Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest wiele postow na temat czasu wedzenia szynki,w sumie nie wiem jak dlugo mam ja wedzic?

Poczytaj to http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173&page=4 i to http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173&page=5 to też http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173&page=6

 

W ten sposób wędziłem już trzy razy jutro będzie czwarty :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106357
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

4 godziny

4 godz. łącznie z osuszaniem :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106360
Udostępnij na innych stronach

Dzieki bardzo ale powieccie mi po waszych doswiadczeniach

-Czy szynke po uwedzeniu trzeba parzyc?Bedzie wedzona-parzona ja tak to rozumiem

Czy po wedzeniu lepiej powiesic niech ocieknie osuszy sie i jesc ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106362
Udostępnij na innych stronach

przy podanym czasie i temp trzeba parzyć. szynka wewnątrz po parzeniu ma mieć między 68 a 72 stopnie,

jak będziesz wędził w 60 stopniach to jak produkt ma osiągnąć 72

 

Zbój Madej podał Ci linki

miłej lekrury

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106363
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej poczytaj sobie od początku do końca co Dziadek napisał i do tego się zastosuj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 :smile:

 

Ja robię tak jak Dziadek pisze i mam co jeść :cool:

 

http://img705.imageshack.us/img705/1031/obraz148k.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106365
Udostępnij na innych stronach

Ja robię tak jak Dziadek pisze i mam co jeść

A jakiej urody nabrały Twoje wędzonki :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106373
Udostępnij na innych stronach

A jakiej urody nabrały Twoje wędzonki :clap:

Ostatnio jakoś tak mi się udają :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106374
Udostępnij na innych stronach

ja wędzę na tzw. "czuja" :lol: :lol: :lol:

ani nie trzymam się sztywno czasu, ani temperatury,

nie dorobiłem się jeszcze termometru :sad:

 

ale jakoś mi się udaje do tej pory :cool:

kiedyś nie było termometrów w chatach naszych Dziadów, a wspominamy te wyroby, bo krążą o nich legendy :grin:

JACK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106376
Udostępnij na innych stronach

kiedyś nie było termometrów w chatach naszych Dziadów, a wspominamy te wyroby, bo krążą o nich legendy :grin:

Nasz gł . technolog Bagno potrafi tez określić temperaturę w batonie lub szynce z dokładnością 1-2st C bez tradycyjnego termometru

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106387
Udostępnij na innych stronach

Ja też specjalnie nie trzymam się sztywno reguł i jeszcze wędzonek nie skopałem, a smak :thumbsup: określa prędkość z jaką muszę szykować następne :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106404
Udostępnij na innych stronach

kiedyś nie było termometrów w chatach naszych Dziadów

Termometrów wprawdzie nie było, ale były specjalne konstrukcje wędzarni, które gwarantowały np. wędzenie w zimnym dymie.

Powiedzmy sobie szczerze, że doświadczenia wędzenia w "chatach" były raczej mizerne, ze względu na małą dostępność mięsa. Przed wprowadzeniem masowej uprawy ziemniaków w chłopskiej chacie ubijano 1 świnkę rocznie (i często tylko suszono jej mięso-rejony pólnocno wschodnie) a u tzw. komorników - żadnej. Natomiast przy dworach i klasztorach jak i siedzibach biskupich były specjalne wędzarnie oraz tzw "serniki" do produkcji serów.

To samo dotyczy np. rejonów bawarskich, gdzie w zimnym dymie, w dużych wędzarniach wędzono tradycyjne wędzonki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106451
Udostępnij na innych stronach

Nasz gł . technolog Bagno potrafi tez określić temperaturę w batonie lub szynce z dokładnością 1-2st C bez tradycyjnego termometr

Kto był w SDM ten wie o jaki chodzi :grin:

 

[ Dodano: Czw 25 Mar, 2010 12:26 ]

Termometrów wprawdzie nie było, ale były specjalne konstrukcje wędzarni, które gwarantowały np. wędzenie w zimnym dymie.

W domu mojej mamy, który budowali moi pra pra dziadkowie do tej pory jest taka wędzarnia. Z opowiadań mamy i ciotek wiem że przez cały rok trzymane były tam szynki i inne miesa, z których babcia chodziła i odkrawała kawałki mięsa. Jak będę w odwiedzinach i nie zapomnę aparatu to zrobię zdjęcia.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106466
Udostępnij na innych stronach

Hej witajcie ,czytalem lekture Dziadka na temat wedzenia szynek jest tam opisane bardzo dokladnie jak postepowac ale mam kilka pytan prosze o pomoc:

-jak wyciagne szynki z garnka po peklowaniu mam od razu osuszac w wedzarni czy powiesic na dworze do wyciekniecia a nastepnie wlozyc i osuszac bez dymu?

-Osuszanie i wedzenie odbywa sie w tej damej temperaturze45-55 stopni tylko osuszanie bez dymu?

-Parzenie wedlug przepisu na 1kg szynki 50 minut ,jesli mam 5kg szynek to mam parzyc calosc 250 minut?

-Do parzenia szynki osiagamy 100 stopni wkladamy szynke na 10 minut nastepnie zalewamy zimna woda aby schlodzic do 82 stopni i gotujemy dallej czy zostawiamy na wyloaczonym palniku przez 40 minut?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106479
Udostępnij na innych stronach

W domu mojej mamy, który budowali moi pra pra dziadkowie do tej pory jest taka wędzarnia. Z opowiadań mamy i ciotek wiem że przez cały rok trzymane były tam szynki i inne miesa, z których babcia chodziła i odkrawała kawałki mięsa. Jak będę w odwiedzinach i nie zapomnę aparatu to zrobię zdjęcia.

No to postaraj się nie zapomnieć aparatu.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106496
Udostępnij na innych stronach

musgrave, Nie sumujesz wag. Parzysz do największego kawałka mięsa, mniejsze w trakcie wyjmujesz.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106497
Udostępnij na innych stronach

-jak wyciagne szynki z garnka po peklowaniu mam od razu osuszac w wedzarni czy powiesic na dworze do wyciekniecia a nastepnie wlozyc i osuszac bez dymu?

-Do parzenia szynki osiagamy 100 stopni wkladamy szynke na 10 minut nastepnie zalewamy zimna woda aby schlodzic do 82 stopni i gotujemy dallej czy zostawiamy na wylaczonym palniku przez 40 minut

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106498
Udostępnij na innych stronach

jak wyciagne szynki z garnka po peklowaniu mam od razu osuszac w wedzarni czy powiesic na dworze do wyciekniecia a nastepnie wlozyc i osuszac bez dymu?

Wyjęte szynki z zalewy muszą koniecznie ocieknąć , ja zostawiam je na całą noc.

 

[ Dodano: Czw 25 Mar, 2010 15:10 ]

Do parzenia szynki osiagamy 100 stopni wkladamy szynke na 10 minut nastepnie zalewamy zimna woda aby schlodzic do 82 stopni i gotujemy dallej czy zostawiamy na wylaczonym palniku przez 40 minut

Zmniejsz maksymalnie dopływ ciepła i pilnuj temperatury.

 

[ Dodano: Czw 25 Mar, 2010 15:17 ]

musgrave,

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106499
Udostępnij na innych stronach

do 82 stopni i gotujemy dallej czy zostawiamy na wylaczonym palniku przez 40 minut

Dalej to już w tych 80 - 82 stopniach parzymy.

Czas zależy od wagi wędzonek.

Można ustawić tak ogień żeby temp się utrzymywała stabilnie lub sprawdzać temperaturę

co jakiś czas - jak opadnie poniżej 80 włączamy palnik czekamy aż wzrośnie do 83 i wyłączamy. I tak do końca :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106505
Udostępnij na innych stronach

witam jako ze jestem nowy to dalacze sie do tematu. duzo czytalem i nigdzie nie znalazlem az do tej pory a mianowicie chodzi o:

-do zalewy nie dodalem saletry (dalem sama sol zwykla kamienna) zalewe zrobiłem na 3 dni zgodnie z tabela dziadka i szyneczki pekluja się tam od rana.

 

Co zrobiić przygotować nowy roztwór czy po prostu pozostawić bez saletry?

Co się stanie z szynką jeśli nie dodalem saletry?

 

Pozdrawiam Jarosław

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106547
Udostępnij na innych stronach

Co się stanie z szynką jeśli nie dodalem saletry?

Zauważyłam, że w zasadzie odchodzi się od saletry ale myślę,że do peklowania jest potrzebna peklosól.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106550
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie dałeś saletry a peklujesz tylko 3 dni to zrób nastrzyk bo inaczej w środku będziesz miał kolor szaro -zielony a nie kolor mięsa.Możesz również dodać saletrę ale wtedy też proponuję nastrzyk ze względu na krótki czas peklowania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106551
Udostępnij na innych stronach

będzie równie dobra tylko kolorek będzie nie ten :grin:

 

nie mam doświadczenia co do wymiany solanki, nie wiem na ile dni jest zasolone, w takim wypadku chyba uwędziłbym bez saletry.

 

pozdrawiam

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/3/#findComment-106553
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.