tamil Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam. Zrobiłem pierwszą polska surową, lecz nie jestem zadowolony. Problem polega na tym że jest chyba za bardzo chuda za mocno uwędziłem(wędziłem olchą 2,5 godz. ma posmak gorzkawy)i po dwóch dniach przekroiłem żeby sprawdzić co wyszło to okazało się przy krojeniu ze flak:) jest trochę twardawy. Nie wiem czy to wina że za długo wędziłem, czy jelita zamoczyłem w zbyt zimnej wodzie. Jeszcze uważam że źle ją susze bo wisi w pokoju gdzie temp. jest co najmniej 22 stopnie .Szybko wysycha i może temu zrobiła się tak szybko z wierzchu twarda? Może kos coś doradzi :)Bardzo bym prosił o poradę >pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lutego 2010 Chuda- być może wina samego składu mięsa (zależy jaką miałeś temperaturę w wędzarni )Gorzkawy smak- nie wygrzana wędzarnia lub nie wysuszona kiełbasa w wędzarni przed puszczeniem dymu.2,5 godziny wędzenia kiełbasy - czemu tak długo ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VipDelikatesy Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lutego 2010 Spokojnie,to był dopiero Twój pierwszy wyrób więc nic dziwnego że wszystko nie wyszło idealnie. Bardzo możliwe,że ma gorzkawy smak dlatego że zbyt długo moczyłes w zimnej wodzie. Z czasem dojdziesz do wprawy. Cytuj Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lutego 2010 ma gorzkawy smak dlatego że zbyt długo moczyłes w zimnej wodzieA co moczenie ma do gorzkiego smaku ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lutego 2010 Bardzo możliwe,że ma gorzkawy smak dlatego że zbyt długo moczyłes w zimnej wodzie :shock: :shock: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lutego 2010 (więdziłem olchą 2,5 godz.Porównałem to co napisałeś z przepisami ze strony gł. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=8 i nie bardzo mi się to zgadza ze sposobem wędzenia i osuszania (chyba że to z innego przepisu). To może być jedną z przyczyn niewłaściwego wysychania. A gorzkawość to pewnie niedosuszenie przed wędzeniem i zbyt szczelnie nakryta wędzarnia. Takie jest moje zdanie. Reżimów technologicznych niestety nie można zmieniać dowolnie. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lutego 2010 Moim zdaniem to złe osuszenie kiełbasy w wędzarni przed puszczeniem dymu.Jeśli na kiełbasie w czasie wędzenia pojawi się rosa to może być gorzka.Moczenie jelit nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tamil Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam! Dziękuje za wszystkie odpowiedzi na mój post i cenne porady. Gadałem jeszcze z pasjonatem swojskich wyrobów i twierdzi że twarde jelito po uwędzeniu i gorzkawy smak może być przyczyną tego że nie wygrzałem beczki w której wędziłem. Jeszcze raz dzięki za cenne porady i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Lutego 2010 2,5 godziny wędzenia kiełbasy - czemu tak długo ?Raczej czemu tak krótko ? ;-) Cyt. przepis na kiełbasę polska surową: 6. Wędzenie: Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez 1-1,5 dnia... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Lutego 2010 Cyt. przepis na kiełbasę polska surową: Cytat: 6. Wędzenie: Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez 1-1,5 dnia... _________________ Wiem że tak jest w przepisie na polską surową. Stwierdziłem że autor postu połączył przepisy z inną kiełbasą. W przeciwnym przypadku podałby dłuższe czasy wędzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal-duś Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam.Po prostu ją ukiśiłeś a z osuszania w takiej temp. nie rezygnuj tylko wydłuż.Pozdrawiam krajana. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3737-m%C3%B3j-pierwszy-wyr%C3%B3b/#findComment-101369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.