Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:clap: Mistrzu. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/189/#findComment-629388
Udostępnij na innych stronach

 

 

trzymam w górze i jakoś się nie rozpada   

Grzesiu,

gdybyś był kobietą to napisałabym, że w Twoich rękach wszystko rośnie :D

Teraz napiszę, że w Twoich rękach wszystko trzyma się kupy   :frantics:

Obserwuję, jak z wielkim talentem wchodzisz w nowe tematy  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/189/#findComment-629399
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz przed posypaniem żelatyną jeszcze spróbuj ,, potarmosić ,, mięśnie trochę tłuczkiem - jeszcze fajniej się skleja. 

Ja tak robię przed ułożeniem do mandoliny.

Bardzo ładna szyneczka.

:thumbsup:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/189/#findComment-629444
Udostępnij na innych stronach

:) eli55 nie mam przepisu tylko mogę podać opis jak robię  :) 

 

Może to zabrzmi dziwnie ale robię z tego samego mięsa (kiełbasę i mielonkę robię z szynki i słoniny)  co przygotowuje na kiełbasy i się pekluje 6-7 dni bo tak mi wygodniej i prościej.

Po tym terminie odbieram z pojemnika tyle zapeklowanego mięsa na mielonkę ile potrzebuję w danej chwili i dodaje więcej zapeklowanej słoniny (słoniną przykrywam zapeklowane mięso,żeby się nie utleniało ,,nie było szare,, ) ile tej słoniny daje to nie wiem bo nie odważam ,,daję na czuja,,. Miele mięso na maszynce 5 zelmer (super sprzęt ma chyba ze 20lat),używam to szarpaka,to sitek 10-8mm (tak eksperymentuje) szarpak używałem ostatnio i tak chyba zostanie.Słoninę na 5-6mm.

Wyrabiam najpierw mięso i dodaje 150ml wody na 1kg mięsa ,parę kropli maggi,około 2g cukru na 1kg mięsa (sypię oczywiście ze słoika,bez ważenie :facepalm: ) po wyrobieniu na koniec dodaję mąki ziemniaczanej 30g na 1kg mięsa, dalej wyrabiam do jednolitej masy.Nabijam ścisło nadziewarką do kiełbas, największym lejkiem.Parzę do 72-3*C w środku,chłodzę w wodzie parę minut (termometru nie wybieram,bo będzie tryskać jak z gejzera) wieszam, stygnie parę godzin lub kładę do lodówki.Przypraw to daje dużo i rożnych ale tak lubię.Jak masz jeszcze pytania to pisz. :):tongue:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/189/#findComment-630033
Udostępnij na innych stronach

Cudnie tylko pozazdroscic, ale tak pozytywnie ???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/189/#findComment-630481
Udostępnij na innych stronach

:) zapisałem się do Lidzbarka ale jeszcze myślę czy pojadę,sera jeszcze nie robiłem a czas leci, jakoś len ogarnia :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/189/#findComment-630537
Udostępnij na innych stronach

:) Heniu,byłem z ,,przyczepą,, :)

 

:) dalsze sprzątanie lodówki po Świętach,golonka i jakiś kawałek mięsa tylko nie pamiętam co ;)

 

post-41869-0-85745900-1557684223_thumb.jpgpost-41869-0-33096600-1557684243_thumb.jpg

 

post-41869-0-34742000-1557684260_thumb.jpgpost-41869-0-39611600-1557684289_thumb.jpg

 

post-41869-0-22552000-1557684307_thumb.jpgpost-41869-0-23724100-1557684347_thumb.jpg

 

post-41869-0-48342000-1557684367_thumb.jpgpost-41869-0-94148700-1557684406_thumb.jpg

 

post-41869-0-85605500-1557684434_thumb.jpgpost-41869-0-47158000-1557684459_thumb.jpg

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/189/#findComment-631278
Udostępnij na innych stronach

Kolego Woytas to nie śniadanko. :D

 

 

dzisiejsza kolacja

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/189/#findComment-632049
Udostępnij na innych stronach

:)  trzeba opić demokrację :) (jakieś blade zdjęcia ostatnio wychodzą,chyba sprzęt się starzeje ) :( 

 

post-41869-0-76449800-1558983538_thumb.jpgpost-41869-0-69069800-1558983564_thumb.jpg

 

post-41869-0-63860100-1558983596_thumb.jpgpost-41869-0-33657100-1558983620_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/189/#findComment-632148
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.