Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: wczoraj wędziłem(bardzo lekko) nowy sposób zapeklowania szynek i polędwicy.

 

Jutro zawinę w tetrę i schowam na kilka dni do lodówki jak się lekko schłodzi w garażu to wyjmę.

 

Jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie.

 

Kiełbasa ścinkowa bez zmian. :grin:

 

Pod koniec miesiąca pierwsza degustacja. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-235938
Udostępnij na innych stronach

:grin: szynki i polędwica złapały odpowiedni kolor i teraz leżą w lodówce, codzienna obserwacja (wąchanie i dotykanie) :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236041
Udostępnij na innych stronach

:grin: szynki i polędwica złapały odpowiedni kolor i teraz leżą w lodówce, codzienna obserwacja (wąchanie i dotykanie) :grin:

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

A mnie wystarczyło by tylko dotknąć. :thumbsup: :thumbsup: :lol:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236064
Udostępnij na innych stronach

:grin: zwróćcie uwagę na równo uwędzone szynki i polędwicę na całej długości tak samo, cienka kiełbasa zdjęcia wyżej.

 

Tak uwędzone wędliny będą równomiernie dojrzewać. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236072
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, rewelacyjnie jak zawsze , nawet "jajka" :grin: szyneczki i polędwice super :clap: , ja juz niedługo tez zaczynam dojrzewające pogoda sprzyja

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236287
Udostępnij na innych stronach

:grin: coś na deser :thumbsup: naleśniki z wiejskiego mleka z twarogiem i śmietaną.Oczywiście do tego tegoroczne maliny :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236463
Udostępnij na innych stronach

:grin: Podczas wyjazdu z Jastarni 29 sierpień kupiłem wędzonego łososia na zimno.Po przyjeździe do domu pokroiłem na kawałki i zapakowałem próżniowo.

 

Dzisiaj otworzyłem ostatni kawałek :grin: smak i zapach nic nie odbiega jak w dniu pakowania :thumbsup: :grin:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236695
Udostępnij na innych stronach

W taki sposób zachowuję kawałeczek wędzonej ryby - miecz, dla dostawy na zlot. Spodziewam się po bardzo malutkim kawałeczku uda się spróbować wszystkim. :rolleyes:

Przepraszam za off top

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236702
Udostępnij na innych stronach

:grin: To już chyba ostatni taki piękny dzień tego lata.

 

Ugotowałem zupę rybną i warzywa z patelni grillowej.

 

W ogrodzie bardzo smakowało :thumbsup: :lol:

 

Zaraz jadę do rzeźni po mięso,jutro z rana peklowanie. :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236970
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz czy można prosić o przepis na zupę rybną ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236982
Udostępnij na innych stronach

:grin: gotujesz rybę 0,5h,wyjmujesz i obierasz.Do wywaru wkładasz warzywa pocięte w słupki (seler,pietruszkę,marchew)ja jeszcze daje 2 kostki rosołowe,pieprz i ziele rozbijam w moździerzu,gotuję 0,5h,w tym czasie szkle cebule i paprykę pociętą w kostkę i łączę wszystkie składniki.Można dodać pocięte na koniec paluszki krabowe mrożone 0.2mm.

Smacznego.

 

Dzisiaj bardzo mocno ociepliło się w garażu tem. skoczyła do 22*C.Teraz przeniosłem kiełbasę ścinkową do lodówki w domu.(robiłem tydzień temu) :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237019
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj podczas peklowania mięsa wymyśliłem takie danie z mizdry i warkocza.

 

Z dodatkiem warzyw jakie miałem w domu;marchew,seler,cebula,czosnek,papryka słodka i ostra,cukinia,imbir,pomidory z puszki. Z ogrodu;rozmaryn,lubczyk,bazylia zielona i fioletowa,por,nać selera,mięta sałatkowa. :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237120
Udostępnij na innych stronach

:grin: tydzień temu w środę wędzone :grin: pora zajrzeć jak dojrzewają szynki :grin:

 

Boczek i tą właśnie rozciętą szynkę przywiozę do Gąsiorowa,ścinkówka może już też będzie jadalna :grin:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237266
Udostępnij na innych stronach

:grin: nastawiłem miętówkę :grin:

 

Jajeczka na cebuli,czosnku,pomidorze i papryce :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237458
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, tyle pięknych zdjęć i tyle pomysłów, że nie wiem na czym oko zahaczyć :clap: ta kiełbasa ścinkowa chyba jest debeściak :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237466
Udostępnij na innych stronach

:grin: Hahar :question: co to znaczy gotowaną,możesz rozwinąć temat.

 

Masz na myśli sok :question:

 

Sok już zrobiony.Robiłem go dwa razy ,,pierwszy i ostatni,, :grin: strasznie ma silny barwnik,problemy z myciem po wyciśnięciu soku. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237527
Udostępnij na innych stronach

Ja ze swojej strony mogę polecić taki przepis na nalewkę, jak na razie nikt nie narzekał...

 

 

-1 kg owoców aronii

-200 szt liści wiśni

 

Owoce aronii i liście zalać 1,5 l wody i gotować przez ok 0,5h na małym

ogniu.

Odcedzić, ostudzić i dodać:

-1 kg cukru,

-0,75 l spirytusu,

-2,5 dkg kwasku cytrynowego (opcjonalnie).

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237534
Udostępnij na innych stronach

Nalewka Aroniowa

 

Składniki:

1,5kg aronii

30 liści z wiśni z ogonkami

2 l wody

1 kg cukru

1 l spirytusu 95%

20 g kwasku cytrynowego

 

Sposób wykonania:

Umyte i oczyszczone owoce i liście zalać wodą i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Odcedzić, wsypać cukier i kwasek, zagotować. Po ostygnięciu dolać spirytus. Rozlać do butelek.

 

Dojrzewa 6 miesięcy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237656
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dziękuję WAM za przepisy już teraz za późno ponieważ zalałem spirytusem.A czy można jeszcze same liście teraz zagotować i dalej zrobić jak proponujecie.

 

Na drugi rok tak zrobię. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237706
Udostępnij na innych stronach

Czy teraz można dodać wywar z liści ... nie mam pojęcia :question: ale pomysł ciekawy....

Zawsze można spróbować z częścią....

W innym przepisie (podobnym do tego co podałem) mam aby po zagotowaniu aronii z liśćmi wiśni zostawić to na noc i dopiero odcedzić, tak robiłem w tym roku i wywar wydaje się być mocniejszy.

Tak przy okazji to wywar po odcedzeniu i dodaniu cukru jest to... pyszny soczek :thumbsup:

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237766
Udostępnij na innych stronach

:grin: waldero,liście na pewno dodam za kilka dni :grin:

 

Wędliny pakowane na początku sierpnia,smak i zapach bdb :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237850
Udostępnij na innych stronach

Wędliny pakowane na początku sierpnia

Z zamrażarki ,czy z lodówki?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-237858
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.