Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem, tylko daje juz teraz nie sklepowe a swojsie, ktore maokraglo sie kwasi.

 Grzegorz serek wyglada wspaniale :thumbsup: . chyba moja chuste musze zeszyc na rozek.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386119
Udostępnij na innych stronach

 

Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg

 

A czy może być kefir zamiast zsiadłego mleka ? Albo jogurt ?

 

Od razu Ci mówię - Nie bo to jest inny zestaw kultur zakwaszających. Po czym to wnoszę - po korbaczach które robię. W przepisie jest napisane że należy mleko zakwasić mlekiem zsiadłym, a ja tak jak Ty poszedłem na łatwiznę, mówię a co mi tak mleko zsiadłe, jogurt, kefir jeden pies - tylko po tym korbacze mi nie wyszły i wyciepałem całą masę do kosza.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386160
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem

 

ANNAM, kwaśne mleko to ani zsiadłe mleko, ani kefir, ani jogurt. Czemu piszesz "Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem" Napisz coś więcej.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386163
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, kiedys kupilam gotowe mlekosziadle  w sklepie aby miec wiecej, zaprawilam nim mleko i tym sposobem mam " swoje kwasne mleko". Zobacz u mnie w temacie, pokazywalam tam twarog wlasnie robiony tak jak Grzegorz opisuje. Najprostrzy najsmaczniejszy, tak uwazam i nie za kwasny, co dla mnie jest wazne.

 

 Mam pytanie do Grzgorza,  bo nie probowalam, czy mozna trwarog przechowac dluzej, mam na mysli kilka tygodni. Probowalam mrozic, jednak robi sie piaskowy w konsystencji.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386166
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rozjaśnienie. Teraz już wiem co miałaś na myśli.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386167
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu,oczywiście jak tylko twaróg jest odpowiednio odciśnięty to po wyjęciu z chusty od razy foliuję,leży w lodowce nawet kilka tygodni. :tongue: tylko musisz mieć pakowarkę w której jest opcja,że TY decydujesz kiedy zgrzać bo inaczej to będziesz miała ,,blina,, :)

 

post-41869-0-28047000-1417075059_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386191
Udostępnij na innych stronach

ziomek,musisz mieć w domu dużo rożnych ,, bakterii ,, żeby mleko szybko się zsiadło bo inaczej to tylko z kwaśnieje i twaróg będzie kwaśny.Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg

 

 

U mnie latem mleko stawiam w kuchni i po 2 dniach mam zsiadłe  teraz to dłużej trwa ;)

 

 

Probowalam mrozic, jednak robi sie piaskowy w konsystencji.

 

 

Ja jak mam więcej to zamrażam i po rozmrożeniu dodaję troche śmietany.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386192
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz dziekuje :D . Ja wiem, jak moja prosta zgrzewarke zmusisc do grzakie kiedy ja chce :laugh:  Zrobie tak jak mowisz, zaraz po odcisnieciu, troche mocniejszym zafoliujej.

 

 

Ja jak mam więcej to zamrażam i po rozmrożeniu dodaję troche śmietany.
 

 

 azyl, ale ser dalej ma taki piasek w smaku, i on pozniej jest wyczuwalny w serniku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386193
Udostępnij na innych stronach

Zamawiam właśnie chusty do klinków. Ile wychodzi twarogu z 5 litrów mleka (plus zsiadłe z Biedry)? Taka chysta na kilogramowy wystarczy? Czy lepiej kupić kilka chust mniejszych?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386199
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile wychodzi twarogu z 5 litrów mleka

 

Z 5 l wyjdzie tak z 1,20 kg i ze 150 g ricotty ;)


 

 

ale ser dalej ma taki piasek w smaku, i on pozniej jest wyczuwalny w serniku.

 

Ja tam nie jestem wybredny :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386204
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tam nie jestem wybredny
 

 JA jednak chcialabym nie miec tego posmaku. Wiesz, ja od kilku dopiero lat nauczylam sie jesc winogrono ze skorka  :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386206
Udostępnij na innych stronach

Czyli wychodzi na to że lepiej kupić ze 3 chusty po 0,5 kg ... 


A dodawał ktoś do mleka chlorek wapnia przy robieniu twarogu?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386209
Udostępnij na innych stronach

Czyli wychodzi na to że lepiej kupić ze 3 chusty po 0,5 kg ...

 

Zależy jakie masz mleko, mi tak wychodzi jak gorsze mleko to wyjdzie mniej. Jeszcze dodam że tyle mi wyszło po zebraniu śmietany.

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386211
Udostępnij na innych stronach

:) jedna wystarczy (tylko nie wiem na jaką wagę mam chustę),jak za raz się nie mieści to wieszam i jak trochę odcieknie to dokładam (wcześniej to co zostało przelewam na gęste sito).

 

Dzisiejsze wędzenie,chłodno to ze śniadaniem przeniosłem się do domu (rzodkiew w tym roku marna,sucha jesień) :):tongue:

 

post-41869-0-77189900-1417079022_thumb.jpgpost-41869-0-05934700-1417079033_thumb.jpg

 

post-41869-0-85636900-1417079040_thumb.jpgpost-41869-0-39018400-1417079049_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386214
Udostępnij na innych stronach

 

 

chłodno to ze śniadaniem przeniosłem się do domu

 

To normalnie jesz na dworze :D A śniadanko super to złote w szklance najbardziej lubię ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386223
Udostępnij na innych stronach

:) jesteśmy w temacie twarogu to, można go jeszcze naszpikować czosnkiem , obsypać ziołami i na koniec uwędzić :):tongue:

 

post-41869-0-93167200-1417111218_thumb.jpgpost-41869-0-00688700-1417111280_thumb.jpg

 

post-41869-0-66772300-1417111290_thumb.jpgpost-41869-0-16804300-1417111303_thumb.jpg

 

post-41869-0-97280500-1417111312_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386350
Udostępnij na innych stronach

Ślinka leci :D:clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386362
Udostępnij na innych stronach

GRzegorz tak  wspaniale wyglada ten ser http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386431
Udostępnij na innych stronach

Kurcze jakie wiązanie... normalnie wygląda jak choinka  :) 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386435
Udostępnij na innych stronach

I to się jje z tym rożkiem? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386456
Udostępnij na innych stronach

:) Sławek,miałeś rację z tą chustą :)  do ostatniego sera użyłem chusty,ser jest gładki i lepiej odciśnięty.

 

Teraz w kuchni są trzy sery,każdy w innej fazie technologicznej :)

 

post-41869-0-87247400-1417171218_thumb.jpgpost-41869-0-23335800-1417171227_thumb.jpg

 

post-41869-0-22190100-1417171233_thumb.jpgpost-41869-0-48827100-1417171241_thumb.jpg

 

post-41869-0-25624700-1417171249_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386561
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sławek,miałeś rację z tą chustą
Ha, i mnie się czasem uda czymś "starego" wygę zaskoczyć  :D  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386565
Udostępnij na innych stronach

:) jak zaczynałem przygodę z serami i miałem formy ,,samoróbki,, to zawsze wyścielałem gazą (o czymś takim jak chusty to nie wiedziałem) myślałem,że formy oryginalne są tak spasowane,że chusta się nie zmieści ale jak widać producent form zastosował takie pasowanie,że jest OK. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386570
Udostępnij na innych stronach

Mi troszkę czasu zajęło zanim nauczyłem się tak układac chustę żeby fałd i zagięć nie było. Okazało się że wystarczy jak przekręcasz ser umieścić go na chuście, unieść za rogi jak do odciekania i wtedy na wierzch ładnie założyć dekiel dociskowy. Jak już dekiel założony to mocno sciągam chustę i wtedy bardzo ładnie całość wchodzi w formę. Najwięcej zagięć było jak pakowałem dekiel do formy z włożoną chustą  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386572
Udostępnij na innych stronach

:) wyścieliłem chustę,włożyłem masę serową,włożyłem dekiel, za rogi i boki uniosłem chustę do góry i pod prasę.Po kilku godzinach 2-3 wyjąłem ser,ułożyłem chustę w formie,włożyłem odwrócony ser i pod prasę,po kilku godzinach wyjąłem ser,chustę też,ser odwróciłem i pod prasę do dziś 11h. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386587
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.