Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zrobiłem pierwszą polska surową, lecz nie jestem zadowolony. Problem polega na tym że jest chyba za bardzo chuda za mocno uwędziłem(wędziłem olchą 2,5 godz. ma posmak gorzkawy)i po dwóch dniach przekroiłem żeby sprawdzić co wyszło to okazało się przy krojeniu ze flak:) jest trochę twardawy. Nie wiem czy to wina że za długo wędziłem, czy jelita zamoczyłem w zbyt zimnej wodzie. Jeszcze uważam że źle ją susze bo wisi w pokoju gdzie temp. jest co najmniej 22 stopnie .Szybko wysycha i może temu zrobiła się tak szybko z wierzchu twarda? Może kos coś doradzi :)Bardzo bym prosił o poradę >pozdrawiam:):)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/
Udostępnij na innych stronach

Chuda- być może wina samego składu mięsa (zależy jaką miałeś temperaturę w wędzarni )

Gorzkawy smak- nie wygrzana wędzarnia lub nie wysuszona kiełbasa w wędzarni przed puszczeniem dymu.

2,5 godziny wędzenia kiełbasy - czemu tak długo ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101305
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie,to był dopiero Twój pierwszy wyrób więc nic dziwnego że wszystko nie wyszło idealnie. Bardzo możliwe,że ma gorzkawy smak dlatego że zbyt długo moczyłes w zimnej wodzie. Z czasem dojdziesz do wprawy.
Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101312
Udostępnij na innych stronach

ma gorzkawy smak dlatego że zbyt długo moczyłes w zimnej wodzie

A co moczenie ma do gorzkiego smaku ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101313
Udostępnij na innych stronach

Bardzo możliwe,że ma gorzkawy smak dlatego że zbyt długo moczyłes w zimnej wodzie

:shock: :shock:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101314
Udostępnij na innych stronach

(więdziłem olchą 2,5 godz.

Porównałem to co napisałeś z przepisami ze strony gł. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=8 i nie bardzo mi się to zgadza ze sposobem wędzenia i osuszania (chyba że to z innego przepisu). To może być jedną z przyczyn niewłaściwego wysychania. A gorzkawość to pewnie niedosuszenie przed wędzeniem i zbyt szczelnie nakryta wędzarnia. Takie jest moje zdanie. Reżimów technologicznych niestety nie można zmieniać dowolnie.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101322
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem to złe osuszenie kiełbasy w wędzarni przed puszczeniem dymu.Jeśli na kiełbasie w czasie wędzenia pojawi się rosa to może być gorzka.Moczenie jelit nie ma tu nic do rzeczy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101342
Udostępnij na innych stronach

Witam! Dziękuje za wszystkie odpowiedzi na mój post i cenne porady. Gadałem jeszcze z pasjonatem swojskich wyrobów i twierdzi że twarde jelito po uwędzeniu i gorzkawy smak może być przyczyną tego że nie wygrzałem beczki w której wędziłem. Jeszcze raz dzięki za cenne porady i Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101349
Udostępnij na innych stronach

2,5 godziny wędzenia kiełbasy - czemu tak długo ?

Raczej czemu tak krótko ? ;-)

 

Cyt. przepis na kiełbasę polska surową:

6. Wędzenie:

Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez 1-1,5 dnia...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101355
Udostępnij na innych stronach

Cyt. przepis na kiełbasę polska surową:

Cytat:

6. Wędzenie:

Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez 1-1,5 dnia...

_________________

Wiem że tak jest w przepisie na polską surową. :)

Stwierdziłem że autor postu połączył przepisy z inną kiełbasą.

W przeciwnym przypadku podałby dłuższe czasy wędzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101359
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.