ANNAM Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3001 Opublikowano 26 Listopada 2014 Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem, tylko daje juz teraz nie sklepowe a swojsie, ktore maokraglo sie kwasi. Grzegorz serek wyglada wspaniale . chyba moja chuste musze zeszyc na rozek. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3002 Opublikowano 26 Listopada 2014 Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg A czy może być kefir zamiast zsiadłego mleka ? Albo jogurt ? Od razu Ci mówię - Nie bo to jest inny zestaw kultur zakwaszających. Po czym to wnoszę - po korbaczach które robię. W przepisie jest napisane że należy mleko zakwasić mlekiem zsiadłym, a ja tak jak Ty poszedłem na łatwiznę, mówię a co mi tak mleko zsiadłe, jogurt, kefir jeden pies - tylko po tym korbacze mi nie wyszły i wyciepałem całą masę do kosza. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3003 Opublikowano 27 Listopada 2014 Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem ANNAM, kwaśne mleko to ani zsiadłe mleko, ani kefir, ani jogurt. Czemu piszesz "Rowniez robie moj z kwasnym mlekiem" Napisz coś więcej. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3004 Opublikowano 27 Listopada 2014 Dyzio, kiedys kupilam gotowe mlekosziadle w sklepie aby miec wiecej, zaprawilam nim mleko i tym sposobem mam " swoje kwasne mleko". Zobacz u mnie w temacie, pokazywalam tam twarog wlasnie robiony tak jak Grzegorz opisuje. Najprostrzy najsmaczniejszy, tak uwazam i nie za kwasny, co dla mnie jest wazne. Mam pytanie do Grzgorza, bo nie probowalam, czy mozna trwarog przechowac dluzej, mam na mysli kilka tygodni. Probowalam mrozic, jednak robi sie piaskowy w konsystencji. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3005 Opublikowano 27 Listopada 2014 Dzięki za rozjaśnienie. Teraz już wiem co miałaś na myśli. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3006 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Aniu,oczywiście jak tylko twaróg jest odpowiednio odciśnięty to po wyjęciu z chusty od razy foliuję,leży w lodowce nawet kilka tygodni. tylko musisz mieć pakowarkę w której jest opcja,że TY decydujesz kiedy zgrzać bo inaczej to będziesz miała ,,blina,, Edytowane 27 Listopada 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3007 Opublikowano 27 Listopada 2014 ziomek,musisz mieć w domu dużo rożnych ,, bakterii ,, żeby mleko szybko się zsiadło bo inaczej to tylko z kwaśnieje i twaróg będzie kwaśny.Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg U mnie latem mleko stawiam w kuchni i po 2 dniach mam zsiadłe teraz to dłużej trwa Probowalam mrozic, jednak robi sie piaskowy w konsystencji. Ja jak mam więcej to zamrażam i po rozmrożeniu dodaję troche śmietany. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3008 Opublikowano 27 Listopada 2014 Grzegorz dziekuje . Ja wiem, jak moja prosta zgrzewarke zmusisc do grzakie kiedy ja chce Zrobie tak jak mowisz, zaraz po odcisnieciu, troche mocniejszym zafoliujej. Ja jak mam więcej to zamrażam i po rozmrożeniu dodaję troche śmietany. azyl, ale ser dalej ma taki piasek w smaku, i on pozniej jest wyczuwalny w serniku. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3009 Opublikowano 27 Listopada 2014 Zamawiam właśnie chusty do klinków. Ile wychodzi twarogu z 5 litrów mleka (plus zsiadłe z Biedry)? Taka chysta na kilogramowy wystarczy? Czy lepiej kupić kilka chust mniejszych? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3010 Opublikowano 27 Listopada 2014 Ile wychodzi twarogu z 5 litrów mleka Z 5 l wyjdzie tak z 1,20 kg i ze 150 g ricotty ale ser dalej ma taki piasek w smaku, i on pozniej jest wyczuwalny w serniku. Ja tam nie jestem wybredny Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3011 Opublikowano 27 Listopada 2014 Ja tam nie jestem wybredny JA jednak chcialabym nie miec tego posmaku. Wiesz, ja od kilku dopiero lat nauczylam sie jesc winogrono ze skorka Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3012 Opublikowano 27 Listopada 2014 Czyli wychodzi na to że lepiej kupić ze 3 chusty po 0,5 kg ... A dodawał ktoś do mleka chlorek wapnia przy robieniu twarogu? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3013 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Czyli wychodzi na to że lepiej kupić ze 3 chusty po 0,5 kg ... Zależy jakie masz mleko, mi tak wychodzi jak gorsze mleko to wyjdzie mniej. Jeszcze dodam że tyle mi wyszło po zebraniu śmietany. Edytowane 27 Listopada 2014 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3014 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) jedna wystarczy (tylko nie wiem na jaką wagę mam chustę),jak za raz się nie mieści to wieszam i jak trochę odcieknie to dokładam (wcześniej to co zostało przelewam na gęste sito). Dzisiejsze wędzenie,chłodno to ze śniadaniem przeniosłem się do domu (rzodkiew w tym roku marna,sucha jesień) Edytowane 27 Listopada 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3015 Opublikowano 27 Listopada 2014 chłodno to ze śniadaniem przeniosłem się do domu To normalnie jesz na dworze A śniadanko super to złote w szklance najbardziej lubię Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3016 Opublikowano 27 Listopada 2014 jesteśmy w temacie twarogu to, można go jeszcze naszpikować czosnkiem , obsypać ziołami i na koniec uwędzić Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3017 Opublikowano 27 Listopada 2014 Ślinka leci Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3018 Opublikowano 27 Listopada 2014 GRzegorz tak wspaniale wyglada ten ser http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3019 Opublikowano 27 Listopada 2014 Kurcze jakie wiązanie... normalnie wygląda jak choinka Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3020 Opublikowano 27 Listopada 2014 I to się jje z tym rożkiem? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3021 Opublikowano 28 Listopada 2014 Sławek,miałeś rację z tą chustą do ostatniego sera użyłem chusty,ser jest gładki i lepiej odciśnięty. Teraz w kuchni są trzy sery,każdy w innej fazie technologicznej Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3022 Opublikowano 28 Listopada 2014 Sławek,miałeś rację z tą chustą Ha, i mnie się czasem uda czymś "starego" wygę zaskoczyć Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3023 Opublikowano 28 Listopada 2014 jak zaczynałem przygodę z serami i miałem formy ,,samoróbki,, to zawsze wyścielałem gazą (o czymś takim jak chusty to nie wiedziałem) myślałem,że formy oryginalne są tak spasowane,że chusta się nie zmieści ale jak widać producent form zastosował takie pasowanie,że jest OK. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3024 Opublikowano 28 Listopada 2014 Mi troszkę czasu zajęło zanim nauczyłem się tak układac chustę żeby fałd i zagięć nie było. Okazało się że wystarczy jak przekręcasz ser umieścić go na chuście, unieść za rogi jak do odciekania i wtedy na wierzch ładnie założyć dekiel dociskowy. Jak już dekiel założony to mocno sciągam chustę i wtedy bardzo ładnie całość wchodzi w formę. Najwięcej zagięć było jak pakowałem dekiel do formy z włożoną chustą Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3025 Opublikowano 28 Listopada 2014 wyścieliłem chustę,włożyłem masę serową,włożyłem dekiel, za rogi i boki uniosłem chustę do góry i pod prasę.Po kilku godzinach 2-3 wyjąłem ser,ułożyłem chustę w formie,włożyłem odwrócony ser i pod prasę,po kilku godzinach wyjąłem ser,chustę też,ser odwróciłem i pod prasę do dziś 11h. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/121/#findComment-386587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.