasy bardzo niewiele razy parzyłem,mam gar około 25l,przymierzałem praskę na skos ale się nie mieści,jutro zamawiam pojemnik z przykrywką Heniu a ile dajesz peklosoli na 1kg mięsa,Ja dam 40g na 1kg i to będzie baza wyjściowa abo w górę lub dół praski mamy podobne tylko moja chyba trochę dłuższa,mam trzy gęsiarki i do żadnej się nie mieści wyrób super Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4583 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Heniu a ile dajesz peklosoli na 1kg mięsa,Ja dam 40g na 1kg Ja nie Henio ale Ci odpowiem że nie zjadliwe będzieoczywiście myślę o suchym peklowaniu. 20-23 max Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4584 Opublikowano 3 Stycznia 2019 ,Ja dam 40g na 1kg i to będzie baza wyjściowa abo w górę lub dół To chyba na mokro ,ja pekluję na sucho i 16 gramów na kilogram i czas to od 24 do 48 godz. w lodówce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4585 Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Ja dam 40g na 1kgto daj 15- 17 g/kg - a jak lubisz słone to max 20 Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4586 Opublikowano 3 Stycznia 2019 ale to będę robił na mokro to 40g a jak na sucho to17g Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4587 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Po kontroli upeklowania mięsa, wieprzowinę kl. III rozdrabniamy przez siatkę o średnicy oczek 3 mm, wieprzowinę kl. II przez siatkę o średnicy oczek 2 mm, Czy tu nie ma błędu? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4588 Opublikowano 4 Stycznia 2019 pojemnik z pokrywką zamówiony ma być za 5dni Heniu,możesz podać ile mięsa potrzebujesz na wkład do twojej praski i podaj wymiary to będę wiedział w przybliżeniu ile mięsa zapeklować Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4589 Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) podaj wymiary Długość z "uszami" 45,5 cm . Co do wagi mięsa to nie wiem . Wlej pojemnikiem z miarką ile litrów wody wejdzie a będziesz miał pojemność . zawsze możesz zrobić z połowy wkładu i będziesz miał prostokąt a nie kwadrat . bo sprężyny są tak mocne że trzeba dużej siły by docisnąć o jedno oczko więcej . Ps. Posypanie na wierzchu papryką słodką daje fajny efekt wizualny - tu golonka .Tu popełniłem błąd bo nie uplastyczniłem tłuczkiem a jeszcze lepiej by było gdybym przepuścił kawałki mięsa przez maszynkę bez sitka a jedynie z dużym lejkiem . Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4590 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Henio, a jak z rozwarstwianiem? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4591 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Henio, a jak z rozwarstwianiem? Golonka się nie rozwarstwiała , mięso mniej ścięgniste pewnie by tak zrobiło , ale w edycie dopisałem : .Tu popełniłem błąd bo nie uplastyczniłem tłuczkiem a jeszcze lepiej by było gdybym przepuścił kawałki mięsa przez maszynkę bez sitka a jedynie z dużym lejkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4592 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Tu popełniłem błąd Heniu jaki błąd ? dawaj to zjemy - taki z galaretką w środku sam cymes - takie błedy wybaczalne - od razu widac ,że nie ze sklepu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4593 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Henio, a jak z rozwarstwianiem? Golonka się nie rozwarstwiała , mięso mniej ścięgniste pewnie by tak zrobiło , ale w edycie dopisałem : .Tu popełniłem błąd bo nie uplastyczniłem tłuczkiem a jeszcze lepiej by było gdybym przepuścił kawałki mięsa przez maszynkę bez sitka a jedynie z dużym lejkiem Tu twoją metodę Henio muszę poprzeć , ostatnio kawałki z szynki po peklowaniu potraktowałem w misce drewnianą kulką ( taką do ucierania ). Mięsko pięknie związało. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4594 Opublikowano 7 Stycznia 2019 amatorska kiełbasa z dzika ( dostałem ją na święta od kolegi ) wszystko co możliwe w tej kiełbasie było ,,spitolone,, tak śmierdziała ostrym dymem była spalona,luźno nabita.............że Grażka,, wyrzuciła,,ją na korytarz do kartonu no i wczoraj o niej sobie przypomniałem dzisiaj wygląda nie źle,trochę za słona,ale jadalna z pomidorem kiszonym nawet super Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-619944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4595 Opublikowano 8 Stycznia 2019 przygoda rozpoczęta,kupiłem 4.35kg szynki po okrojeniu,usunięciu ścięgien i innych niepotrzebnych odpadów ( sroki już ogarniają) zostało 3,80kg,odmierzyłem 1,5l wody i rozmieszałem 160g peklosoli.Dodałem parę listków,pieprz i czosnek,może zbędnie ale oko pocieszy w wyrobie gotowym (może niepotrzebnie ) będzie się peklowało do poniedziałku w lodówce.W piątek kupię jeszcze mięso i zrobię mielonkę też w poniedziałek.Taki plan Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4596 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Na mielonkę ( rozumiem, że z szynkowara będzie) peklujesz na mokro ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4597 Opublikowano 9 Stycznia 2019 będzie się peklowało do poniedziałku w lodówce. na mielonkę na mokro ? ja zawsze na sucho jak na kiełbasy - może sie nie sklejać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4598 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Mnie również zaciekawiło to peklowanie na mokro, ale, że się nie znam to spokojnie czekam na wyjaśnienie... ...do wyrobów z praski zawsze stosuję peklowanie na sucho... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4599 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Na mielonkę To chyba ma być szynka prasowana, a nie mielonka. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4600 Opublikowano 9 Stycznia 2019 do wyrobów z praski zawsze stosuję peklowanie na sucho... Zobaczymy Grzesio ma czasem świetne pomysły - moze coś wykombinował ? Kolega któremu sie mielonka rozsypała - powiedział - dosypaliśmy do makaronu troche sosu - i były pyszne obiady - można = można Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/184/#findComment-620079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.