Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie również zaciekawiło to peklowanie na mokro, ale, że się nie znam to spokojnie czekam na wyjaśnienie..

 

Ten przepis Dziadka  wszystko Wam  wyjaśni

 

 Szynka konserwowa prasowana .

Przepis spisany na podstawie opowiadania mego kolegi który dawno temu pracował przy takiej
produkcji..
I.) Surowiec
1. Mięśnie z szynek bez tłuszczu i ścięgien
(bez .mięśnia czterogłowego) z sztuk do 120 kg wagi żywej
II Obróbka mięśni
Po wyjęciu kości obrabiamy szynkę usuwając tłuszcz zewnętrzny i złogi tłuszczu wewnętrznego.
Następnie wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy.. Szynka po takiej obróbce
powinna być w całości rozkładać się i składać jak książka przez to zachowamy naturalny układ
mięśni jak i kolorystykę., po złożeniu jej – taką obróbkę prowadzimy gdy mamy dużą prasę i cała
szynka w nią wejdzie. Gdy dysponujemy małymi prasami opoj. 1-2 kg szynkę dzielimy na
poszczególne mięśnie
Obrabiamy mięsnie szynki usuwając tłuszcz zewnętrzny, .złogi tłuszczu wewnętrznego, wycinamy
wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy. Z mięśnia czterogłowego zrezygnujemy
przeznaczając jego na inne cele.
III. Peklowanie
Proponuję solankę , o składzie na 10 L wody.
1. Peklosol -0,80 kg
2. Sól - 0,40 kg
3. Cukier - 0,013 kg
Solanki przygotowujemy w ilości 0,40 L na 1kg mięśni Mięśnie szynki nastrzykujemy w ilości 7-8 %
resztą solanki zalewamy nastrzyknięte mięsnie szynki . Czas peklowania 4-5dni w temp. 4-8 st C.
IV. Ociekanie
Szynki wyjmujemy z solanki płuczemy w zimnej wodzie przez 3-5 min, i układamy do ocieknięcia.
Czas ociekania 12- 24 godz .
V, Uplastycznianie szynki.
Poczujmy się jak w latach 60-tych nie mamy masownic nie wiemy nawet że takie będą . A szynka
konserwowa była robiona i to prawie tylko na export. Mięśnie uplastycznimy takim sposobem jakim
wtedy robiono. Bierzemy młotek od ubijania kotletów schabowych i zaczynamy uplastycznianie. W
przypadku całej szynki złożonej z mięsni .rozbijamy te które będą wewnątrz szynki po jej złożeniu.
Ubijamy mięśnie aż na powierzchni zrobi się tak jak by masa wiążąca nie głębiej jak 0,5 cm.. w
głąb mięśni. Pojedyńcze mięśnie z których będzie składany blok szynkowy obijamy tak samo ale ze
wszystkich stron.
VI. Układanie w praski.
Uplastycznione mięśnie układamy do prasek wysłanych woreczkami foliowymi itd. Norma nie
przewidywała przypraw ale my dla siebie możemy lekko posypać uplastycznione mięsnie jakąś
ulubioną przyprawą np. . pieprz biały. Sypiemy na dno żelatynę lub emulsje proporcja żelatyny była
taka 1 dkg na dno i 1 dkg na górę przy szynce ok. 5 kg. Całą szynkę wkładamy do prasy np.
mandolinowej (takową posiadam ) Uciskamy mocno a ewentualne nie wypełnienia uzupełniamy
mniejszymi kawałkami mięśni .Przy układaniu w praskę poszczególnych mięśni układamy je tak by
ułożone były wzdłuż w stosunku do późniejszego poprzecznego krojenia gotowego wyrobu
.Układamy również kolorami mięśni w ten sposób że zaczynamy np. od ciemniejszych i układamy
od samego dna do samej góry , posuwając się wzdłuż praski układamy następnie mięśnie mniej
ciemne itd.. chodzi oto by nie było na przekroju mięśni na dole jasne u góry ciemne. Mięśnie muszą
być ułożone bardzo ścisło wręcz ubite by nie było wolnych przestrzeni wewnątrz bo później w tych
miejscach będzie galareta lub otwory. Po napełnieniu zawiązujemy woreczek zakładamy wieczko i
sprężyny .Tutaj praski które sobie zrobiłem zdają wspaniale egzamin
VII. Gotowanie .
Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i
parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany
czas 80 min na 1 kg – sprawdzić)
VIII. Studzenie.
Chłodzimy przez 10 min w zimnej wodzie , nastepnie powietrzem w temp do 10st C.
Według najnowszych trendów wyroby typu szynki konserwowe parzymy w temperaturze 70- 75
st C. wkładając je do wody o temperaturze wyższej od temperatury farszu - wkładu o 25 -30 st C.
Utrzymujemy tą różnicę do temperatury wody 75 st C. Wyroby typu mielonki możemy parzyć tą
samą metodą , możemy ale nie musimy podwyższyć temp. wody o 2-3 st C
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620082
Udostępnij na innych stronach

:) to nie będzie mielonka tylko szynka prasowana i to właśnie z tego przepisu ,który przytoczył Arkadiusz,tylko mnie ciekawi te ociekanie 12h czy robicie.Na mielonkę kupię mięso w piątek jak pisałem i zapekluję na sucho według opisu Arkadiusza :) a jak nie wyjdzie to Go będę dręczył jak On mnie przez lata za boczek :D

 

:)  pojemnik dotarł przed chwilą,wraz z woreczkami do pakowania ( worki gładkie),syn dzwonił,że do firmy dotarły woreczki perforowane dlaczego kurier zostawił w firmie a nie dowiózł do domu to nie wiem ( zostawił gdzie bliżej) :)

 

post-41869-0-95392400-1547029890_thumb.jpgpost-41869-0-28464900-1547029903_thumb.jpg


[Dodano: 09 sty 2019 - 11:40]

:) nie czytacie uważnie,napisałem,że w piątek kupię mięso na mielonkę a już tyle ciekawych wypowiedzi  :) 


[Dodano: 09 sty 2019 - 11:42]

:)  zapomniałem dodać cukier,idę do piwnicy i dodam :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620097
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz robił tą mielonkę to dodaj 15% wody i na koniec mieszania 3-4% mąki ziemniaczanej i wymieszaj.Wtedy pekluj 22-23g/ kg .To są moje dawki.Polecam  przepisp na tyrolską z 19-stki..A co do tej prasowanej to musisz dobrze uplastycznić.Może Ci będzie smakować ,ale dla mnie bez wielofosforanów jest lekko za sucha.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620100
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie czytacie uważnie,napisałem,że w piątek kupię mięso na mielonkę a już tyle ciekawych wypowiedzi :)

Przecież napisałem, że to będzie szynka prasowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620104
Udostępnij na innych stronach

:) będzie problem z || ||| bo nie mam gdzie kupić,kupię 4kg szynki i ile wtedy kupić słoniny to by mi uprościło przepis na mielonkę :) a resztę opanuję :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620107
Udostępnij na innych stronach

,kupię 4kg szynki i ile wtedy kupić słoniny to by mi uprościło przepis na mielonkę

 

Do mielonki zawsze dawałem podgardle , ale mielonka moim zdaniem nie może być za chuda.Jakieś 20-22 % tluszczu bym dodał tj. 1 - 1,20 kg słoniny tylko karkowej żeby nie popłynęło.Możesz dać trochę III z szynki jak ją obrobisz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620109
Udostępnij na innych stronach

Tylko uważaj bo jak nie będziesz dawał tyle wody to musisz mniejszą dawką peklować.Przy 1% -cie wody wystarczy 17g/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620116
Udostępnij na innych stronach

Robiłem 12 h.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620158
Udostępnij na innych stronach

:) idę po mięso na mielonkę a do peklowania ile dać cukru na 1kg mięsa  :) czy lepiej dodać glukozę podczas wyrabiania  :) 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620283
Udostępnij na innych stronach

:)  kupiłem 4,3 kg szynki i 1.7 podgardla (podgardle kupiłem z lenistwa bo nie chciało się jechać do rzeźni po szynkę i słoninę) z tym podgardlem to lipa odpadów około 0.5kg  :(    dałem 1.5g cukru i 20g mieszanki peklującej  :) peklowanie do poniedziałku  :)

 

post-41869-0-94772500-1547198529_thumb.jpgpost-41869-0-61865400-1547198543_thumb.jpg

 

post-41869-0-74709400-1547198564_thumb.jpgpost-41869-0-37869000-1547198587_thumb.jpg

 

post-41869-0-33723900-1547198604_thumb.jpgpost-41869-0-27622300-1547198625_thumb.jpg

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620297
Udostępnij na innych stronach

Będzie za chuda. Masz jakieś 13% tłuszczu a powinieneś co najmniej 20. Niestety 30% podgardle to odpad.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620298
Udostępnij na innych stronach

:) przygotowanie ,,sprzeciora ,, do pracy,rurkę kupiłem na złomie i chyba będzie git :) a jak działa praska,kiedy trzeba podkręcić nakrętki (ścisnąć,poluźniać sprężyny) :)

 

post-41869-0-01262300-1547210738_thumb.jpgpost-41869-0-67411800-1547210751_thumb.jpg

 

post-41869-0-46887900-1547210769_thumb.jpgpost-41869-0-67858200-1547210782_thumb.jpg

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620320
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jak działa praska,kiedy trzeba podkręcić nakrętki (ścisnąć,poluźniać sprężyny)

 

Nic nie kombinuj - sprężyny są tak mocne że regulujesz jedynie na który ząbek zaciśniesz . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620351
Udostępnij na innych stronach

Nakrętek nie ruszaj. Regulujesz jak napisał Henio

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620366
Udostępnij na innych stronach

:) no dobrze a skąd wiecie na jakim poziomie są moje nakrętki,do czego służą :)


[Dodano: 11 sty 2019 - 21:55]

:) jak ściskam nakrętką sprężynę to docisk silniejszy jak popuszczam to słabszy tak powinna być zasada :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620368
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem skąd masz praskę,ale normalnie to docisk sprężyn nakrętkami się nie robi.Jest to ustawione fabrycznie.Nakretki są zaślepione i mocniej ich nie dokręcisz.Dociskasz mocno,ale zaczepami a nie nakrętkami.Postaw napełnioną prasę na podłodze i dociśnij.nakrętki masz dokręcone fabrycznie. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620370
Udostępnij na innych stronach

:) u mnie nakrętki można kręcić w gorę i dół,teraz popuszczone to sprężyny można obracać ale jak będę prasował to docisnę,zwiększę sile nacisku :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620371
Udostępnij na innych stronach

 

 

zwiększę sile nacisku

 

Grzesiu nie rób tego bo nie smaczna szynka Ci wyjdzie.

Kiedyś popełniłam ten błąd.

Mięso dociśnij z wyczuciem, jak dobrze uplastycznisz i tak się sklei 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620373
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.