EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 14 Września 2011 :grin: Kiełbasy wyglądają bdb,pekluję je tydzień,teraz trzymam w lodówce,staram się utrzymać 6*C.Wędzę :grin: temperaturę sprawdzam ręką :grin: myślę,że jest w granicach 40-50*C,te kiełbasy wędzę około 2 godz.patrzę na kolor i ich temperaturę,dotykam kija na których wiszą i kiełbas :grin: jak położysz je do lodówki,to żeby się nie stykały :grin: :thumbsup: Lepiej żeby wisiały,ale widocznie muszą leżeć :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 15 Września 2011 do udek użyłem mieszanki od Zbója Madeja,mieszanka b.dobrze dobrana :grin:Cieszy mnie bardzo, że mieszanka podeszła, a powstała tak trochę przez przypadek, używam ją także do warzyw z patelni, do drobiu i wieprzowiny z piekarnika i do jajecznicy :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 15 Września 2011 Lepiej żeby wisiały,ale widocznie muszą leżeć Kiełbasy będą leżeć w lodówce :grin: trochę mało mam miejsca zrobiło mi się w lodówce :grin: a pro po krzyżackiej,podpieczona wczoraj "wyparowała",a teraz obudziłem i patrze że już niema kawałka,który miał czekać dwa tygodnie :grin: :thumbsup: chyba trzeba będzie zgłosić kradzież na policje :grin: jeszcze raz dziękuje za przepis na tą krzyżacką :thumbsup: :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 15 Września 2011 :grin: Te kiełbasy można jeść dopiero w takim stanie :grin: :thumbsup: osiągają pełny smak. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 15 Września 2011 moją pierwszą scinkową można będzie już próbować ale chcę jeszcze trochę poczekać żeby jeszcze bardziej dojrzała,ale krzyżacka też będę miał, troszkę mam schowanej w lodówce do dojrzewania :thumbsup: Tak patrze wzrokowo na scinkową Pana,to moja osłonka tak albo wprawie tak samo wygląda :grin: ,jest już dobrze pomarszczona :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-175866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 16 Września 2011 :grin: teraz zrobiłem próbę smaku :grin:, jest jeszcze za ciepło w garażu.Przełożyłem do lodówki :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 16 Września 2011 :tongue: :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 16 Września 2011 Gonzo, a skąd wiesz, czy po takiej kiełbasie się nie odnajdę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 16 Września 2011 :grin: degustacja wędzonego twarogu :grin: jestem pod wrażeniem smaku :thumbsup:jak macie dojście do wiejskiego twarogu,polecam wędzenie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 16 Września 2011 grzegorz565, I zmusiłeś mnie, zaraz jadę na działkę wędzić. Może Roger wpadnie, ma być dzisiaj w 3 mieście. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 16 Września 2011 macie dojście do wiejskiego twarogu,polecam wędzenie Witam Pana,mam dojście do wiejskiego twarogu :grin: mam nadzieje ze Pan nie obrazi się na mnie,że tak mocno do pana przykleiłem się z pytaniami o wszystko :grin: o wszystko co pan robi z tym mięsem :thumbsup: ? Teraz jak można,proszę coś więcej powiedzieć o tych twarogach,co jak i ile czasu te twarogi pan trzyma i wędzi :thumbsup: jutro będę miał świeżutkie twarogi wiejskie :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 16 Września 2011 :grin: pierwszy raz go robiłem :grin: wymieszałem;sól,pieprz,kolęndrę i kminek rozbiłem w możdzierzu,pokroiłem czosnek.Posypałem podobnie jak mięso,na kułem twaróg i ponapychałem czosnek,obwinąłem gazą,wędziłem 2 godz.Wisiał 4 dni w garażu.Trzeba tylko nie przegrzać. :grin: Na pierwszy raz posypałem tym ziołami,w środę będę wędził,na pewno użyje innych przypraw :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 16 Września 2011 rzeba tylko nie przegrzaćOk.dzięki za radę.wklejam fotki scinkowej,nie wytrzymałem i pokroiłem,myślałem że będę robił degustacje za tydzień(było by już jakiś ponad 4 tygodnie dojrzewania)ale nic,następna będzie czekać na czas :grin: widać w przekroju małe szczeliny,widocznie za słabo ubijałem albo słabo dociśnięta była pod czas dojrzewania? smak bardzo dobry :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 16 Września 2011 :grin: Widać po ścinkach ,za mało wyrobione mięso.Podczas napychania,baton trzeba masować i dociskać.Najpierw wyrabiamy mięso,potem dodajemy słoninę i jeszcze wyrabiamy do jednolitej masy.Osłonka odchodzi dobrze,trzeba lepiej ściskać :grin: Kolorek jest BDB i tak samo pewnie smakuje.Gratulacje. :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 17 Września 2011 to znaczy że dobrze myślałem,no nic następna będzie na pewno lepiej wymieszana i ubita w osłonkach :grin: już szykuję deseczki do ściskania kiełbas u kolegi podpatrzone :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 18 Września 2011 Witam,mam zrobiłem wczoraj kiełbasę z łopatki,boczku i słonina,peklowanie 5 dni wp.1kl na szarpaku,wp2kl. i słonina na 10cę i wp3kl.na 2.7 sitkach. Przyprawy jak do ścinkowej wędziłem 1 godz 40-45st. i ze trzy godz.60-65st.zostawiłem w wędzarni jeszcze na trzy godziny,temperatura powoli zaczęła spadać(bo musiałem wyjechać)dzisiaj zrobiłem zdjęcie i w małej kiełbasie widzę jakieś pęcherzyki małe,czy coś było zrobione nie tak,proszę o radę P.S.po lewej duża to drugi raz była wędzona,mały eksperyment :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 18 Września 2011 a tu tak samo,wczorajsza duża w osłonce fi100 Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 18 Września 2011 :grin: bardzo ładne wyroby :thumbsup: te pęcherzyki,trudno stwierdzić,może powstało jakieś gazowanie w mięsie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 18 Września 2011 smak wyrobów b.dobry :thumbsup: ale właśnie te pęcherzyki mnie zadziwiły :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 18 Września 2011 Pęcherzyki, które widać na przekroju to powietrze, które w żaden sposób nie chce uciec z farszu mięsnego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 18 Września 2011 Czym są te pęcherzyki w porównaniu do sklepowego wyrobu ?Niczym !I tak je potraktuj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 19 Września 2011 Czym są te pęcherzyki w porównaniu do sklepowego wyrobu ? Niczym ! I tak je potraktuj. :grin: dzięki za wsparcie,tak będę robił i traktował te pęcherzyki :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 21 Września 2011 :grin: wczoraj zasoliłem twaróg wiejski,moczył się w solance dobę,rano wędziłem.Pomyliłem tygodnie,chciałem jechać w ten piątek na spotkanie Warmińskie i dlatego dzisiaj wędzenie :grin: Tak to jest jak się nie pracuje,mylą się dnie,tygodnie,miesiące :grin: Takie to życie emeryta :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 21 Września 2011 Grześ, publikacja takich zdjęć powinna być ostro karalna - wiesz jak mi teraz żołądek ściska :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 21 Września 2011 grzegorz565, tradycja rzecz święta, stół przy wędzeniu zastawiony, serek dobrze doprawiony a wędzonki z wyglądu :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/11/#findComment-176602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.