Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam Was

jak zawsze co roku zamawiam świnkę i zawsze jest to samo czyli mam ale nie większą niż 100 - 120kg mówi hodowca

jak chce większą to niestety nic z tego bo boi się że ja jej nie wezmę a on nie sprzeda jej do skupu za rozsądną cenę

w związku z tym mam pytanie: czy już nikt nie hoduje świnek a tylko chomiki?

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

nie jestem hodowcą i mogę się mylić, ale zdaje się że powyżej tej masy zaczyna się robić nieopłacalnie - karmić trzeba a przyrost niewielki i w dodatku więcej tłuszczu...

jak taki chętny zrezygnuje to potem trudniej sprzedać...

 

dobrym wyjściem jest jeśli to hodowca zaufany, dogadać się i wpłacić zaliczkę - będzie miał pewność że otrzyma kasę

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101594
Udostępnij na innych stronach

o i niezły pomysł i teraz tak będę gadał z hodowcami

ja się tłuszczu nie boję a nawet lubię smalec i słoninkę i jakoś żyję

kwestia tylko żeby to spalić czyli dużo pracy i po problemie

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101595
Udostępnij na innych stronach

Świnia ponad 120 kg przechodzi do innej klasy i jest skupowana za mniejsze pieniądze za kg. Więc trzeba dłużej karmić i taniej sprzedać, no to się nie opłaca.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101612
Udostępnij na innych stronach

Ja się znam na produkcji i wygląda to tak że powyżej 110 kg świnia zużywa więcej paszy na 1kg przyrostu masy ciała i produkcja mniej się opyla i nie jest tak że hoduje się chomiki tylko nikt nie pozwoli sobie na straty pieniędzy rolnictwo to teraz biznes a nie hobbystyczny chów jak się dogadasz z producentem i wpłacisz zaliczkę to na pewno bardziej ci świnkę utuczy. Karmienie świń ziemniakami też jest mało opłacalne jeżeli w ogóle jest i żaden zakład przetwórczy nie zapłaci za takie zwierzęta więcej niż za żywione w powszechnie przyjęty sposób. Na taką produkcje mogą się nastawić małe gospodarstwa któe mając klientów trochę an tym zarobią bo taka świnka musi być droższa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101625
Udostępnij na innych stronach

Na taką produkcje mogą się nastawić małe gospodarstwa któe mając klientów trochę an tym zarobią bo taka świnka musi być droższa.

Endriu83 - szacunek.

Gdyby tak opracować listę zaufanych rolników i wynegocjować zasady ustalania ceny za 1 kg żywca.

Żywiec przygotowany do uboju, przerwa w karmieniu...

A może by tak spróbować?.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101629
Udostępnij na innych stronach

Powiedz nam kolego jak długo obecnie

endriu83 napisał/a:

żywione w powszechnie przyjęty sposób

 

rosną tuczniki

Ostatnio dwa tuczniki zakupione u mojej ciotki ważyły 119 i 115 kg i wagę tę osiągnęły w niecałe pół roku .

Były największe w miocie liczącym 16szt, pozostałe będą dorastać jeszcze przez miesiąc, a jeden najmniejszy pewnie ze dwa. :shock:

 

 

Ja się znam na produkcji i wygląda to tak że powyżej 110 kg świnia zużywa więcej paszy na 1kg przyrostu masy ciała i produkcja mniej się opyla i nie jest tak że hoduje się chomiki tylko nikt nie pozwoli sobie na straty pieniędzy rolnictwo to teraz biznes a nie hobbystyczny chów

 

Cieszę się, że ktoś się zna na produkcji. :shock: W pewnym momencie życia tucznika dochodzi do tego, że w miejsce odkładania tkanki mięśniowej, zaczyna się odkładać tkanka tłuszczowa w postaci słoniny, otoki.

Koszt wytworzenia 1kg tłuszczu znacznie przewyższa energetycznie wyprodukowanie 1kg mięsa i przy wadze około 110 kg następuje ten moment. Dlatego chłop liczyć umie, szczególnie w Wielkopolsce i nie będzie tuczył dłużej. Natomiast z punktu widzenia przetwórcy kupowanie przetłuszczonych tusz też jest nie opłacalne - słonina kosztuje 2,5zł, szynka z kością 9zł. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101631
Udostępnij na innych stronach

widzę że wywołałem niezłą dyskusję ale dzięki temu wiem wszystko czemu jest tak a nie inaczej

stworzenie listy hodowców którzy hodują świnki według starych sposobów to niezły pomysł

tylko czy są jeszcze tacy w dobie przejścia z jakości na ilość

ja za słoninę w sklepie płacę 9 pln za kilogram a świnkę kupuje się pln /kg więc nie wiem na czym strata hodowcy oprócz oczywiście wydłużenia czasu hodowli

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101724
Udostępnij na innych stronach

szynka to powyżej 15 pln/kg

 

[ Dodano: Pią 26 Lut, 2010 07:04 ]

właśnie między innymi te ceny spowodowały moje zainteresowanie własnymi wyrobami

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101727
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ostatnio kupowałem połówkę bez głowy po 6,5 , z głową była po 6,20, cała szynka z kością 7,50, golonka 6,0 , słonina 6,00

 

Takie ceny były tydzień temu, teraz nieznacznie drgnęły.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101729
Udostępnij na innych stronach

mówimy cały czas o cenach w sklepie myślę bo to są ceny z masarnia to jest różnica

u mnie nie ma sklepu gdzie mogę kupić połówkę takie coś to tylko w ubojni

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101731
Udostępnij na innych stronach

Tak, podałem ceny w ubojni oprócz golonki.W ubojni 5,95 w sklepie 6,00 (ale tylko jednym tzw.przyzakładowym) w reszce sklepów 9,00 - 9,50.No i cena słoniny z tegoż sklepu.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101732
Udostępnij na innych stronach

jest różnica miedzy sklepem a masarnią oczywiście w cenie

I na przykładzie golonki: różnica 3 - 3,5zł widać, że sklepy nie kwapią się w związku ze spadkiem cen żywca do obniżki cen mięsa. W sklepie firmowym (miesiąc temu też była po 9zł) reagują szybciej.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101734
Udostępnij na innych stronach

Może warto by założyć nowy temat, w którym producenci mięsa ze zwierzat i ptactwa, hodowanych starymi, domowymi metodami, podawali:

1. Miejsca takich hodowli,

2. Kontakt,

3. Ceny,

4. Oferowane ilości trzody, ptactwa,

5. Terminy odbiorów,

6. Sposoby składania wcześniejszych zamówień

itp.

Można nawet wkleić mapkę i ich zaznaczeniem, by ułatwić przyszłym nabywcom orientację wizualną.

Nasi producenci otrzymaliby patronat Wędzarniczej Braci, a ich produkcja kierowana byłaby głownie do naszych członków.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101736
Udostępnij na innych stronach

Maxell to jest to

 

[ Dodano: Pią 26 Lut, 2010 08:08 ]

w ten sposób korzystało by się z najlepszego mięsa do naszych wyrobów a i hodowca miałby reklamę i zbyt

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101740
Udostępnij na innych stronach

Po prostu dorobilibyśmy sie wreszcie SWOICH PRODUCENTÓW doskonałego mięsa.

Jak juz wspomniałem, mam zbiór przepisów i receptur na pasze dla wszystkich zwierząt i ptactwa rzeźnego z czasów, kiedy nie dodawało się do nich jakiegokolwiek badziewia. Służę każdemu zaiteresowanemu taką współpracą hodowcy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/#findComment-101742
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.