arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4601 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Mnie również zaciekawiło to peklowanie na mokro, ale, że się nie znam to spokojnie czekam na wyjaśnienie.. Ten przepis Dziadka wszystko Wam wyjaśni Szynka konserwowa prasowana .Przepis spisany na podstawie opowiadania mego kolegi który dawno temu pracował przy takiejprodukcji..I.) Surowiec1. Mięśnie z szynek bez tłuszczu i ścięgien(bez .mięśnia czterogłowego) z sztuk do 120 kg wagi żywejII Obróbka mięśniPo wyjęciu kości obrabiamy szynkę usuwając tłuszcz zewnętrzny i złogi tłuszczu wewnętrznego.Następnie wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy.. Szynka po takiej obróbcepowinna być w całości rozkładać się i składać jak książka przez to zachowamy naturalny układmięśni jak i kolorystykę., po złożeniu jej – taką obróbkę prowadzimy gdy mamy dużą prasę i całaszynka w nią wejdzie. Gdy dysponujemy małymi prasami opoj. 1-2 kg szynkę dzielimy naposzczególne mięśniehttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1158Obrabiamy mięsnie szynki usuwając tłuszcz zewnętrzny, .złogi tłuszczu wewnętrznego, wycinamywszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy. Z mięśnia czterogłowego zrezygnujemyprzeznaczając jego na inne cele.III. PeklowanieProponuję solankę , o składzie na 10 L wody.1. Peklosol -0,80 kg2. Sól - 0,40 kg3. Cukier - 0,013 kgSolanki przygotowujemy w ilości 0,40 L na 1kg mięśni Mięśnie szynki nastrzykujemy w ilości 7-8 %resztą solanki zalewamy nastrzyknięte mięsnie szynki . Czas peklowania 4-5dni w temp. 4-8 st C.IV. OciekanieSzynki wyjmujemy z solanki płuczemy w zimnej wodzie przez 3-5 min, i układamy do ocieknięcia.Czas ociekania 12- 24 godz .V, Uplastycznianie szynki.Poczujmy się jak w latach 60-tych nie mamy masownic nie wiemy nawet że takie będą . A szynkakonserwowa była robiona i to prawie tylko na export. Mięśnie uplastycznimy takim sposobem jakimwtedy robiono. Bierzemy młotek od ubijania kotletów schabowych i zaczynamy uplastycznianie. Wprzypadku całej szynki złożonej z mięsni .rozbijamy te które będą wewnątrz szynki po jej złożeniu.Ubijamy mięśnie aż na powierzchni zrobi się tak jak by masa wiążąca nie głębiej jak 0,5 cm.. wgłąb mięśni. Pojedyńcze mięśnie z których będzie składany blok szynkowy obijamy tak samo ale zewszystkich stron.VI. Układanie w praski.Uplastycznione mięśnie układamy do prasek wysłanych woreczkami foliowymi itd. Norma nieprzewidywała przypraw ale my dla siebie możemy lekko posypać uplastycznione mięsnie jakąśulubioną przyprawą np. . pieprz biały. Sypiemy na dno żelatynę lub emulsje proporcja żelatyny byłataka 1 dkg na dno i 1 dkg na górę przy szynce ok. 5 kg. Całą szynkę wkładamy do prasy np.mandolinowej (takową posiadam ) Uciskamy mocno a ewentualne nie wypełnienia uzupełniamymniejszymi kawałkami mięśni .Przy układaniu w praskę poszczególnych mięśni układamy je tak byułożone były wzdłuż w stosunku do późniejszego poprzecznego krojenia gotowego wyrobu.Układamy również kolorami mięśni w ten sposób że zaczynamy np. od ciemniejszych i układamyod samego dna do samej góry , posuwając się wzdłuż praski układamy następnie mięśnie mniejciemne itd.. chodzi oto by nie było na przekroju mięśni na dole jasne u góry ciemne. Mięśnie musząbyć ułożone bardzo ścisło wręcz ubite by nie było wolnych przestrzeni wewnątrz bo później w tychmiejscach będzie galareta lub otwory. Po napełnieniu zawiązujemy woreczek zakładamy wieczko isprężyny .Tutaj praski które sobie zrobiłem zdają wspaniale egzaminhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265VII. Gotowanie .Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C iparzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywanyczas 80 min na 1 kg – sprawdzić)VIII. Studzenie.Chłodzimy przez 10 min w zimnej wodzie , nastepnie powietrzem w temp do 10st C.Według najnowszych trendów wyroby typu szynki konserwowe parzymy w temperaturze 70- 75st C. wkładając je do wody o temperaturze wyższej od temperatury farszu - wkładu o 25 -30 st C.Utrzymujemy tą różnicę do temperatury wody 75 st C. Wyroby typu mielonki możemy parzyć tąsamą metodą , możemy ale nie musimy podwyższyć temp. wody o 2-3 st C Edytowane 9 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4602 Opublikowano 9 Stycznia 2019 to nie będzie mielonka tylko szynka prasowana i to właśnie z tego przepisu ,który przytoczył Arkadiusz,tylko mnie ciekawi te ociekanie 12h czy robicie.Na mielonkę kupię mięso w piątek jak pisałem i zapekluję na sucho według opisu Arkadiusza a jak nie wyjdzie to Go będę dręczył jak On mnie przez lata za boczek pojemnik dotarł przed chwilą,wraz z woreczkami do pakowania ( worki gładkie),syn dzwonił,że do firmy dotarły woreczki perforowane dlaczego kurier zostawił w firmie a nie dowiózł do domu to nie wiem ( zostawił gdzie bliżej) [Dodano: 09 sty 2019 - 11:40] nie czytacie uważnie,napisałem,że w piątek kupię mięso na mielonkę a już tyle ciekawych wypowiedzi [Dodano: 09 sty 2019 - 11:42] zapomniałem dodać cukier,idę do piwnicy i dodam Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4603 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Jak będziesz robił tą mielonkę to dodaj 15% wody i na koniec mieszania 3-4% mąki ziemniaczanej i wymieszaj.Wtedy pekluj 22-23g/ kg .To są moje dawki.Polecam przepisp na tyrolską z 19-stki..A co do tej prasowanej to musisz dobrze uplastycznić.Może Ci będzie smakować ,ale dla mnie bez wielofosforanów jest lekko za sucha. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4604 Opublikowano 9 Stycznia 2019 nie czytacie uważnie,napisałem,że w piątek kupię mięso na mielonkę a już tyle ciekawych wypowiedzi Przecież napisałem, że to będzie szynka prasowana. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4605 Opublikowano 9 Stycznia 2019 będzie problem z || ||| bo nie mam gdzie kupić,kupię 4kg szynki i ile wtedy kupić słoniny to by mi uprościło przepis na mielonkę a resztę opanuję Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4606 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) ,kupię 4kg szynki i ile wtedy kupić słoniny to by mi uprościło przepis na mielonkę Do mielonki zawsze dawałem podgardle , ale mielonka moim zdaniem nie może być za chuda.Jakieś 20-22 % tluszczu bym dodał tj. 1 - 1,20 kg słoniny tylko karkowej żeby nie popłynęło.Możesz dać trochę III z szynki jak ją obrobisz. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4607 Opublikowano 9 Stycznia 2019 super,dziękuje tak zrobię Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4608 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Tylko uważaj bo jak nie będziesz dawał tyle wody to musisz mniejszą dawką peklować.Przy 1% -cie wody wystarczy 17g/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4609 Opublikowano 9 Stycznia 2019 a co z tym ocieknięciem 12-24h robicie czy nie,czy wystarczy opłukać Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4610 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Robiłem 12 h. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4611 Opublikowano 10 Stycznia 2019 udka z cebulą i jabłkami super danie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4612 Opublikowano 11 Stycznia 2019 idę po mięso na mielonkę a do peklowania ile dać cukru na 1kg mięsa czy lepiej dodać glukozę podczas wyrabiania Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4613 Opublikowano 11 Stycznia 2019 na mielonkę a do peklowania ile dać cukru na 1kg mięsa ja nie daje i jest OK Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4614 Opublikowano 11 Stycznia 2019 kupiłem 4,3 kg szynki i 1.7 podgardla (podgardle kupiłem z lenistwa bo nie chciało się jechać do rzeźni po szynkę i słoninę) z tym podgardlem to lipa odpadów około 0.5kg dałem 1.5g cukru i 20g mieszanki peklującej peklowanie do poniedziałku Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4615 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Będzie za chuda. Masz jakieś 13% tłuszczu a powinieneś co najmniej 20. Niestety 30% podgardle to odpad. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4616 Opublikowano 11 Stycznia 2019 dokupię z 0,5kg słoniny Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4617 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Z tych odpadów z podgardla zrób podgardlankę dla piesa - tylko żeby nie była taka słona jak ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4618 Opublikowano 11 Stycznia 2019 już po zabiegu,sroki,kruki ogarnęły kilka minut Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4619 Opublikowano 11 Stycznia 2019 przygotowanie ,,sprzeciora ,, do pracy,rurkę kupiłem na złomie i chyba będzie git a jak działa praska,kiedy trzeba podkręcić nakrętki (ścisnąć,poluźniać sprężyny) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4620 Opublikowano 11 Stycznia 2019 a jak działa praska,kiedy trzeba podkręcić nakrętki (ścisnąć,poluźniać sprężyny) Nic nie kombinuj - sprężyny są tak mocne że regulujesz jedynie na który ząbek zaciśniesz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4621 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Nakrętek nie ruszaj. Regulujesz jak napisał Henio Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4622 Opublikowano 11 Stycznia 2019 no dobrze a skąd wiecie na jakim poziomie są moje nakrętki,do czego służą [Dodano: 11 sty 2019 - 21:55] jak ściskam nakrętką sprężynę to docisk silniejszy jak popuszczam to słabszy tak powinna być zasada Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4623 Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Nie wiem skąd masz praskę,ale normalnie to docisk sprężyn nakrętkami się nie robi.Jest to ustawione fabrycznie.Nakretki są zaślepione i mocniej ich nie dokręcisz.Dociskasz mocno,ale zaczepami a nie nakrętkami.Postaw napełnioną prasę na podłodze i dociśnij.nakrętki masz dokręcone fabrycznie. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4624 Opublikowano 11 Stycznia 2019 u mnie nakrętki można kręcić w gorę i dół,teraz popuszczone to sprężyny można obracać ale jak będę prasował to docisnę,zwiększę sile nacisku Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4625 Opublikowano 11 Stycznia 2019 zwiększę sile nacisku Grzesiu nie rób tego bo nie smaczna szynka Ci wyjdzie.Kiedyś popełniłam ten błąd.Mięso dociśnij z wyczuciem, jak dobrze uplastycznisz i tak się sklei Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/185/#findComment-620373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.