grzegorz36 Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Listopada 2006 mam wątpliwości planuję przed kiełbaską uwędzić szyneczki( bez kości) proces nr 00002 :!: poczytałem przepisy i nie wiem co wybrać :rolleyes: może ktoś mi podrzuci pomysł na coś sprawdzonego i prostego do wykonaniamama na myśli :idea: przygotowanie i peklowaniegrzegorz Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Listopada 2006 Natrzyj szyneczkę (max koło 1,5 kg) peklosolą 20 - 21 g / 1 kg, wsadz do worka foliowego i ściśle zawiń na 8 - 10 dni i do lodówki.Po tym czasie wyciągnij i powies w kuchni do obeschnięcia 12 godzinPotem do wędzarni 40 - 45 st, średni dym, 5 (0,8 kg) - 8 (1,5 kg) godzinŚredni dym to taki co widać wędzonkę na 1 metr :lol: WszystkoProściej się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Listopada 2006 A ja przekornie polecałbym oprzeć się np. na tym przepisie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21 moje "ale":-peklowanie suche da mniej soczysty wyrób ( choć nieco bardziej trwały)-wątpliwości co do szczelnego zamykania mięsa w worku na 10 dni - o czym już kilkakrotnie dyskutowaliśmy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2006 Popieram Abratka. Można przy okazji nabrać sporo niezbędnego doświadczenia.Osobiście nie polecam peklowania w warunkach bez dostępu powietrza, szczególnie przy peklowaniu suchym. Ale sa rózne szkoły. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Listopada 2006 Abratek, rozmawiałem z Panią technolog na zlocie i niestety zaprzeczyła Twoim sugestią - soory.Wręcz nawet jeżeli cokolwiek robić na "sucho" zaleciła takowe ze względu żeby nic się nie dostało do mięsa.Ja robie wszystko w workach i jeszcze kompresorem odsysam powietrze (ale można i w inny sposób) i wychodzi za każdym razem OK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Listopada 2006 Witaj DYMEK - W swojej pracy zawodowej nigdy nie spotkałem się z peklowaniem w workach bez dostepu powietrza lub w minimalnej prożni . Ale to nie znaczy że jestem temu przeciwny każdy z nasz robi jak mu pasuje ale sprobój w warunkach wiejskich tak zapeklowac mieso o temp 12- 15stC i mieć do dyspozycji piwnicę o temp 12st CPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2006 rozmawiałem z Panią technolog na zlocie i niestety zaprzeczyła Twoim sugestiąale masz na myśli zamykanie w worze czy wybór sposobu peklowania? -oczywiście nie zamierzam podważać autorytetu Pani technolog Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 9 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2006 drodzy koledzy profesjonaliści,z uwagą obserwuje waszą dyskusjęale ja jestem amator ( uczeń a właściwie przedszkolak wędzarniczy :!: :!: )proszę o "prosty" przepis z uwzględnieniem "MOKREGO" peklowania ( to juz za nami wyszło nieżle )na suche, lub mieszane przyjdzie czas :idea: chłopaki :!: :!: my dopiero zaczynamy ( proces 00002)nie chciał bym wywołac poruty naforumpozdrawiamy grzegorz Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Listopada 2006 Abratek dał Ci namiar. Zrób to, a nie będziesz żałował. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Listopada 2006 Ratunku!!! Godzinę temu dostałem od kolegi kilka wyrobów na spróbowanie "w ramach wymiany" :grin: wszystkie wyroby (kiełbasa,kaszanka,boczek,polędwica) są super.Ale w zamieszaniu nie wspomniał,że szynka nie parzona :???: Moja babujaga szyneczkę poporcjowała na 4 - a tu :???: surowizna.Ja bym tam taką zeżarł, ale moja rodzinka - :tongue: Może wykonać parzenie w piekarniku , na sucho ? Szynkę pociętą na cztery parzyć w wodzie to chyba "niekuniecznie" :tongue:Sprawa pilna :!: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Listopada 2006 Wsadź do szczelnego i ciasnego woreczka (dodatkowo w miejscu przekroju możesz taśma przykleić kawałki folii) i parz jak normalną szynkę.Powinno wyjść.Kiedyś tak tez musiałem zrobić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Listopada 2006 Dzięki Maxell Ewcia wzięła sprawę w swoje łapki. Właśnie kombinuje na 4 sposoby ( bo ma 4 kawałki) :wink: -parzenie w wodzie bezpośtrednio - parzenie w folii -w/g porady Maxella - w piekarniku - i coś tam jeszcze w jakimś garnku - sam nie wiem co tam kombinuje. :???: lepiej się nie błąkać po kuchni ,bo jeczcze ścierą oberwę Niech się babujaga bawi :devil:O wynikach zameldujępzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Listopada 2006 Dziadek – da się zrobić to nawet na wsi, byle by była zamrażarka do mrożenia „wkładów chłodniczych”.Sam właśnie jestem już od dłuższego czasu na wyjeździe i jakoś sobie poradziłem.Co prawda peklowałem tylko 3 dni, ale proces da się prowadzić dłużej, jedyna upierdliwość to 2 do 3 razy dziennie wymiana wkładów (zależy od warunków zewnętrznych – miejsca gdzie stoi pudłu styropianowe z peklowanym mięsem.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Listopada 2006 dymek -napisał wsadz do worka foliowego i ściśle zawiń na 8 - 10 dni i do lodówki Średni dym to taki co widać wędzonkę na 1 metr Taką metodę stosuje sie do szynki Gruzińskiej przy dokładnej znajomości procesu technologicznego. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Listopada 2006 Taką metodę stosuje sie do szynki Gruzińskiej przy dokładnej znajomości procesu technologicznego... a można poprosić o przepis na szynkę gruzińską. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Listopada 2006 Bagno Wybacz,ale nie posiadam dokładnego przepisu próbowałem kiedyś zrobić i wyszła kaszana tz.szajs Bagno jadłem u znajomych taką szynkę tj.Nie samowity smak . Opowiadała mi babcia tych znajomych jak się robi ale musiała mi dać nie dokładny przepis. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Listopada 2006 Fentel, napisz, jak sobie poradziliście z parzeniem wędzonki?Pozdrowionka dla rodzinki. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Listopada 2006 Fentel, napisz, jak sobie poradziliście z parzeniem wędzonki?Witam! (Dla OGÓŁU przypominam, że sprawa dotyczy szynki którą dostałem od kolegi, a po porcjowaniu okazało się,że nie parzona) Całe szczęście, że była mała ( 0,8kg) - to nie szkoda. Moja Ewcia zrobiła 4 eksperymenty: 1) parzenie bezpośrednio w wodzie - wyszła za sucha 2) parzenie w wodzie zawinięta w woreczek foliowy - chyba za krótko -lekko surowa w środku. 3) podpieczona w piekarniku - za sucha 4) w piekarniku zawinięta w folię aluminiową- nawet dobra. P.s. Osobiście wędzę szynki i balerony 2 dni - są super nawet bez parzenia. :grin: pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/372-szynka-w%C4%99dzona-i-parzona/#findComment-5148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.