Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zawiesiłem nad kuchnią w kuchni ( jak by to nie zabrzmiało) , przed nowym rokiem była w loszku tam mam 4-6 0C. Z zewnątrz jest OK. Smalec z przyprawą, sprawa oczywista.

Widocznie musi czekać , ojej jak ja tego nie lubię :grin:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-195188
Udostępnij na innych stronach

:grin: Tomku bardzo dobrze,że wisi teraz w kuchni :grin: ale do czasu kursu jak powisi w kuchni to trzeba będzie ją rąbać :grin: myślę,że teraz powinna wrócić do loszku :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-195325
Udostępnij na innych stronach

Czyli zmieniam jej otoczenie :grin: i niech "wisi" w głębokimi ciemnym loszku. :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-195328
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj w trakcie wędzenia :grin: decyzja robię nową wędzarnię :grin: dzisiaj rano zakup materiałów :grin: 9h rozpoczęcie prac a o 13 pierwszy dym.Drewno schnie w tartaku i czekam na telefon po odbiór gotowej drewnianej wędzarni.Przywożę, stawiam na fundamencie i do dzieła :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196049
Udostępnij na innych stronach

Kurde jak bym ja trawnik przed blokiem "przerobił" to by wiara patrzyła :grin: :grin:

 

Grzegorz dziękuje za super pokaz jak można Dla mnie i wielu to kolejna lekcja

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196052
Udostępnij na innych stronach

Witam grzegorz565 kanał który zrobiłeś ma ponad 3 m :question:czy się mylę :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196057
Udostępnij na innych stronach

:grin: 3 rury po 70cm =210cm + palenisko 40cm :grin: to jest 3 wędzarnia którą zrobiłem i kanały robię 2-3m.Mi taki typ wędzarni najlepiej odpowiada,może dlatego,że w innych nie wędziłem :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196090
Udostępnij na innych stronach

Stary, dobry, wypróbowany sposób na wędzenie :!:

Tak zawsze wędzili leśnicy, myśliwi....

 

 

Super :!: :lol: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196257
Udostępnij na innych stronach

wędzarni najlepiej odpowiada,może dlatego,że w innych nie wędziłem

A może dlatego ,że przy krótszym kanale ciężko wędzić na zimno?. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196258
Udostępnij na innych stronach

:grin: Arku :grin: to też argument :grin: w takim typie wędzarni nigdy nie miałem skuchy, bardzo łatwo utrzymać stałą jaką chcę temperaturę.Jak chcę w tym samym czasie wędzić boczki i słoninę one mogą i potrzebują wyższej temperatury to wieszam bliżej ściany tylnej wędzarni(tam jest wyższa temperatura)kiełbasy,polędwiczki od ściany bliżej paleniska.Myślałem o wyprowadzeniu kanału na środku i zastosować deflektor ale wtedy była by równa temperatura w wędzarni takie rozwiązanie jest dobre jak się wędzi jeden gatunek i typ wędlin(do Moich wyrobów potrzebuję różnych temperatur w trakcie tego samego wędzenia) :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196284
Udostępnij na innych stronach

w takim typie wędzarni nigdy nie miałem skuchy, bardzo łatwo utrzymać stałą jaką chcę temperaturę

Ja właśnie z tego powodu taką mam,tylko palenisko mam nie na ziemi, ale zastosowałem zbiornik stalowy i komorę drewnianą taką jak planujesz.Mój kanał ma 1,5m+zbiornik 0,7m.Rura na zewnątrz ,nieocieplona.Wędzi się wspaniale,czy to zimą czy latem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196285
Udostępnij na innych stronach

Witam grzegorz565 jaka jest średnica rur ,których użyłeś na kanał dymny ,więcej niż 20 cm :question:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196313
Udostępnij na innych stronach

:grin: 20cm,szukałem po złomowiskach rur metalowych od kanałów węntylacyjnych ale nie znalazłem.Nie wiem czy ta kamionka od temperatury nie popęka :grin: Ostatnio jak robiłem wędzarnie to takie rury zastosowałem i było OK. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196334
Udostępnij na innych stronach

:grin: grzegorz565 raczej nie będzie problemu z pękaniem :grin: rozpalając będziesz nagrzewał też ziemię wokół rury, one pękają gdy je rozgrzejesz od środka a na zewnątrz są narażone na niskie temperatury :grin: miałem taki problem z podobnymi kamionkami :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-196373
Udostępnij na innych stronach

:grin: Pozostałości po Świętach :grin: dzisiaj ma przyjechać nowa nadziewarka do kiełbas :grin: jutro lub w czwartek trzeba coś zapeklować na kiełbasy :grin: wędzenie oczywiście w nowej wędzarni :grin:

 

[ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 10:00 ]

:grin: zapakowałem do woreczków próżniowych i zamroziłem :grin: zawsze jak mroziłem w zwykłych woreczkach lub w folii to wędliny były po jakimś czasie mocno oszronione :sad:a po takim zapakowaniu :question: :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197257
Udostępnij na innych stronach

nadziewarka przyjechała

Witam Cię Grzesiek,napiszesz jak sprawuje się ta nadziewarka i czy warto zainwestować w taką maszynę? Pozdrawiam :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197335
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj wymyśliłem takie danie;ciasto francuskie,cukinia,marchew,seler,por,burak czerwony,cebula,czosnek,imbir,kawałek pieczeni rzymskiej.Przyprawi,pieprz,ziele,kmin rzymski,owoc kopru włoskiego rozbiłem w możdzierzu,sól.Składniki pokroiłem w kostkę,zacząłem smażenie od marchwi,selera i buraka,następnie dodałem resztę składników.Pieczenie 200*C 25min.Podałem z ajwarem i majonezem. :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197356
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, mam taką samą.... rewelka, zobaczysz.... :)

Ps. wcale nie jest za duża, zobaczysz.... :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197361
Udostępnij na innych stronach

:grin: Gastrotech tel.606 417 498 610zł.+35zł przesyłka.Wygląda i wykonana dobrze. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197384
Udostępnij na innych stronach

Widziałem taką na portalu aukcyjnym.

http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-hendi-pionowa-7l-promocja-i2050746360.html

Wydaje mi się ,że taka sama. :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197387
Udostępnij na innych stronach

Mam za sobą od końca września ok 500-600 kg farszu wyciśniętego przez nią i nic takiego się nie dzieje... Ostatnio przy nadziewaniu Francków Koszowych z 7 kg farszu, na zewnątrz wydostało się ok pół łyżki stołowej górą, pomiędzy uszczelką, a tłokiem/lub cylindrem. Farsz bez dodatku wody, twardy ... przy zwykłej kiełbasce nie cała łyżka nazbiera się po ok 50 kg wyciśniętego ... od początku ją polecałem ...moja kosztowała 700 z przesyłką ... :???:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/24/#findComment-197388
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.